پیمان شکنی آمریکا؛ سرنوشت تحویل هواپیمای اف.35 به ترکیه در هاله ابهام

پیمان شکنی آمریکا؛ سرنوشت تحویل هواپیمای اف.35 به ترکیه در هاله ابهام
سه شنبه 29 خرداد 1397 - 17:20

سنای آمریکا بر خلاف قرارداد با ترکیه، لایحه ممنوعیت فروش چندین ‎جنگ افزار از جمله ‎جنگنده های ‎اف.35 به آنکارا را تصویب کرد و به این ترتیب تحویل این هواپیماها در هاله ای از ابهام قرار گرفت.

العالم ـ ترکیه

شبکه خبری ان.تی.وی ترکیه اعلام کرد: مجلس سنای ‎آمریکا با 85 رای موافق در مقابل 10 رای مخالف لایحه ای را به تصویب رساند که بر اساس آن تحویل هواپیماهای اف.35 خریداری شده از آمریکا به ترکیه بر خلاف قرارداد میان ‎آنکارا ـ واشنگتن متوقف می شود.
بر اساس مصوبه سنای آمریکا فروش سیستم دفاع موشکی ‎پاتریوت، بالگردهای حمل و نقل سنگین موسوم به چینوک، بالگرد ‎کبرای تیپ آ.اچ-1 و بالگردهای ‎بلاک هاوک تیپ اچ.60 به ترکیه نیز لغو شده است.
اجرای مصوبه سنای ‎آمریکا منوط به تصویب آن در ‎مجلس ‎نمایندگان و تایید رییس جمهوری آمریکاست ولی هنوز در این زمینه تصمیمی گرفته نشده است.
روزنامه صباح ترکیه دو روز پیش اعلام کرد که تاکنون سفارش خرید 30 فروند از 116 فروند هواپیمای اف.35 خریداری شده از آمریکا قطعی شده است و طبق برنامه ریزی انجام شده، اولین جنگنده اف.35 در تاریخ 21 ماه جاری(31 خردادماه 1396) در تگزاس آمریکا تحویل مقامات نظامی ترکیه خواهد شد.
بینالی یلدریم نخست وزیر ترکیه در واکنش به این اقدام آمریکا این مصوبه را یک تصمیم تاسف بار خواند و گفت: ترکیه راه های جایگزین را دارد.
وی اقدام سناتورهای آمریکا را تاسف برانگیز دانست و افزود: این تلاش ها مغایر روح همکاری بین دو کشور است.
وی تاکید کرد: هر چند که سنای آمریکا این موضوع را تصویب کرده ولی دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا می تواند به استناد همکاری بین ترکیه و آمریکا در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی(ناتو) دستور تحویل این هواپیماها را بدهد.
مولود چاووش اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه نیز در واکنش به این تصمیم سنای آمریکا اعلام کرد: آنها بر اساس ذهنیت سابقی که از ترکیه دارند، در صدد ایجاد بحران در روابط دو کشور هستند به طوری که از طرفی از تحویل سلاح به ترکیه خودداری می کنند و از طرفی دیگر به علت خرید سلاح از دیگران از سوی ترکیه، به اعمال تحریم و محدودیت می پردازند.
وی با نادرست خواندن این گونه اقدامات تاکید کرد: اعمال تحریم و تهدید به خاطر خرید سامانه موشکی اس.400 روسی توسط ترکیه درست نیست چرا که آنها(آمریکا) سیستم موشکی پاتریوت را به ترکیه تحویل ندادند.
وی اظهار کرد: ما ترجیح می دادیم که سلاح های مورد نیاز خود از متفقان خود تهیه کنیم اما آنها تسلیحات لازم را به ما نفروختند.
چاووش اوغلو اضافه کرد: در خصوص تحویل هواپیماهای خریداری شده اف.35 در پارلمان آمریکا نیز مشکلاتی ایجاد شد و در این طرف هم مسائلی وجود دارد ولی در روز 21 ژوئن، دو فروند هواپیمای اف.35 را باید به ما تحویل دهند.
وی خطاب به مقامات آمریکایی بیان کرد: 'بیایید مانند منبج از طریق مذاکره مسائل موجود را بررسی و حل کنیم چرا که ترکیه متفقی مهم برای آمریکا در منطقه به شمار می رود و ترکیه به هیچ عنوان اقدامی انجام نخواهد داد که پیمان ناتو به مخاطره بیندازد و به این بهانه به دنبال ایجاد محدودیت و تحریم ما نباشید.'
به گزارش ایرنا، روزنامه صباح ترکیه دو روز پیش در گزارشی اعلام کرد که به رغم کشمکش و مخالفت های زیاد، نیروی هوایی ترکیه 30 فروند هواپیمای پیشرفته اف.35 خریداری شده از آمریکا را تحویل می گیرد.
به نوشته این رسانه، مرکز فرماندهی پایگاه جت هوایی مالاتیا میزبان جنگنده های هوایی اف ـ 35 خواهد بود و آموزش هدایت این جنگنده ها و تعمیر و نگهداری آنها در این پایگاه نظامی صورت خواهد گرفت.
وزیر دفاع ملی ترکیه نیز چند روز پیش در ارتباط با موضوع تحویل جنگنده های اف.35 از سوی آمریکا به ترکیه اعلام کرد: آنکارا به تمامی تعهدات خود در قبال خرید و دریافت این هواپیماها عمل کرده است.
نورالدین جانیکلی در گفت و گو با خبرگزاری آناتولی در ارتباط با تحویل جنگنده های اف.35 از سوی آمریکا به ترکیه گفت: برای تحویل این جنگنده ها در کل 11 میلیارد دلار پرداخت خواهیم کرد و تاکنون بیش از 800 میلیون دلار پرداخت شده و در این زمینه به تمامی تعهدات خود عمل کرده ایم.
وی همچنین در مورد پیش شرط آمریکا برای لغو خرید سامانه دفاعی اس.400 از روسیه برای تحویل این جنگنده ها اظهار کرد: در صورت لغو تحویل این جنگنده ها، برخی تحریم ها علیه آمریکا لحاظ خواهد شد و انتظار داریم که این جنگنده ها را در سر موعد تحویل بگیریم چرا که این یک قرارداد تجاری و خرید و فروش است و هر کدام از طرف ها در رابطه با آن مسئولیت دارند به طوری که 9 کشور عضو ناتو به رهبری آمریکا جمع شده و تصمیم بر ساخت این جنگنده ها گرفتند و اکنون نیز وقت تحویل آن به ترکیه فرا رسیده است.
جانیکلی افرود: بر اساس، قرارداد برخی از قطعات آن هواپیماها توسط شرکت هوا و فضانوردی ترکیه تولید خواهد شد اما بخش مهم در رابطه با فناوری پشرفته آن نیز توسط آمریکا تولید می شود.
ماه گذشته میلادی نیز 'اسماعیل دمیر' معاون وزارت صنایع دفاعی ترکیه در مورد لایحه تحریم نظامی ترکیه توسط سناتورهای آمریکایی و احتمال تحویل نشدن این هواپیماهای خریداری شده به ترکیه اعلام کرد: آمریکا اولین فروند از جنگنده‌های اف.35 خریداری شده توسط ترکیه را طبق برنامه زمان بندی شده تحویل خواهد داد و این توافق دو جانبه بین دولت‌های آمریکا و ترکیه است. 
وی افزود: جنجال سناتورهای آمریکایی در کنگره علیه ترکیه هیچ تأثیری بر این توافق نخواهد داشت و برای تحویل جنگنده اف.35 نیاز به اجازه هیچ کسی نداریم، چرا که مجوز فروش اف.35 به ترکیه قبلاً صادر شده است و دولت آمریکا ملزم به اجرای توافقات صورت گرفته با ترکیه است.
به گزارش ایرنا، اف.35 جنگنده پیشرفته چند منظوره ای است که به صورت طرحی بین المللی تولید شده و توسعه می یابد ولی بیشترین سهم هزینه تولید این پروژه را آمریکا برعهده دارد.
ابتدا قرار بود اف.35 را ایالات متحده و بریتانیا به تنهایی با هدف دستیابی به جنگنده فراصوت در سال 1982 طراحی و تولید کنند، اما افزایش هزینه های تولید، پای شرکای بین المللی به این پروژه را باز کرد و به این ترتیب ایتالیا، هلند، ترکیه، کانادا، استرالیا، نروژ و دانمارک نیز در این پروژه سهیم شدند.
اف.35 با فناوری نشست و برخاست عمودی و با سرعت حداکثر 1930 کیلومتر بر ساعت، جنگنده ای پنهان کار و رادار گریز به شمار می رود که دارای موشک های خاص طراحی شده برای خود است.
موشک هوا به هوای کودا مهمترین سلاح نسل آینده در حالی برای جنگنده اف.35 طراحی شده است که این جنگنده قادر به حمل 8 تا 12 فروند از این موشک در جایگاه داخلی جنگ‌افزارهای خود است.

پربیننده ترین خبرها