به گزارش پايگاه اطلاع رساني شبکه خبري العالم ، اين مقام عالي رتبه دولت افغانستان گفت: نماينده اي از سوي دولت اوباما، تاكنون سه بار در قطر و آلمان ديدارهايي با يكي از مقامات طالبان كه از نزديكان ملا "محمد عمر" رهبر اين گروه است،داشته كه آخرين ملاقات ميان اين دو، 8 يا 9 روز پيش انجام شد.
برپايه اين گزارش،"مايكل آ.همر"، سخنگوي وزارت امور خارجه آمريكا روز دوشنبه از پاسخ در باره اين خبر طفره رفت و گفت: واشنگتن تماسهايي گسترده در افغانستان و منطقه در همه سطوح برقرار مي كند، اما، ما هرگز جزييات اين تماسها را برملا نخواهيم کرد.
مقامات آمريكايي نيز ضمن تائيد اين خبر عنوان كرده اند كه گفت وگوهايي بر مبناي محورهاي متفاوت و از طريق واسطه هاي غيردولتي و دولتهاي عرب و اروپايي با طالبان انجام گرفته كه آنان تمايل خود را به مذاكره مستقيم نشان داده اند.
به نوشته واشنگتن پست، سال گذشته هم تماس هاي ناموفقي ميان مقاماتي از آمريكا با طالبان انجام گرفت اما پس از آنكه يكي از رهبران طالبان مخفيانه توسط هواپيماهاي ناتو به كابل انتقال يافت و اين يك خيانت آشكار قلمداد شد، اين گفت وگوها بي نتيجه رها شد.
در ابتداي امر پيش از همه ديدارهاي مزبور، تماسهايي ميان نمايندگان دولت افغانستان با نمايندگان طالبان انجام گرفته بود اما به دليل آنكه نماينده طالبان به دروغ خود را نماينده رهبر طالبان معرفي كرده بود ، اين گفت وگوها بي اثر ماند.
به نوشته اين روزنامه ، ديدگاه تني چند از مقامات آمريكايي كه از ذكر نامشان خودداري ورزيده اند اين است كه اين بار دولت اوباما، اطمينان بيشتري دارد كه نمايندگان طالبان در اين تماسها واقعا' ارتباط مستقيم با ملا عمر داشته و داراي قدرت تاثيرگذاري بر 'شوراي قطاع' يا شوراي حكام كه در پاكستان مستقر است، هستند.
به گفته اين مقامات مذاكرات در سطح مقدماتي است و جنبه 'اكتشافي' دارد.
در اين راستا يك مقام آمريكايي عنوان كرد كه اراده طالبان در گفت و گوها اين است كه چنانچه فرآيند مذاكرات به نقطه اي برسد كه بر پايين آمدن سطح خشونتها تاثيرگذار باشد و در قدرت سياسي سهيم شوند، آنان علاوه بر دولت افغانستان با دولت آمريكا هم وارد گفت وگو خواهند شد.
به نوشته واشنگتن پست، يك مقام ديگر آمريكايي هم گفته است كه واشنگتن همچنان بر موضع خود اصرار دارد كه مذاكرات قائم به ذات بايد توسط دولت افغانستان هدايت شود. دولت افغانستان كاملا در جريان تماسهاي آمريكا – طالبان قرار دارد و مقامات پاكستاني هم به طور جزيي از آن اطلاع يافته اند.
به گفته مقامات آمريكايي در اين گفت و گوها شبكه 'حقاني' كه گروهي از جنگجويان افغان مستقر در ايالت وزيرستان شمالي پاكستان است و اسلام آباد آن را يك گروه وحشي و آشتي ناپذير مي شناسد در اين گفت و گوها شركت ندارند.
مقامات آمريكايي كه واشنگتن پست از آنها نقل قول كرده اعلام مي دارند كه اوباما در نطق خود در ماه ژوييه برنامه خروج نيروهاي آمريكايي و ديدگاهش در مورد وضعيت كنوني افغانستان را مطرح خواهد كرد و هيچ اشاره اي به جزييات گفت وگوهاي مزبور نخواهد نمود.
به گفته اين مقامات آمريكايي كه به نام آنان اشاره نشده ، طالبان هم در اين گفت وگوها مطالبات خود را مطرح كرده اند كه شامل آزادي حدود 20 تن از جنگجويان آنها كه در گوانتانامو زنداني اند و هشت نفرشان كه 'بسيار خطرناك' معرفي شده اند كه دو نفرشان قرار است در دادگاههاي نظامي محاكمه شوند.
طالبان افزون بر اين، خواستار تضمين جامع و فراگير براي اعطاي نقشي قائم به ذات در دولت افغانستان به اين گروه است.
آنان همچنين خواستار افتتاح دفتري براي اين گروه در قطر هستند . اما اين خواسته از سوي مقامات آمريكايي رد شده است.
به نوشته واشنگتن پست، بحران بودجه آمريكا كه پائيز گذشته اين كشور را با كسري بودجه اي خطرناك مواجه ساخت، فشارهاي سياسي را بر دولت اوباما براي خاتمه دادن به جنگ افغانستان كه ماهانه 10 ميليارد دلار هزينه بر دوش ماليات دهندگان آمريكايي تحميل مي كند، افزوده است.