به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه العالم، روزنامه الاخبار چاپ بیروت در شماره امروز خود با اشاره به سفر در گزارشی نوشت: رويارويي ديپلماتيک کنوني ميان آنکارا و دمشق به موضوع اصلي مورد بحث در رسانه هاي ترکيه تبديل شده است و رسانه هاي مذکور در تلاش هستند تا محتواي پيام وزير امور خارجه کشورشان به سران دمشق را کشف کنند که اخيرا مشخص شد که ديدار اوغلو از دمشق با هماهنگي با امريکا انجام شده است. در آستانه ديدار مذکور بر حجم تماس هاي ميان امريکا و ترکيه افزوده شد و مارک تونر معاون وزير امور خارجه امريکا افشا کرد هيلاري کلينتون در يک تماس تلفني با اوغلو از همتاي ترک خود خواسته است تا پيام آشکاري را به مسئولان سوري منتقل کند و از آنها بخواهد تا نيروهايشان را فوراً از شهرها خارج کرده و به پادگانها بازگردانند. همچنين همه دستگير شدگان را آزاد کنند.
وي همچنين بار ديگر بر حمايت امريکا از آنجه از آن به عنوان "روند تحول دمکراتيک در سوريه" ياد کرد تأکيد کرده است. روزنامه تودي زمان به نقل از منابع ديپلماتيک ترکيه نوشت: تماسها ميان کلينتون و داود اوغلو درباره پرونده سوريه در دوره اخير به طور مداوم برقرار بوده است. تونر در ادامه گفت: بيانيه هاي شديد اللحن اتحاديه عرب و شوراي همکاري خليج فارس در هفته جاری کاملا تشويق کننده و باعث دلگرمي بود.
در چارچوب هماهنگي ميان امريکا و ترکيه، ديدار شتاب زده ابراهيم کالين مشاور ارشد اردوغان با فرانک ريچارديوني سفير امريکا در آنکارا تأمل برانگيز بود. اين ديدار تنها دقايقي قبل از نشست ديروز شوراي امنيت خارجي ترکيه به رياست اردوغان براي بررسي تحولات سوريه و تعيين محتواي پيام امروز داود اوغلو به مقامات سوريه انجام شد.
ديروز همچنين فردريک هوف مسئول پرونده سوريه در وزارت امور خارجه امريکا وارد آنکارا شد تا درباره آخرين تحولات سوريه و منطقه با مقامات ترک گفتگو و رايزني کند.
در همين راستا روزنامه حريت به نقل از منابع ديپلماتيک نوشت: در صورتي که پاسخ سران سوريه به پيام امروز داود اوغلو منفي باشد اقداماتي که اردوغان تصميم به عملي کردن آنها در زمينه روابط با سوريه دارد، در پيوستن ترکيه به ساير کشورهاي غربي و سازمان هاي بين المللي خلاصه مي شود که عليه نظام سوريه موضع گرفته و اقدام مي کنند. نتيجه اين امر پشت کردن ترکيه به بشار اسد و نظامش و بررسي اتخاذ اقدامات بين المللي عليه حزب بعث، تحريم سوريه مشابه تحريم هاي اتخاذ شده عليه نظام صدام در دهه نود خواهد بود.
يک مقام ديگر در وزارت امور خارجه ترکيه درباره ديدار امروز داود اوغلو از دمشق گفت: مقامات ترکيه براي آخرين بار با سوري ها ديدار و گفتگو مي کنند. ديدارهاي امروز اوغلو آخرين ديدار از نوع خود خواهد بود و تعيين خواهد کرد که روابط سوريه با ترکيه قطع خواهد شد يا خير. با اين وجود نبايد استفاده از گزينه مذاکره ميان کشورها حتي در دوره جنگ را از نظر دور داشت. اين ديپلمات ترک در ادامه مي افزايد: موضع ترکيه درباره دمشق ممکن است بر روند اقدامات بين المللي عليه سوريه تأثير گذار باشد. وي اظهار داشت: وضعيت سوريه با ليبي متفاوت است. زيرا هيچ کس نمي تواند بدون حضور ترکيه در زمينه سوريه، اقدامي انجام دهد. با اين وجود بعيد به نظر مي رسد سوريه مورد حمله نظامي قرار گيرد. اما گزينه مطرح و ترجيحي تحريم نظام سوريه است.
مراد يتکن سردبير روزنامه حريت ديلي نيوز نيز در مطلبي تحت عنوان "بازي اسد با آتش" مي نويسد خلاصه مضمون پيام داود اوغلو به سران سوريه نشان مي دهد در صورتي که نظام بشار اسد از کشتار شهروندان دست برندارد ترکيه در همه اقداماتي که عليه سوريه انجام مي شود اعم از تحريم يا به انزوا کشاندن آن کشور با جامعه جهاني همراهي خواهد کرد. به عبارت ديگر ترکيه از اين به بعد ديگر مدافع سوريه نخواهد بود و اين امر باعث خواهد شد تا ايران در حمايت از نظام سوريه تنها بماند. اردوغان در تلاش است تا با اقداماتي از حمايت هاي لبنان از نظام اسد جلوگيري کند. يتکن گفتگوهاي روز شنبه ميان وليد جنبلاط با اردوغان را در اين چارچوب ارزيابي مي کند.
يتکن در پايان تأکيد مي کند اقدامات اخير ترکيه عليه نظام سوريه پايان يافتن دوره سياست انتظاري است که عبدالله گل در بيستم ماه ژوئن گذشته درباره آن سخن گفته بود. يتکن مي افزايد: برخي از وزراي کابينه سوريه بر اين باورند که بشار اسد قابل اعتماد نيست. اين وزرا اطمينان دارند که بشار اسد قادر به اعمال نفوذ بر نخبگان و نيروهاي نظامي باسابقه و قديمي اين کشور نيست.
يتکن با اشاره به اينکه اين گروه از مقامات ترکيه بر اين باورند که ترکيه نبايد به سوريه پيام بدهد که بازي کردن با وقت از سوي دمشق را درک مي کند مي افزايد: بعيد نيست که بشار اسد خودش نيز دريافته باشد که با آتش بازي مي کند.