العالم - عربستان سعودی
«مازن حایک» سخنگوی رسمی گروه رسانهای «ام.بی.سی» (MBC) از راهاندازی شبکهای فارسی وابسته به این گروه تلویزیونی خبر داد که محتوای آن در ابتدا فیلم و سریال، و مخاطب آن جوانان فارسیزبان و ایرانی هستند.
«مرکز تلویزیون خاورمیانه» (MBC) شرکتی تلویزیونی عربی با مالکیت «ولید البراهیم» سعودی است که برنامههای متنوع سرگرمی پخش میکند و مقر اصلی آن در دبی و «شهرک رسانهای دبی» است.
حایک به وبگاه خبری «عرب نیوز» گفت که شبکه «ام.بی.سی پرشیا» از روز شنبه ششم اکتبر رسما آغاز به کار میکند و مخاطبان هدف آن «جوانان، بخصوص در ایران» هستند چرا که بیشتر جمعیت ایران زیر سی سال سن دارند.
به گفته او، تلویزیون تلاش خواهد کرد که منطقهای باشد و در نهایت برای فارسیزبانان در آمریکا نیز در دسترس قرار بگیرد. حایک میگوید «معتقدیم که جوانان اکثریت جمعیت فارسیزبانان در منطقه هستند. شایسته است که شبکهای سرگرمی خانوادگی فوقالعاده داشته باشند».
او به بازار رقابتی در منطقه اشاره کرد و گفت هماکنون دهها شبکه فارسیزبان از خارج از ایران پخش میکنند که رقبای اصلی «ام.بی.سی پرشیا» هستند. «لیست شبکههای فارسیزبان بلند است. به همین دلیل، [کار] رقابتی است. در شبکه، تجربه و شناخت خود را برای تولید محتوا و بهترین محتوای در دسترس به کار میگیریم تا فارسیزبانان جوان تجربهای شگفتانگیز داشته باشند. تمرکز اصلی ما نیز رقابت با قویترین شبکههای تلویزیونی خارجی است».
سخنگوی لبنانی مجموعه تلویزیونی سعودی همچنین با بیان اینکه «هیچ چیز مانع ما نمیشود که این شبکه شگفتانگیز را به زبان فارسی بخصوص برای جوانان راهاندازی کنیم» گفت که «شبکه در ایران حضور خارجی نخواهد داشت اما به محض تاسیس [و راهاندازی] شبکه، درآمد تبلیغات از نقاط دیگر خواهد رسید».
بنا بر گزارشهای منتشر شده در این خصوص، شعار این تلویزیون نیز «سرگرمی بی انتها» خواهد بود که فیلمهای دوبله یا ترجمه شده به فارسی در کنار برنامه و سریال پخش خواهد کرد.
سال گذشته، اردیبهشت ۱۳۹۶ در آستانه انتخابات ریاست جمهوری در ایران، یک شبکه سعودی فارسیزبان دیگر موسوم به «ایران اینترنشنال» آغاز به کار کرد. گفته میشود مدیریت شبکه بر عهدهٔ شرکتی موسوم به Global Media Circulating Limited است، که مالکیت آن بر عهده یک تبعه عربستان سعودی به نام عادل العبدالکریم است.
اخیرا برخی خبرنگاران و اعضای شبکه «بی.بی.سی فارسی» و «رادیو فردا» از این دو مجموعه جدا شدهاند. یکی از اعضای سابق شبکه بی.بی.سی فارسی پنج روز پیش در توییتر خود نوشت که «شاهد شروع به کار شبکه جدیدی خواهید بود که تصورتان را از تلویزیون کاملا متحول خواهد کرد». قبل از شروع به کار شبکه ایران اینترنشنال نیز در اتفاقی مشابه، شماری از اعضای شبکه بی.بی.سی فارسی جدا شده و به این شبکه جدید پیوسته بودند.
«ام.بی.سی» تنها گروه رسانه سعودی نیست که در اندیشه راهاندازی رسانهای فارسیزبان است. چندین رسانه سعودی از جمله شرکت «گروه سعودی تحقیقات و بازاریابی» (SRMG) که مجموعهای از روزنامهها، نشریات و سایتهای الکترونیک در اختیار دارد، برای راهاندازی نسخهای از روزنامه انگلیسی ایندیپندنت به چهار زبان عربی، ترکی، فارسی و اردو است.
توطئههای رسانهای عربستان علیه ایران مصداق اظهارات ناپخته معروف و یاوهگویی «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی است که در گفتگو با یک شبکه عربی داخلی مدعی شده بود، «نبرد را به داخل مرزهای ایران می کشانیم».
فارس