العالم- گوناگون
به گزارش العالم به نقل از وبسایت Healthcare, مطالعات اخیر محققان دانشگاه یوتا در آمریکا نشان میدهد یک انتقالدهنده عصبی در مغز، کلید شروع حملات میگرن است.
بر اساس این مطالعه، ترشح غیرطبیعی یک انتقالدهنده عصبی به نام گلوتومات در فضای خارج سلولی مغز میتواند عامل حملات میگرنی باشد.
ادامه این مطالعات نشان میدهد ترشح غیرطبیعی گلوتومات علاوه بر میگرن در طیف وسیعی از بیماریهای عصبی از جمله سکته مغزی نیز نقش دارد.
بر اساس این مطالعات حیوانی، گلوتومات در فرآیندی به نام دیپولاریزاسیون (depolarization) یک تغییر درونسلولی است که در طول آن سلول دچار تغییر در توزیع بار الکتریکی میشود. این تغییر سبب میشود بار منفی کمتری در داخل سلول ایجاد شود.
دیپولاریزاسیون برای عملکرد بسیاری از سلولها، ارتباط بین سلولها و فیزیولوژی کلی یک ارگانیسم ضروری است.
محققان امیدوارند نتایج این دستاورد در درمان بیماریهای عصبی از جمله میگرن موثر باشد.
سردردهای میگرنی به صورت دردهای ضربهای و تپشدار در نقطهای از سر توصیف میشوند و معمولا نیمی از مغز را دربرمیگیرد. مدت زمان این درد بین ۴ تا ۷۲ ساعت است و زندگی فرد را مختل میکند.
معمولا افراد مبتلا به میگرن نسبت به صدا و نور حساس میشوند. رژیم غذایی، استرس و تغییرات هورمنی در میزان و شدت این بیماری نقش مهمی دارد.
با توجه به گزارش مرکز درد آتلانتا، موارد زیر در بروز دردهای میگرنی موثر هستند:
• استرس ( ۸۰ درصد)
• هورمن (۶۵ درصد)
• بو (۴۴ درصد)
• نور (۳۸ درصد )
• دود (۳۶ درصد)
• گرما (۳۰ درصد)
• مواد غذایی تحریککننده (۲۷ درصد)
منظور از مواد غذایی تحریک کننده میگرن عبارتند از:
• انواع ترشیجات
• انواع مخمر
• انواع ادویه
• انواع غذاهای کنسرو شده
• نوشابههای انرژی زا
• مقادیر زیاد کافئین
• کاکائو
• پنیر چدار
• ماهی دودی
• سوسیس و کالباس
• نوشابه
• پیاز
• مشروبات الکلی
یکی از مهمترین دلایل عود سردردهای میگرنی، عدم توجه به وعدههای غذایی، مخصوصا صبحانه است. به افراد مستعد ابتلا به میگرن توصیه میشود که به وعدههای غذایی منظم توجه داشته باشند و از غلات، میوه و سبزیجات تازه و گوشت کم چرب استفاده کنند.
طبق آخرین آمار انستیتو ملی سلامت، حدود ۱۰ درصد از افراد سراسر دنیا به میگرن مبتلا هستند و تعداد مبتلایان زن چهار برابر مردان است.
نتایج این مطالعه در نشریه Neuron منتشر شده است.