سیدعباس عراقچی در ادامه سخنان خود در برنامه"نگاه یک"در پاسخ به اینکه آیا رفتار اروپایی ها و آمریکا در خصوص برجام، جنگ زرگری و بازی پلیس خوب و بد است؟ گفت: این بازی هم حد و اندازه ای دارد و نمی شود رئیس جمهور کشوری مانند آمریکا که خود را بزرگترین قدرت جهان می داند به مدت یکسال همه حیثیت خود را برای پاره کردن و یا تغییر برجام بگذارد اما ناتوان بماند.
وی با اشاره به اینکه همه 10 گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی، پایبندی ایران را به برجام تأیید می کند، تأکید کرد: آقای ترامپ واقعاً در یک سال گذشته همه حیثیت خود را برای از بین بردن برجام گذاشت اما موفق نشد.
عراقچی گفت: برخی ها تحلیل می کنند که اروپا بخاطر منافع اقتصادی خود از برجام حمایت می کند و از آنجایی که این منافع نمی تواند منافع اقتصادی آنان با آمریکا را جبران کند پس موقتی است در حالی که این بزرگترین اشتباه است.
ایران توانست آمریکا را در خصوص برجام کاملا منزوی کند
معاون وزیر امورخارجه گفت: در جریان نبرد دیپلماتیک در یک ساله گذشته به طور بی سابقه ایران توانست متحدین اروپایی را از آمریکا جدا کند و این کشور را در خصوص برجام در انزوای کامل قرار دهد.
عراقچی افزود: بیش از یک سال است که تلاش گسترده ترامپ برای از بین بردن برجام یا حداقل اصلاح و تغییرات آن مواجه هستیم.
وی تصریح کرد، آقای ترامپ تلاش زیادی کرد و این تلاش ها از قبل از انتخابات شروع شد. وی ادعا کرد پس از به قدرت رسیدن، برجام را پاره می کند. وی تلاش هایی برای همراه کردن متحدان اروپایی و فشار آوردن به ایران برای مذاکره مجدد در باره برجام و ایجاد تغییرات در آن انجام داد اما در یک سال گذشته در همه تلاشها یکی پس از دیگری شکست خورد.
رئیس ستاد پیگری اجرای برجام اضافه کرد: ترامپ در ماه اکتبر تلاش کرد برجام را به کنگره احاله دهد و پس از گذشت 90 روز به کنگره احاله شد و کنگره نیز دو ماه تلاش کرد تحریم ها را برگرداند که موفق نشد.
معاون وزیر امور خارجه با بیان اینکه تهدید پنجشنبه شب ترامپ جدید نبود، افزود: در ماه اکتبر هم تهدید کرده بود اگر کنگره نتواند با همکاری متحدان اروپایی برجام را اصلاح کند خودش راسا وارد می شود و به برجام خاتمه می دهد اما پنجشنبه شب مجددا گفت که اسقاطیه ها را تمدید می کند.
وی با بیان اینکه در یک سال گذشته صف بندی دیپلماتیک میان ما و آمریکا جریان داشته است، گفت ما در جبهه های مختلف درگیر هستیم و در یک سال گذشته برجام درگیری دیپلماتیک میان ما و ترامپ بوده است و ترامپ تلاش کرد به ما فشار وارد کند و وارد مذاکره مجدد شده و ایرادات برجام را رفع کند.
معاون وزیرامور خارجه ادامه داد: ترامپ بارها گفته بود برجام ننگین ترین و یکجانبه ترین توافقی است که آمریکا آن را امضا کرده است از این عبارت الان هم استفاده می کند و باز هم گفت که برجام بدترین توافق و به ضرر آمریکاست اما در این نبرد دیپلماتیک دریک ساله گذشته به طور بی سابقه ایران توانست متحدین اروپایی را از آمریکا جدا کند، آمریکا را در خصوص برجام در انزوای کامل قرار دهد به طوری که حتی متحدین آمریکا با نظر ترامپ درباره ایجاد تغییر در برجام موافقت نکردند.
موضع اروپا در باره برجام روشن است
به گفته عراقچی، اروپا در این خصوص موضع روشن گرفت و تاکید کرد که برجام دستاورد بین المللی است و قابل مذاکره مجدد نیست و توافق موفقی است که باید حفظ شود و ادامه یابد. این را هم گفت که اگر این توافق را به هم بزنیم دیگر هیچ کس به ما اعتماد نخواهد کرد.
وی افزود: آقای ترامپ در اکتبر گذشته صحبت های تندی علیه ایران ایراد کرد و برجام را به کنگره احاله کرد بلافاصه خانم موگرینی حتی قبل از اینکه آقای روحانی صحبت کند پشت دوربین به ادعاهای ترامپ پاسخ داد و به عنوان نماینده عالی اتحادیه اروپا خیلی محکم و قاطع از برجام دفاع کرد.
وی خاطر نشان کرد: این امر نتیجه سه امر است اول استحکام درونی برجام برخلاف آنچه گفته می شد برجام دارای استحکام درونی است و از بین بردن آن به آسانی مسیر نیست.
عراقچی در ادامه گفت: در اسفند 93 که یک چشم اندازی از توافق روشن شده بود 47 سناتور آمریکایی جمهوریخواه نامهای به رهبران ایران نوشتند که در تاریخ بی سابقه بود و توصیه کردند که با رئیسجمهوری آمریکا مذاکره نکنید چرا که هر توافقی انجام شود رییسجمهوری بعدی آمریکا با چرخش یک قلم می تواند توافق و از بین ببرد.
وی ادامه داد: آنها راست می گفتند همین الان هم آقای ترامپ از روز اول رئیس جمهوری می تواند کاملاً از برجام خارج شود ولی در عمل موفق نشد این کار را انجام دهد چون که برجام بخشی از قطعنامه شورای امنیت است نه اینکه این شورا برجام را تایید کرده بلکه برجام بخشی از قطعنامه است.
پاره کردن برجام یعنی پاره کردن قطعنامه شورای امنیت
وی یادآور شد: قطعنامه 2231 دوتا ضمیمه دارد که اولی برجام است یعنی برجام تبدیل شده است به متن قطعنامه سازمان ملل و پاره کردن برجام یعنی پاره کردن قطعنامه شورای امنیت توسط یکی از اعضای دائم شورای شورا است.
وی گفت: اگر این کار را انجام دهند قطعنامه شواری امنیت را پاره کرده اند و اعتبار شورای امنیت را از بین برده اند و کسی دیگر با آنها مذاکره نخواهد کرد به اصطلاح یک توافقی را که همه دنیا از آن استقبال کرده به آسانی پاره می کنند.
از طرف دیگر همه اروپایی ها و جوامع بین الملل در حمایت از برجام صف کشیدند خیلی روشن و قاطع جلوی امریکا ایستادند. یکی از سفرای اروپایی در تهران روز بعد ازاینکه آقای ترامپ صحبت کرد و خانم موگرینی جواب او را داد ،گفت که من در عمر کاری خودم سراغ ندارم در هیچ موضوعی اروپا اینقدر صریح در مقابل امریکا در رابطه با یک موضوعی موضع گرفته باشد.
ما این حمایت جامعه بین المللی و انزوای آمریکا در برجام موفق شدیم در طول یکسال ایجاد کنیم و این موضوع یک موفقیت دیپلماتیک برای ایران است. ما در یکسال گذشته آقای ترامپ را در عرصه های مختلف منزوی کردیم.
نمونه دیگر آن قضیه همین جلسه شورای امنیت است که بعد از اغتشاش اخیر آقای ترامپ و نماینده شان در سازمان ملل تصمیم گرفتند موضوع ایران را به شورای امنیت بکشند و جلسه شورای امنیت را برگزار کردند که در آن جلسه ده کشور عضو شورای امنیت سازمان ملل از جمله بعضی از اعضای دائم و اعضای اروپایی علیه آمریکا صحبت کردند. آن جلسه ای که قرار بود تبدیل به محکومیت ایران به خاطر نقض حقوق بشر و سرکوب تظاهرات برگزار شود، تبدیل به جلسه ای در حمایت از برجام و از ایران شد.
ایران ترامپ را در عرصه های مختلف محدود و منزوی کرد
ما واقعا در یکسال گذشته آقای ترامپ را در عرصه های مختلف محدود و منزوی کردیم در رابطه با ایران فکر می کنم در تمام عرصه موفق بوده ایم.
عراقچی تصریح کرد، در این باره که آیا اروپا و امریکا نقش پلیس خوب و بد را بازی می کنند و آیا جنگ آنها زرگری است باید گفت جنگ زرگری هم برای خودش حد و اندازه ای دارد. نمی شود رئیس جمهور کشوری که خود را قدرتمند ترین کشور دنیا می داند یک سال تمام حیثیت خود را بگذارد برای هدفی و قاطع بگوید برجام را پاره می کنم و عیوبش را از بین می برم و پس از یک سال ناتوان بماند.
بنابر این از بحث جنگ زرگری گذشته است که بخواهند ایران را پایبند برجام کنند. ایران که پای بند است. 10 گزارش پشت سر هم آژانس تایید می کند که ایران به برجام پای بند است.
وی با بیان اینکه ترامپ در یک سال گذشته تمام حیثیت خود را گذاشت تا برجام را از بین ببرد، گفت، خیلی ها تحلیل می کنند که اروپا به خاطر منافع اقتصادی خودش از برجام حمایت می کند، اما با صراحت بگویم بزرگترین اشتباه این است که فکر کنیم اروپا به خاطر منافع اقتصادی از برجام حمایت می کند چون اعداد و ارقام کاملا روشن است.
دلیل حمایت اروپا اقتصادی نیست
معاون وزیر امورخارجه افزود، حجم تجارت اروپا با ایران در حال حاضر، بعد از برجام که رشد قابل ملاحظه ای پیدا کرده است به 20 میلیارد دلار هم نمی رسد در حالی که تجارت اروپا با امریکا بالای 600میلیارد دلار است.
وی اظهار داشت، دلیل حمایت اروپا اقتصادی نیست. دلیل اینکه که اروپا از برجام به طور قاطع حمایت می کند چند دلیل است : اول اینکه اتحادیه اروپا به عنوان هماهنگ کننده برجام شناخته می شود. خانم اشتون مدتی این وظیفه را انجام می داد بعد خانم موگرینی وارد شد و رهبری مذاکرات را در دست گرفت.
برجام به عنوان دستاورد سیاست خارجی اتحادیه اروپا شناخته می شود اگر از اروپایی ها سئوال بکنید ، اروپایی ها در سیاست خارجی واحد تاکنون چه دستاوردی داشتند؟ فقط برجام را می توانند مثال بزنند. به لحاظ سیاسی و پرستیژی برجام به عنوان دستاورد اتحادیه اروپا برای آنها بسیار اهمیت دارد.
دوم اینکه حفظ برجام حفظ اعتبار اروپا و غرب است. در جلسه ای که در نیویورک داشتیم در مجمع عمومی وزیران امورخارجه شش کشور یکی از وزیران خارج اروپایی به تیلرسون وزیر امور خارجه امریکا گفت حمایت از برجام موضع ایران نیست بحث اعتبار کل غرب است.
اگر توافقی که با ایران انجام دادیم و ایران به آن پای بند است خودمان زیر پا بگذاریم دیگر کسی در دنیا با ما مذاکره نخواهد کرد.
نکته سوم که از همه مهتر است این است که اهمیت برجام برای اتحادیه اروپا یک اهمیت امنیتی است .
عراقچی تاکید کرد، اروپایی ها معتقد هستند بدون برجام خاورمیانه منطقه امن تری نخواهد بود و اگر برجام را از دست بدهند امنیت در خاورمیانه به مراتب بدتر از وضع موجود که وضع خوبی هم نیست خواهد بود. اروپا امنیت خود را با امنیت خاورمیانه در ارتباط مستقیم می بیند، هم به لحاظ رشد تروریسم که می تواند به اروپا منتقل شود هم به لحاظ رشد مهاجرت که اروپایی ها به شدت نگران موج مهاجرت به اروپا هستند.
موج قبلی مهاجرت که از سوریه صورت گرفت به شدت آنها را اذیت کرده است.
وی گفت، اگر به بیانیه های شورای وزیران، بیانیه های سران اتحادیه اروپا و مصاحبه های خانم موگرینی نگاه کنید می بینید مرتبا بر بعد امنیتی برجام برای اروپا تاکید می کنند. اهمیت برجام برای اروپا اهمیت امنیتی و پرستیژی است و اهمیت اعتباری است لذا اروپا محکم پای برجام ایستاده است.
برجام در عرصه های مختلف تحریم ها را مرتفع کرده است
رئیس ستاد پیگری اجرای برجام در ادامه تصریح کرد، برجام در عرصه های مختلف تحریم ها علیه ایران را مرتفع کرده است؛ در زمینه انرژی تمامی تحریم های هسته ای که عمدتا فروش نفت را در بر می گرفت همه برداشته شده و فروش نفت به حالت عادی برگشته است . این از انتفاع های بزرگ ایران از برجام است.
وی گفت، دو نیم میلیون بشکه نفت در روز به فروش رفته است. فروش نفت در بالاترین سطح که توان فعلی صنعت نفت است جریان دارد؛ پول نفت هم برمی گردد. به طوری که از اول سال 96 تاکنون قریب به چهل میلیارد دلار نفت فروختیم، این رقم هم کامل به حسابهای بانک مرکزی برای مصرف اداره کشور برگشته است.
عراقچی اظهار داشت، در حوزه حمل و نقل که حوزه بسیار مهم تحریم های هسته ای ما بود و تمام کشتیرانی ما را قفل و ما را دچار مشکلات کرده بود به حالت عادی برگشتیم کشتیرانی اکنون با حداکثر ظرفیت کار می کند.
همه کشتی های ایران در سطح بین الملل فعال هستند، هواپیماهای ما همین طور؛ به طوری که یازده هواپیمای جدید که خریداری کردیم وارد شده و بقیه هم بر اساس جدول زمانی وارد خواهد شد.
وی در ادامه افزود، در حوزه بانکی که یکی از حوزه های مهم است هنوز به طور کامل در وضعیت عادی قرار نداریم؛ علت هم فقط بحث تحریم های هسته ای نیست ، در این زمینه علت های غیر برجامی وجود دارد.
یک نکته در زمینه سرمایه گذاری های دراز مدت در ایران وجود دارد و آن فضایی است که آمریکاییها ایجاد کردند؛ فضایی که منفی و مخرب شده است.
معاون زیر امورخارجه یاد آور شد، آمریکایی ها وقتی به این نتیجه رسیدند که دستاوردهای ایران از برجام بسیار زیاد بوده است تمام تلاش خود را کردند تا منافع ایران از برجام را به حداقل برسانند. وقتی دیدند نمی توانند برجام را از بین ببرند و تحریم ها را برگردانند تلاش کردند با ایجاد فضای منفی حداقل جلوی سرمایه گذاری های درازمدت و همکاری های اقتصادی درازمدت را بگیرند ، بنگاههای اقتصادی را بترسانند و دچار نگرانی کنند که با ایران کار نکنند.
عراقچی گفت، در این زمینه تا حد زیادی موفق بودند . البته درهمین فاصله شرکت های بزرگ اروپایی با ایران وارد سرمایه گذاری دراز مدت شدند. توتال بالای پنج میلیارد دلار با ایران قرارداد امضا کرد. قراردادی هم با پژو، ایرباس و ای تی آر امضا کرده ایم.
وی با بیان اینکه قرادادهای بزرگ و خطوط اعتباری کشورهای اروپایی و شرق آسیا به ایران اختصاص دادند تصریح کرد، دو روز پیش خط اعتباری پنج میلیارد دلاری نیز با ایتالیا امضا شد.اینها کارهایی است که صورت گرفته ولی آن قدر که ما انتظار داشتیم ایجاد نشده به دلیل همین فضای منفی که آمریکایی ها ایجاد کردند.
رئیس ستاد پیگری اجرای برجام در این گفت و گوی تلویزیونی تاکید کرد، سخنان دو روز پیش ترامپ که دفعه آخر است تعلیق تحریم ها را تمدید می کند و دیگر نخواهد کرد؛ برخلاف پاراگرافهای 26 و28 و 29 برجام است . آمریکا متعهد شده برجام را با حسن نیت در قضای سازنده اجرا کند.