تحلیل روز/

ترامپ، ایران سازش ناپذیر کره شمالی مرموز

ترامپ، ایران سازش ناپذیر کره شمالی مرموز
يکشنبه 17 تير 1397 - 09:04

رئیس جمهور آمریکا در حالی فتیله تهدید و ارعاب ایران را بالا برد که به این باور رسیده بود که تهدیداتش در شبه جزیره کره جواب داده است اما بازگشت دست خالی پمپئو از کره شمالی گویی حکایت از اشتباه محاسباتی مجدد ترامپ دارد.

العالم _ آمریکا

وزیر خارجه امریکا دیروز از سومین سفر خود به کره شمالی به کشورش بازگشت، و چنانکه خصلت چهره های امنیتی است در تبیین دستاوردهای سفرش فقط به این جمله کلیشه ای بسنده کرد که مذاکرات سازنده بود.

رییس سابق سیا بدون اشاره به جزئیات آنچه فیمابین او و کره ای ها گذشته بود همچنین معلوم نکرد که آیا رهبر کره شمالی او را به حضور پذیرفته است یا خیر؟ البته به نظر می رسد اگر چنین اتفاقی صورت پذیرفته بود پمپئو ترجیح می داد آن را رسانه ای کند تا دستاوردهای سفرش را پرمایه تر از آنچه رسانه ای شد نشان دهد.

درحالی که پیش از این سفر، منابع آمریکایی گفته بودند کاهش تدریجی تحریم های کره شمالی در برابر غیر اتمی شدن این کشور موضوع سومین دور گفتگوهای وزیر خارجه امریکا در کره شمالی است و در شرایطی که پمپئو در فرودگاه ژاپن و قبل از عزیمت به کره شمالی به صراحت اعلام کرده بود رهبران ما در سنگاپور بر خلع سلاح هسته ای کامل کره شمالی توافق کرده اند و من می خواهم جزئیات این توافقات و نحوه عملیاتی شدن آنها را مورد مذاکره قرار دهم، اما مقامات کره شمالی نتایج این سفر را تاسف بار خواندند.

واقعیت آن است که در جریان دیدار ترامپ و کیم در سنگاپور چنانکه ادعا شد سندی مهم و اثرگذار امضا نشد و خروجی آن جلسه نیز چیزی جزتاکید دوگانه ترامپ و کیم، یکی بر خلع سلاح کره شمالی و دیگری بر خلع سلاح شبه جزیره کره نبود و این در حالی است که بنا به گفته مقامات اطلاعاتی امریکا و به شهادت برخی تصاویر ماهواره ای (به گفته امریکایی ها) و بلاخره بنا به گفته مقامات کره جنوبی، کره شمالی در خلال ایام پس از مذاکرات سنگاپور همچنان به غنی سازی اورانیوم و توسعه هسته ای خود مشغول  بوده است و این یعنی انکه این کشور همچنان نه وعده های احتمالا مطرح شده ترامپ در دیدار سران دو کشور را باور دارد و نه عهد شکنی های اسلاف او را فراموش کرده است.

دراین میان تداوم تهدیدهای امریکا علیه کره شمالی که اخیرا از ناحیه جان بولتن مشاور امنیتی ترامپ ایراد شد نیز مزید برعلت شده و پایه های امیدواری به نزدیکی کره و امریکا و به اصطلاح معامله فی مابین را به شدت لرزان کرده است. بولتون در شرایطی که در عرصه رسانه ای بر این گفته ترامپ تاکید و تمرکز می شد که وی برخلاف توافق بد هسته ای با ایران، یک توافق خوب با کره شمالی امضا کرده است، رسما اعلام داشت کل برنامه هسته ای کره شمالی را می توان طی یکسال برچید.

اینک و در شرایطی که پمپئو مبتنی بر شواهد موجود از کره شمالی دست خالی بازگشته است بسیاری از تحلیلگران معتقدند برنده بازی امریکا و کره شمالی تا اینجا رهبر کره شمالی است که به شکلی مرموز در عرصه شطرنج سیاست مهره ای بنام ترامپ را آنطور که صلاح می داند به بازی گرفته است و در کارنامه سیاسی دو ساله ترامپ صفحه ای جدید از اشتباه محاسباتی را برای او باز کرده است.

ترامپ در حالی برحجم تهدیدات علیه ایران افزود و از برجام خارج شد که می پنداشت در مهار کره شمالی موفق ترین رییس جمهور آمریکا است، اما در عمل چهار کشور باقیمانده در برجام را در ماجرای خروج همراه خود نیافت. او بر این باور بود که در ماجرای بازگرداندن تحریم ها همه گوش ها به زبان اوست و بلاخره او با این باور برجام را ترک کرد که امیدوار بود حجم تهدیدها و تحریم ها به بروزگونه ای دوگانگی در میان ایرانیان بیانجامد و آنها را به پذیرش توافقاتی تکمیلی و به تعبیر او اصلاحی بر توافق هسته ای وادار کند البته استقبال اسرائیل و سعودی، امارات و چند کشور حاشیه خلیج فارس در این متوهم کردن ترامپ عاری از اثر نبود واقعیت آن است که ترامپ یک بار دیگر با اشتباه محاسباتی مواجه شد، چه آنکه نه تنها با خارج کردن کشورش از برجام این معاهده بین المللی فرو نپاشید و برخلاف انتظارش بسیاری از کشورها از تحمیل تحریم بر ایران استقبال نکردند بلکه در شرایط جدید با پدیده ای نو و از جنس مقاومت و مبارزه از سوی ایرانیان مواجه شد، مقاومتی که برحفظ توان هسته ای تاکید ویژه دارد، بر حراست از دستاوردهای موشکی و منطقه ای ایران اصرار دارد و بلاخره راه های مبارزه و مقابله با هرگونه تهدید، تحریم و تجاوزی را کاملا میشناسد.

تصریح اخیر رییس جمهور ایران مبنی برانکه یا ایران هم مثل سایر کشورهای خلیج فارس قادر به صادرات نفت ازخلیج فارس خواهد بود و یا انکه هیچ کشوری از این امکان بهرمند نخواهد شد یکی ازاین راههاست.

ابورضا صالح

پربیننده ترین خبرها