حاشیه های سفر ولیعهد سعودی به روایت مخالفین؛

کویتی ها بن سلمان را بیرون کردند

کویتی ها بن سلمان را بیرون کردند
سه شنبه 10 مهر 1397 - 10:50

اخباری که از نشست روز یکشنبه 'محمد بن سلمان' ولیعهد سعودی با مقامات کویتی به بیرون درز کرده است نشان می دهد که دولت کویت در مقابل زیاده خواهی و گستاخی های وی ، عذر او را خواسته و محترمانه از کشور بیرون کرده است .

العالم - عربستان سعودی

سفر بن سلمان به کویت که دومین سفر او طی سال های اخیر به این کشور محسوب می شد ابتدا قرار بود از روز شنبه گذشته آغاز شد اما به دلایلی که هیچگاه اعلام نشد به روز یکشنبه موکول گردید . 

منابع خبری منطقه گزارش دادند که سفر روز یکشنبه وی به کویت هم فقط چهار ساعت به طول انجامیده است. اگر ساعات اخبار مربوط به ورود ، دیدار و خروج بن سلمان که از سوی خبرگزاری رسمی دولتی ( واس ) منتشر شده است را با دقت مرور کنیم مدت زمان حضور وی حتی کمتر هم می شود. و این در حالی است که این خبرگزاری معمولا اخبار و تصاویر مربوط به شاه و ولیعهد را با حساسیت و سرعت ویژه ای منتشر می کند.

اخباری که تاکنون در فضای مجازی و شبکه های اجتماعی کویت منتشر شده نشان می دهد مدت کوتاه حضور ولیعهد سعودی با حاشیه های همراه بوده است حاشیه های که در نهایت امیر کویت را وادار به صدور دستور قطع مذاکرات و درخواست از ولیعهد سعودی برای ترک خاک کویت شده است .

اگرچه دو کشور بعد از انجام سفر با صدوراطلاعیه هایی در حمایت از این سفر سعی در تحت الشعاع قرار دادن آنچه گذشته بود، داشتند اما فعالان فضای مجازی با انتشار اطلاعات بیشتری از این نشست ، اطلاعیه های رسمی را به حاشیه راندند.

گزارش های منتشر شده نشان می دهد بن سلمان ضمن بی احترامی به امیر کویت در نخوردن غذای خود در ضیافت شامی که به افتخاروی ترتیب داده شده بود اصرار عجیبی به آغاز مذاکرات دو طرف داشته است و بعد از آغاز مذاکرات با 'شیخ نواف الاحمد' ، ولیعهد کویت ، از موضع قدرت و غرور مطالبی را از او درخواست کرده است که اجرای آن برای هیچ کشوری قابل قبول نیست.

این منابع درخواست های بن سلمان را به این ترتیب اعلام کردند :
-مناطق تقسیم شده بی طرف ، الوفره ، خیران و بندر الزور به عربستان ملحق شود و امیر و ولیعهد کویت رسما این مسئله را امضا و ابلاغ نمایند.

-درصورت نپذیرفتن شرط اول، دولت کویت می بایست مبلغ بیست میلیارد دینار کویتی به ریاض بپردازد.

-در صورت تایید شروط از سوی کویت، سعودی با اقداماتی چاههای نفتی الوفره و الخفجی را برای جبران خسارات کویت فعال خواهد کرد.

ظاهرا بعد از ارایه این درخواست ها ولیعهد کویت با امیر این کشور تماس گرفته و موضوع را به اطلاع وی می رساند که شیخ صباح در پاسخ می گوید فوری به مذاکرات پایان دهید و اعلام کنید که این سفر به پایان رسیده است .

رفتار محمد بن سلمان باعث می شود که بر خلاف پروتکل رایج در میان کشورهای شورای همکاری خلیج فارس ، تنها وزیر امور خارجه کویت او را تا فرودگاه همراهی کند در حالی که هنگام استقبال از وی ولیعهد کویت حضور داشت . خبرگزاری دولتی سعودی در واکنش به این وضعیت از انتشار عکس بدرقه ولیعهد این کشور در فرودگاه خودداری کرد.

بر اساس اطلاعات منتشر شده دولت کویت هم در پاسخ به زیاده طلبی های ولیعهد سعودی هواپیمای او را به مدت دو ساعت و 10 دقیقه در فرودگاه نگاه داشت .

فعالین شبکه های اجتماعی با دفاع از دولت کویت ، ولیعهد سعودی را به تلاش برای سرقت منابع نفتی و سرزمین های کویت متهم کردند.

برخی از کاربران فضای مجازی و شبکه تویتر این اظهارات متکبرانه ولیعهد سعودی را با کرنش های دولت این کشور در مقابل آمریکا مقایسه کرده و می نویسند : در حالیکه دولت عربستان دائما از سوی شخص رییس جمهوری آمریکا تحقیر می شود ، ریاض سعی دارد با ادعاهای توسعه طلبانه علیه همسایگان خود این توهین ها را جبران کند.

این کاربران به تازه ترین سخنان دونالد ترامپ در ویرجینای غربی اشاره کردند که گفته بود سعودی ها بدون ما حتی توان نگهداری هواپیماهای خود را ندارند.

برخی از حقوقدانان کویتی در واکنش به این نوع رفتار ولیعهد سعودی خواستار خروج دولت کویت از توافقنامه 'العقیر' شدند که در سال 1922 به امضا رسیده است .

مرزهای میان کویت و عربستان سپتامبر 1922 میلادی در نشست 'العقیر' میان حاکم 'نجد'، عراق و بریتانیا ترسیم و 'منطقه ای بی طرف' ایجاد شد که مساحت آن به 5 هزار و 770 کیلومتر مربع می رسد.

'مبارک القفیدی' از حقوقدانان کویت این قرارداد را یک قرارداد ترسیم حدود مرزی موقت و دوجانبه خوانده و به دولت کویت توصیه کرده است با خروج از این توافق ، موضوع را به محاکم بین المللی داوری بکشاند.

بروز اختلافات میان کویت و عربستان در جریان این سفر حتی باعث شد که دولت عمان با صدور بیانیه ای که به نظر با هدف دفاع از وحدت میان اعضای شورای همکاری خلیج فارس صادر شده بود ، از انتشار این اخبار در فضای مجازی ابراز تاسف نماید.

بروز این حوادث در حالی است که پیش از سفر بن سلمان به کویت کارشناسان و ناظرین امور پیش بینی می کردند حضور ولیعهد سعودی که پرونده تنش با قطر را در اختیار دارد ، به بازگشت آرامش و رفع تنش ها میان اعضای شورای همکاری خلیج فارس منجر شود اما زیاده خواهی های ولیعهد جوان نه تنها اختلافات را حل نکرد که بر دامنه آن نیز افزوده است .

آغاز بحران خلیج فارس از ژوئن 2017 تاکنون، سبب شده است تا هر یک از کشورهای کویت و عمان درباره احتمال مواجه شدن با سناریویی مشابه قطر و تحریم چند جانبه از سوی عربستان سعودی، دچار نگرانی های پنهان شوند.

بر اساس گزارشی که مرداد ماه امسال به شیخ «صباح الاحمد الجابر الصباح» امیر کویت ارائه شده است، از نظر کویتی ها، تهدید این کشور از سوی عربستان سعودی، سناریویی ناممکن نیست و می تواند کاملا جدی باشد و کویتی ها بر اساس این سناریو خود را برای رویارویی با هر احتمالی آماده می کنند که حمله به این کشور می تواند یکی از این احتمالات باشد.

در این گزارش مفصل که اخیرا به امیر کویت ارائه شده است، اهداف خصمانه عربستان سعودی نسبت به این کشور برملا شده است.

همچنین در این گزارش به مشکلاتی اشاره شده است که ممکن است کویت در صورت تصمیم «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان سعودی برای اجرای سناریوی مشابه قطر درباره این کشور و منزوی ساختن کویت، با آنها مواجه شود و نیز راه حل هایی برای حل این مشکلات، ارائه شده است.

با توجه به تاریخ طولانی روابط محتاطانه میان دو کشور همسایه عربستان سعودی با کویت و اختلافات آنها درباره سیاست های خارجی شان و همچنین آغاز عصر جدید در عربستان سعودی، اقدامات این کشور علیه کویت احتمالی ناممکن و عجیب نیست.

اقدام عربستان سعودی علیه کویت تهدیدی دائمی است که در سایه زیاده روی عربستان سعودی و امارات در دشمنی با قطر و آمادگی این کشورها برای برخورد با طرف هایی که در کنار قطر قرار گرفته اند، هنوز علنی نشده است.
 

پربیننده ترین خبرها