العالم - اروپا
انگلیس با درخواست تشکیل جلسه شورای امنیت، خواهان بررسی نقش احتمالی روسیه در این موضوع شده است. وزارت خارجه انگلیس اعلام کرده که هدف از این نشست ارائه یافتههای کمیته تحقیقات به اعضای شورای امنیت درباره سوء قصد به جان جاسوس روس است.
همچنین منابع دیپلماتیک انگلیسی اعلام کردند که دولت لندن در واکنش به این اقدام تعدادی از دیپلماتهای روس را اخراج خواهد کرد و تحریمهایی علیه روسیه اعمال میکند. انگلیس همچنین قصد دارد که فعالیت رسانههای روس در انگلیس را محدود کند.
رهبران اتحادیه اروپا نیز قرار است در یک نشست شورای اروپا درباره این مناقشه بحث و بررسی کنند.
در همین حال دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین امروز (چهارشنبه) به خبرنگاران گفت، روسیه هیچ ارتباطی با حادثه مسموم شدن این جاسوس سابق روس با ماده اعصاب در انگلیس نداشته و ادبیات اعلام اولتیماتوم از سوی بریتانیا را علیه خود نمیپذیرد.
براساس گزارش خبرگزاری ایتارتاس، پسکوف گفت: موضع مسکو کاملا شناخته شده است و موضع مسکو درباره این اتفاق از طریق مجاری دیپلماتیک به لندن ابلاغ شده است.
او اظهار کرد: مسکو هیچ ارتباطی با این حادثه که در انگلیس رخ داد ندارد و مطلقا اتهامات بی پایه و اساس علیه خود را که هیچگونه سند و مدرکی برای پشتیبانی از آنها ارائه نشده نمیپذیرد و ادبیات اعلام اولتیماتوم را نیز نخواهد پذیرفت.
وی افزود: روسیه حاضر به همکاری در تحقیق درباره این اتفاق است اما هیچگونه اعلام آمادگی متقابل از جانب بریتانیا برای یک چنین همکاری دریافت نکرده است.
پسکوف تاکید کرد: ما امیدوار هستیم که عقل سلیم غلبه پیدا کرده و دیگر کشورها دستکم فکر نکنند مدرکی در این ارتباط وجود دارد یا وجود ندارد و اینکه این سرزنشها علیه مسکو پایه و اساسی در پشت خود دارند.
کرملین همچنین هشدار داد که هرگونه اقدامی که ترزا می انجام دهد با یک "پاسخ" مواجه خواهد شد.
در عین حال سخنگوی کاخ سفید گفت که دولت آمریکا آماده هرگونه کمکی که بریتانیا برای تحقیقات درخواست کند بوده و دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا با ترزا می، نخست وزیر انگلیس توافق داشته که روسیه باید جوابهایی واضح و غیرمبهم ارائه دهد و اینکه این دو رهبر بر لزوم اعمال تبعاتی علیه کسانی که از این سلاح شنیع در این اقدام ناقض هنجارهای بینالمللی استفاده کردند، تاکید داشتند.
ترزا می نخست وزیر انگلیس پیشتر گفته بود سم اعصابی که در حمله به سرگئی اسکریپال، جاسوس سابق روسیه و دخترش در شهر سالزبری استفاده شده، از نوع جنگی بوده و از جمله عوامل اعصاب است که در کشور روسیه تولید میشود.
سرگئی اسکریپال، سرهنگ بازنشسته اطلاعات ارتش روسیه است. او در سال ۲۰۰۶ به جرم جاسوسی برای انگلیس به ۱۳ سال زندان محکوم شد.
او متهم بود که هویت تعدادی از ماموران مخفی روسیه در اروپا را به سازمان اطلاعات مخفی انگلیس (امآی۶) داده است.
او در سال ۲۰۱۰ بعد از مبادله جاسوس با انگلیس، وارد این کشور شد و از آن زمان در شهر کوچک سالزبری زندگی میکرد. اسکریپال یکشنبه گذشته بعد از اینکه به همراه دخترش از خانه بیرون رفته و در رستورانی غذا خورده بودند، در حالی که روی نیمکتی در کنار خیابان نشسته بودند، از هوش رفتند.
بنا بر آخرین گزارشها حال هر دو وخیم است. پلیسی که اولین کسی بود که بالای سر آنها رسیده بود، نیز در بیمارستان بستری و وضعیت او ثابت گزارش شده است.
با اینکه دولت انگلیس با احتیاط با اینکه عامل این حمله چه کسی میتواند باشد، برخورد کرد اما بوریس جانسون وزیر امور خارجه انگلیس روز بعد از حمله در پارلمان از دولت روسیه به عنوان مسئول احتمالی نام برد.