العالم - درگوشی
روزنامه آمریکایی «وال استریت ژورنال» مدعی شد که محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی و شیخ محمد بن زاید، ولیعهد ابوظبی با توجه به بحران اوکراین، از تماس تلفنی با جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا خودداری کردند.
حقیقت این است که هیچ یک از کشورهای عربی، حاکمیت کامل ندارند که شهروندان عرب به آن افتخار کنند و بیشترشان با چراغ سبز استعمارگر قدیمی انگلیس یا استعمارگر جدید آمریکا در منطقه حرکت می کنند
اگر یکی از این حاکمان شروط تحمیلی را نپذیرد به زباله دان تاریخ خواهد پیوست مانند حاکم سابق عراق که با حمله به کویت از حد خود عبور کرد و پس از سوزاندن کارت برنده خود (اطاعت مطلق) به دست خود حذف شد.
مهمتر از آن، حاکمان باید از دستورات بریتانیایی-آمریکایی مبنی بر ضرورت نزدیکی با رژیم اشغالگر و عادی سازی با آن تبعیت کنند
چه مانند عربستان سعودی که ولیعهد آن می گوید: «عربستان، اسرائیل را به عنوان «دشمن» نمیبیند، بلکه در بسیاری از منافعی که میتوانیم به دنبال دستیابی آن باشیم «به عنوان یک متحد بالقوه» است» و یا مانند امارات، بحرین، سودان، مغرب، اردن و پیشتر از همه مصر که آشکارا ننگ قرارداد با اشغالگران را پذیرفته اند و اقدام به عادی سازی کردند.
ممکن است درگیری های لفظی مشخصی رخ دهد، اما در حالت کلی هیچ حاکمی نمی تواند از دستورات کشورهای استکباری که منافعی در مناطق تحت الحمایه خود دارند نافرمانی کند. اما حاکمان سعودی اکنون (بعد از انزوای بین المللی ناشی از جنایت قتل جمال خاشقجی روزنامهنگار در سال 2018 در ترکیه) تلاش می کنند نشان دهند میتوانند در مقابل آمریکا که هنوز هم در حال دوشیدن این کشوراست، بایستند!
از جمله سخنان ولیعهد سعودی که عموما وی را رهبر کنونی عربستان می دانند، در ابتدای ماه جاری و در مصاحبه ای با مجله آمریکایی "آتلانتیک" گفت: واشنگتن نباید در امور ما مداخله کند و (به سادگی اهمیتی نمی دهد که اگر بایدن از سخنان خود برداشت بد کرده و رئیس جمهور آمریکا باید بر منافع آمریکا تمرکز کند)و (برخی مسائل باید پیش از رسیدن زمانش ،حل شود)
حال آمریکا می خواهد با در نظر گرفتن بحران اوکراین برای کاهش قیمت جهانی نفت (در چارچوب قانون عرضه و تقاضا) تولید نفت را افزایش دهد، در حال حاضر ممکن است قیمت هر بشکه به بیش از 300 دلار برسد همین مساله واشنگتن را بر آن داشت تا با کاراکاس (دارای بزرگترین ذخایر نفتی جهان) مذاکره کند.
این در حالی است که عربستان سعودی خواهان حمایت دوچندان آمریکا از تجاوز خونین بی وقفه به همسایه جنوبی خود، یمن است، به ویژه پس از اقدام واشنگتن در خارج کردن موشک های پاتریوت خود از این کشور، که این کشور را در موقعیتی غیرقابل رشک قرار داد و قدرت به نفع یمن تغییر کرد و توانست توان دفاع موشکی بالستیک و پهپادی خود را تقویت کند و تقریباً روزانه خاک سعودی متجاوز را هدف قرار می دهد..
علاوه بر این، عربستان سعودی خواهان مصونیت قانونی آمریکا برای ولیعهد است تا تبعات درخواست دادگاه آمریکا برای محاکمه وی را کاهش دهد و از پیگرد قضائی وی در پرونده قتل خاشقجی جلوگیری کند
بر کسی پوشیده نیست که از زمان روی کار آمدن بایدن در ژانویه سال گذشته، روابط راهبردی طولانی مدت عربستان سعودی، بزرگترین صادرکننده نفت جهان، و واشنگتن به دلیل پرونده حقوق بشر ریاض، به ویژه با توجه به قتل خاشقچی ، تحت فشار داخلی آمریکا قرار گرفت.
دولت بایدن گزارشی برای سازمان اطلاعات آمریکا ارسال و در آن اعلام کرد ولیعهد در قتل خاشقجی دست داشته و واشنگتن نیز برای آزادی زندانیان سیاسی، «زندانیان عقیدتی» ریاض را تحت فشار قرار داد.
از جمله درخواست های واشنگتن از ریاض،لغو ممنوعیت سفر و سایر محدودیت های اعمال شده برای فعالان حقوق زنان آزاد شده است ، همانطور که در سخنرانی سه شنبه گذشته «میشل تیلور» سفیر آمریکا در شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در مقر این شورا در ژنو، به مناسبت روز جهانی زن بیان شد و این امر تنش بین دو کشور را تشدید کرد.