لاوروف: غرب در حال گذار از سلطه‌گری به جهان چندقطبی است

لاوروف: غرب در حال گذار از سلطه‌گری به جهان چندقطبی است
دوشنبه 20 بهمن 1404 - 17:40

سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، در مصاحبه‌ای مفصل با کسنیا کامیسارووا، به مناسبت روز دیپلمات در روسیه، به تحلیل تحولات جهانی، نقش ایران و چین، در نظم نوین چندقطبی، و همچنین سیاست‌های آمریکا و غرب در قبال روسیه، اوکراین، و کشورهای مستقل پرداخت.

العالم ـ روسیه

لاوروف با تأکید بر اینکه دوران تک‌قطبی و دوقطبی به پایان رسیده است، گفت:«امروزه جهان در حال گذار به نظم چندقطبی است. آمریکا که سال‌ها موتور اقتصاد جهانی و تنظیم‌کننده نظام مالی بود، اکنون نفوذ اقتصادی و وزن خود را از دست ‌داده،و در مقابل، کشورهایی مانند چین، هند، برزیل و ایران در حال رشد هستند و آفریقا نیز به دنبال توسعه صنایع داخلی خود است.»

وزیر امور خارجه روسیه، افزود:«غرب تمایلی به واگذاری موقعیت‌های سلطه‌جویانه خود ندارد،و با روی کار آمدن ترامپ، رقابت برای مهار رقبا آشکارتر شد،وی در ادامه گفت :آمریکا به‌طور صریح اعلام کرده که باید بر حوزه انرژی تسلط داشته باشد و رقبا را محدود کند.»

نقش ایران،و چین در نظم جدید و پایان هژمونی غرب

لاوروف با اشاره به همکاری‌های استراتژیک روسیه با ایران و چین،تصریح کرد:ما با شرکای استراتژیکمان مانند هند، چین و ایران در چارچوب بریکس و سازمان همکاری شانگهای، پروژه‌های مالی، اقتصادی و لجستیکی مشترک را پیش می‌بریم. این همکاری‌ها نه تنها برای مقابله با تحریم‌های غرب، بلکه برای ایجاد نظمی عادلانه‌تر و مستقل از دلار است.»

وی با اشاره به توسعه مسیرهای جایگزین تجارت انرژی و ایجاد مکانیزم‌های پرداخت به ارزهای ملی، گفت:«ما و شرکایمان در بریکس در حال ایجاد سازوکارهایی هستیم که در برابر اقدامات غیرقانونی غرب آسیب‌پذیر نباشد. این شامل پلتفرم‌های پرداخت جایگزین، بورس غلات و پلتفرم سرمایه‌گذاری جدید می‌شود».

جنگ اوکراین و نقش آمریکا: تناقض‌ها و ریاکاری‌ها

وزیر امور خارجه روسیه، با انتقاد از دوگانگی سیاست آمریکا در قبال جنگ اوکراین، گفت:«آمریکا ادعا می‌کند که می‌خواهد جنگ را خاتمه دهد، اما در عمل، تحریم‌های جدیدی علیه روسیه اعمال می‌کند و از توقف تجارت انرژی با ما حمایت می‌کند. حتی پس از دیدار پوتین و ترامپ در انکوریج، تحریم‌های جدیدی علیه شرکت‌های نفتی روسیه مانند لوک‌اویل و روس‌نفت اعمال شده است».

وی در ادامه افزود:«آمریکا می‌خواهد بر تمام مسیرهای تأمین انرژی در جهان تسلط یابد. آن‌ها با استفاده از ابزارهایی مانند تحریم‌ها، افزایش تعرفه‌ها و محدودیت‌های تجاری، تلاش می‌کنند رقبا را محدود کنند».

بریکس و شراکت بزرگ اوراسیا؛ آینده همکاری‌های بین‌المللی را رقم می زند

لاوروف با تأکید بر اهمیت بریکس و شراکت بزرگ اوراسیا، گفت:«بریکس و سازمان همکاری شانگهای در حال تبدیل شدن به ساختارهای کلیدی برای همکاری‌های اقتصادی و امنیتی هستند. این سازمان‌ها بر اساس برابری، شفافیت و همکاری متقابل فعالیت می‌کنند و با اصول اتحادیه اقتصادی اوراسیا هماهنگ هستند».

وزیر امور خارجه روسیه، با اشاره به نقش ایران و چین در این ساختارها، گفت:«ایران و چین به عنوان قدرت‌های مهم اوراسیایی، نقش کلیدی در شکل‌گیری نظم جدید دارند. ما با این کشورها در پروژه‌های زیرساختی، انرژی و امنیتی همکاری می‌کنیم».

امنیت انرژی وپیشرفت فناوری؛ اولویت‌های جدید بریکس

لاوروف با اشاره به ریاست دوره‌ای هند بر بریکس، گفت:«هند بر موضوعاتی مانند امنیت انرژی، امنیت غذایی و مبارزه با تروریسم تمرکز دارد. ما نیز از این اولویت‌ها حمایت می‌کنیم، به ویژه در حوزه هوش مصنوعی و امنیت سایبری».

وی افزود:«در آینده نزدیک، نشستی درباره هوش مصنوعی در هند برگزار خواهد شد که روسیه نیز در آن شرکت خواهد کرد. این نشست اهمیت زیادی دارد، زیرا باید ضوابطی برای استفاده از هوش مصنوعی در حوزه نظامی تعیین شود».

پیام روسیه به غرب: پایان عصر سلطه گری و آغاز نظم جدید جهانی

لاوروف در پایان این مصاحبه تاکید کرد :«غرب باید بپذیرد که دوران هژمونی آن به پایان رسیده است. ما و شرکایمان در بریکس ، در حال ایجاد نظمی جدید و عادلانه‌تر هستیم که در آن، هیچ کشوری حق ندارد بر دیگران سلطه داشته باشد.»

پربیننده ترین خبرها