به گزارش پایگاه خبری شبکه العالم، "عبدالباری عطوان" سردبیر سایت خبری - تحلیلی "رأی الیوم" امروز (شنبه) تأکید کرد: خالد العطیه در نشست ماه گذشته وزرای خارجه شورای همکاری خلیج فارس از امضای سند ریاض امتناع کرده بود .
شروط عربستان ، امارات و بحرین برای آشتی با قطر بسیار سخت است به همین دلیل قطر ابتدا از تن دادن به شروط پیشنهادی امتناع می کرد تا راه حلی برای خود بیابد ولی سرانجام برای در امان ماندن از واکنشهای انتقام جویانه سه کشور مذکور مجبور به قبول آنها شد. این شروط به صورت خلاصه به شرح ذیل است :
الف ) خودداری از اعطای تابعیت به اسلامگرایان فراری کشورهای عربی که به اتهام تلاش برای براندازی دولتهای عربی تحت تعقیب دستگاه های امنیتی و قضایی هستند .
ب) توقف حمایت قطر از اخوان المسلمین که عربستان این گروه را در لیست سازمان های تروریستی گنجانده است .
ج) توقف حمایت قطر از همه مراکز حقوقی و رسانه ای و هر گونه نشریات و شبکه های تلویزیونی وابسته به این مراکز که از اخوان المسلمین حمایت و ضد مصر و کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس فعالیت می کنند، مراکزی که مستقیماً یا غیرمستقیم تحت نظر مسئولان اخوان المسلمین یا شخصیت های حامی اخوان المسلمین فعالیت می کنند.
د) جلوگیری از فعالیت مخرب و تحریک آمیز شبکه تلویزیونی قطر علیه مصر .
ه) بستن دفاتر برخی از مؤسسات تحقیقاتی بین المللی در دوحه از جمله 2 مؤسسه آمریکایی راند و بروکینگز به اتهام جاسوسی این مؤسسات از کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس خصوصاً عربستان و پنهان کردن فعالیت های مخرب خود با سرپوش تحقیقات آکادمیک.
تن دادن قطر به همه یا بخشی از این شروط تقریباً به معنای خودکشی است؛ زیرا قبول این شروط به معنای بازبینی اساسی قطر در نقش ها و فعالیتهای منطقه ای خود و تغییر ائتلافات منطقهای و بین المللی است؛ ائتلافاتی که در 20 سال گذشته با دقت تمام تشکیل شده است .
امتناع قطر از حمایت از اخوان المسلمین به معنای نادیده گرفتن توافق خود با ترکیه، و پشت کردن به رجیب طیب اردوغان نخست وزیر این کشور، و نقض ائتلاف خود با اخوان المسلمین به عنوان رقیب " وهابیت "عربستان.
دو اقدام اخیر قطر شاید بیانگر پایبندی این کشور به سند ریاض باشد که این دو اقدام عبارتند از :
1) منع یوسف قرضاوی از ایراد خطبه نماز جمعه گذشته در دوحه. این در حالی است که دفتر قرضاوی اعلام کرده بود که وی در همان روز جمعه خطبه نماز جمعه را خواهد خواند.
2) کاهش شدید خبرهای مربوط به اعتراضات مصر در شبکه تلویزیونی الجزیره و پرداختن بیشتر این شبکه به بحران سوریه .
عطوان در پایان تأکید کرد: گویا قطر نگران افزایش واکنش های انتقام جویانه عربستان ، امارات و بحرین یعنی بسته شدن مرزهای زمینی و هوایی این سه کشور، حمایت آنها از جناح رقیب در خاندان سلطنتی قطر و تحریک همه یا برخی از قبایلِ مخالف خاندان سلطنتی به ویژه قبیله " بنی مره " برای شورش است. قبیله بنی مره بسیار پرجمعیت است و ریشه هایی در شبه جزیره عربستان دارد.