العالم _ ایران / سیاسی
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان امروز (شنبه) پس از پایان نشست سه جانبه با همتایان روس و ترکیهای خود در مسکو درباره سوریه در نشست خبری مشترک در جمع خبرنگاران به تشریح توافقات حاصله پرداخت و ضمن قدردانی از دولت و ملت روسیه برای میزبانی این نشست گفت: ما در روند آستانه که حدود 16 ماه پیش در همین ساختمان شروع کردیم، برای کاهش آلام مردم سوریه و همچنین برای رسیدن به راهحل سیاسی تلاش کردیم.
وی ادامه داد: تنها هدف ما از شروع روند آستانه کم کردن خسارات ناشی از جنگ در سوریه و حرکت دادن دولت و معارضه سوری به سمت رسیدن به یک راهحل صلح آمیز بود و این تنها روندی بود که در هفت سالی که از جنگ بسیار خطرناک در سوریه و حضور تروریستهای تکفیری در این کشور میگذشت، توانسته بود مقداری آرامش را به سوریه برگرداند.
وزیر خارجه ایران خاطرنشان کرد: روند آستانه هم اکنون تنها روندی است که میتواند با همکاری سازمان ملل و دیگران به یک صلح عادلانه و پایدار از طریق گفتوگوی سیاسی بین دولت و معارضان منتج شود.
وی افزود: ما از ابتدا اعلام میکردیم که بحران سوریه راهحل نظامی ندارد و نیاز است که صرفا بر روی راه حل سیاسی تمرکز کنیم. آنچه که مهم است این است که امروز که همه دنیا این واقعیت را پذیرفته، همه باید بپذیرند که نمیتوان اهداف نظامی را پشت میز مذاکره به نتیجه رساند، نمیتوان با حمله به تمامیت ارضی و حاکمیت سوریه و با استفاده از بهانههای مختلف برای ایجاد فشار بر روند سیاسی و یا ادعاهایی که صرفا جنگ طلبانه است برای اینکه مانع شوند از اینکه بتوان به یک راهحل سیاسی رسید، روند مخاصماتی که از هفت سال قبل بر مردم سوریه تحمیل شده، ادامه یابد.
ظریف اضافه کرد: روند آستانه به خوبی و با تلاش مشترک همه کنشگران به پیش رفته و به زودی در ماه می با مشارکت طرفهای موضوع و سه کشور ضامن روند آستانه (ایران، روسیه و ترکیه) هم در بعد سیاسی و هم در بعد انسانی با تشکیل کمیته تبادل اجساد و زندانیان تعقیب خواهد شد و این حرکتی در سمت صحیح است.
*حامیان استفاده عراق از سلاح شیمیایی امروز نمیتوانند مدعی مخالفت با سلاح شیمیایی باشند
رئیس دستگاه دیپلماسی ادامه داد: ایران به عنوان بزرگترین قربانی استفاده از سلاح شیمیایی هرگونه استفاده از سلاح شیمیایی را صرفنظر از کسانی که استفاده کردند و قربانیان، محکوم میکند. ایران هرگونه اقدام نظامی تجاوزکارانه که برای اهداف مشخصی دنبال شده را محکوم میکند.
وی تصریح کرد: کشورهایی که در گذشته حامی استفاده عراق از سلاح شیمیایی بودند، امروز نمیتوانند مدعی مخالفت با سلاح شیمیایی باشند و کاملا هم مشخص است که برای اهداف سیاسی این کار دنبال شده و این حرکت باعث تاخیر در روند سیاسی در سوریه شده است.
ظریف افزود: امیدواریم بررسیهای بیطرفانه بینالمللی در محل ادعای استفاده از سلاح شیمیایی هر چه سریعتر به نتیجه برسد و حرکت مشترک جامعه جهانی در این زمینه در چارچوب مقررات کنوانسیون منع سلاح شیمیایی مورد توجه قرار گیرد.
وزیر خارجه با بیان اینکه روند آستانه و روند رسیدن به راهحل سیاسی براساس تصمیمات اجلاس سوچی، روندی است که باید مورد حمایت جامعه بینالمللی قرار بگیرد، اظهار داشت: سه کشور ضامن روند آستانه که در سطح سران و در سطح وزرای خارجه حمایت خودشان را از اصول مشترکی که ما را در این روند پیوند داده، یعنی حمایت از حاکمیت، تمامیت ارضی، استقلال سیاسی و وحدت ملی سوریه و همینطور حل و فصل بحران از طریق روشهای سیاسی، اعلام کردند این حمایت را ادامه خواهند داد و امیدواریم که این حرکت با تلاشکنشگران داخل سوریه هر چه سریعتر به نتیجه مطلوب برسد و پایان آلام مردم سوریه را به همراه داشته باشد.
رئیس دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: برای جامعه جهانی ضروری است در این شرایط به کمک مردم سوریه برای بازسازی سوریه بشتابند و بازسازی سوریه را به حرکتی برای تحمیل خواستههای سیاسی تبدیل نکنند، بلکه بازسازی سوریه به عنوان یک وظیفه مشترک جامعه جهانی در قبال مردمی که در برابر داعش و جبهه النصره مقاومت کردند و این دو خطر جهانی را به شکست کشاندند، انجام شود و هر چه سریعتر به عنوان آنچه که از صلح و کاهش تنش نصیب مردم سوریه میشود بتوانیم شاهد اقدام مشترک جامعه بینالمللی برای بازسازی سوریه هم باشیم.