العالم - گزارش
در یادداشتی که امروز در روزنامه گاردین منتشر شده، آمده است: بودجه تلویزیون ایرانی «ایران اینترنشنال» مستقر در لندن، از طریق شرکتی تامین می شود که رئیس آن یک تاجر عربستانی است. گفتنی است که این تاجر با «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان که به عقیده بسیاری در قتل «جمال خاشقچی» روزنامه نگار منتقد آل سعود دست داشته است، روابط نزدیکی دارد.
این افشاگری که با نگرانی های فزاینده از تعداد ایستگاه های تلویزیونی وابسته به سعودی در لندن همزمان شد، تردید هایی را در مورد استقلال خبری «ایران اینترنشنال» به وجود آورده است.
این تلویزیون تاکنون خبرهای دریافت بودجه از دربار عربستان را رد نکرده است.
گاردین در ادامه به بررسی سرچشمه بودجه هنگفت این شبکه وابسته پرداخت و نوشت: عربستان سعودی 250 میلیون دلار برای به راه انداختن ایران اینترنشنال که هیچگونه درآمدی از طریق تبلیغات ندارد، هزینه کرده است.
تلویزیون ایران اینترنشنال سال گذشته به یک باره در جمع رسانه های لندن ظهور کرد. به بسیاری از 100 پرسنل این شبکه تلویزیونی دستمزد های بالایی پیشنهاد داده شد که اغلب دو برابر مقداری بود که رسانه های رقیب حاضر به پرداخت بودند. با این حال این پرسنل در مورد این که بودجه این شبکه از کجا تامین می شود، اطلاعی نداشتند.
سعودالقحطانی در تأمین بودجه ایران اینترنشنال دست داشت
به گفته منبع آگاه به روزنامه گاردین، سعود القحطانی نماینده تام الاختیار اطلاعاتی بن سلمان، که در میان دو مقام ارشدی بود که در خلال پرونده خاشقچی از منصب خود برکنار شدند، نیز در تامین بودجه تلویزیون ایران اینترنشنال دست داشته است.
به گفته این منبع، «غول های رسانه ای سعودی در تلاش بودند تا با خریدن رسانه ها، دنیا را تغییر دهند. این پول ها از دربار سعودی سرچشمه می گیرند.»
رئیس«ولانت میدیا» (Volant Media) شرکتی که اداره ایران اینترنشنال را برعهده دارد، «عادل عبدالکریم» نام دارد که از اتباع سعودی است. عبدالکریم رابطه کاری دیرینی بامدیران اجرایی سعودی که برخی ازآنها پیوندهایی با دربار ریاض دارند،دارد که ازجمله آنها می توان به «عبدالرحمان الراشد» اشاره کرد که از اعضای هیات مدیره «گروه سعودی بازاریابی و تحقیقات» بزرگترین شرکت انتشاراتی در خاورمیانه است.
به نقل از منابع متعدد، راشد که قبلا مدیرکل شبکه خبری «العربیه» عربستان بود، نیز در عملیات ها و تامین بودجه ایران اینترنشنال دست داشته است.
به نقل از دبیران تلویزیون ایران اینترنشنال، «نبیل الخطیب» مشاوری که با این شبکه همکاری می کند نیز نقش ناظر یا نماینده سرمایه گذاران را برعهده دارد. گفته می شود که شبکه مذکور از تابعیت فلسطینی خطیب برای لاپوشانی منبع اصلی بودجه تلویزیون استفاده می کند. به استناد اسناد افشاشده ای که به دست گاردین رسیده است،خطیب در پوشش اوضاع حقوق بشر در عربستان توسط ایران اینترنشنال مداخله کرده و ایده های خاصی را بویژه دررابطه با ایران و عربستان، پیشنهاد می داد.
شکایت ایران اینترنشنال از گاردین بابت افشاگری
گاردین چندی پیش پس از اقدام شبکه تلویزیونی ایران اینترنشنال و مصاحبه با سخنگوی یک گروه افراطی جداییطلب که از حمله تروریستی به شهر اهواز تمجید کرده بود، افشا کرد بودجه 250 میلیون دلاری این شبکه تلویزیونی را عربستان تأمین میکند. این گزارش خشم مسئولان ایران اینترنشنال را برانگیخت تا جایی که طرح شکایت از گاردین مطرح شد.
همزمان، حمید بعیدی نژاد سفیر جمهوری اسلامی ایران، اقدام این شبکه به پخش مصاحبه با سخنگوی گروهک افراطی که در حادثه تروریستی اهواز دست داشته را نقض صریح قانون و نماد آشکار حمایت از تروریسم خوانده و از این شبکه به نهاد ناظر بر رسانهها در انگلیس (آفکام) شکایت کرده است.
کوچ یکباره خبرنگاران بی بی سی به شبکه سعودی اینترنشنال
با تاسیس شبکه ضد ایرانی اینترنشنال که بنابه اسناد گاردین هزینه و بودجه هنگفت آن از سوی آل سعود تامین می شود، بسیاری از خبرنگاران و مدیران ارشد بی بی سی فارسی به این شبکه نقل مکان کردند.
خبرنگارانی و مدیران سابق بی بی سی فارسی قطع به یقین از ارتباط نزدیک این شبکه با جریان افراطی عربستان با خبر بودند، سوال اینجاست که این کوچ برنامه ریزی شده از قبل آیا دستوری از بالا بوده است برای ترغیب مخاطبان و تبلیغ برای مشاهده این شبکه سعودی یا به اختیار خبرنگارانی که پیش از این دم از آزادی بیان می زدند حاضر به امضا قرارداد ننگین با رژیمی شدند که هیچ بویی آزادی نبرده است.
نکته قابل تامل آنجاست که شبکه اینترنشنال که مدعی بی طرفی و انتشار آزاد اخبار است سرمایه خود را از کشور و گروهی افراطی می گیرد که در طول تاریخ زمام داری خود حتی یک بار هم انتخابات و روند دموکراسی را به چشم ندیده است.
آنچه تحلیل گران می گویند کوچ یکباره به اینترنشنال از چند شبکه فارسی زبان دیگر (از قبیل بی بی سی، من و تو و شبکه صدای آمریکای فارسی) کوچی هدفمند و ماموریتی از پیش تعیین شده برای نیروهای این شبکه ها بوده است.
حمایت اینچنین از یک شبکه نشان دهنده اتصال و خط گرفتن همه آنها از یکدیگر می باشد و به عبارتی استفاده از یک سناریو مشترک با چند نمایش مختلف جهت تاثیر بیشتر روی مخاطب.
افشای این موضوع که اینترنشنال به صورت مستقیم از عربستان سعودی تغذیه می کند نشان می دهد غرب و کشورهای افراطی چگونه در جنگ نرم علیه ایران هم پیمان شده اند.
manoto و BBC به کجا وصلند؟
اگرچه شبکه "من و تو" و "بیبیسی" فارسی بارها اعلام کردهاند که هیچ ارتباطی با یکدیگر ندارند و هیچ دستوری از دولت انگلیس نمیگیرند، ولی شواهد و مستندات چیز دیگری را نشان میدهد.
در سال ۲۰۰۷ میلادی بود که بخش جهانی بیبیسی اعلام کرد در پی تاسیس یک تلویزیون به زبان فارسی می باشد. درست 5 ماه قبل از انتخابات سال 88 بود که دولتمردان انگلیس تصمیم گرفتند تلویزیون فارسی بی بی سی را با بودجه ای هنگفت از سوی وزارت امور خارجه بریتانیا راه اندازی نمایند. این اقدام پس از ناکامی سرویس های مختلف جاسوسی و رسانه ای در براندازی نظام جمهوری اسلامی برای غرب از اهمیت خاصی برخوردار بود بطوری که بتوانند انتخابات سال 88 را آنگونه که می خواهند مهندسی نمایند.
مدیران و سیاست گذاران شبکه بی بی سی (BBC) به اقتضای منابع مالی این تلویزیون، مستقیم از سوی ملکه انگلیس انتخاب می شوند. نقش دولت انگلیس و حمایت مالی وزارت امور خارجه این کشور از بی بی سی فارسی، این تلویزیون را نزد مردم ایران به یک سازمان تک قطبی تبدیل کرده است که بیشتر بلندگوی وزارت امور خارجه انگلیس می باشد تا صدای افکار عمومی ایران. همین امر کافی بود تا رفته رفته مخاطبین بی بی سی فارسی ریزش پیدا کنند و رسانه ملکه انگلستان نتواند آنگونه که کاخ باکینگهام طراحی کرده بود اثرگذار باشد.
صادق صبا مدیر بخش فارسی بیبیسی درباره بودجه یکساله این شبکه و ارتباطش با دولت انگلیس میگوید: بودجه سالانه این شبکه 15 میلیون پوند است و بریتانیا چیزی رو به دنیا عرضه کرده که برایش پرستیژ بیارد، همه طبق یک منشور عمل میکنیم و یک سیاست ادیتوریال (editorial) داریم.
تأسیس شبکه من و تو آن هم پس از انتخابات سال 88 و مخفی نگاه داشتن سیاستگذاران و منابع مالی آن توانست تا حدودی مخاطبین از دست رفته بیبیسی فارسی را به خود جذب نماید. اگر بیبیسی فارسی متعلق به دوران بحران است اما این تلویزیون من و تو است که با قالب فرهنگی و سرگرم کننده توانسته است در تمام دوران نقش پیاده نظام بیبیسی را ایفا کند.
آغاز فعالیت شبکه من و تو در لندن پس از سال 88 و بهرهبرداری از آرشیو بیبیسی کارشناسان را بر آن داشت تا این تلویزیون لندنی را مرتبط با بیبیسی فارسی معرفی نمایند. انتقال تعداد چشمگیری از نیروهای بیبیسی به من و تو، ورود آنان به مناطق محافظت شده نظامی- دولتی بریتانیا و شرکت در مهمانیهای مشترک پرده از ارتباط معنادار بیبیسی فارسی با من و تو بر میدارد. ارتباطی که صادق صبا به عنوان مدیر بخش فارسی بی بی سی و کیوان عباسی مدیر من و تو در این سالها نتوانستند مخفی کنند و با گافهایی، ناخواسته از آن پرده برداشتند.
وقتی دم خروس رسانههای معاند فارسیزبان بیرون زد!
یکی از مواردی که نشان داد تا چه اندازه پرسش از شفافیت مالی این شبکههای فارسیزبان ضروری است، به ماجرای حمله تروریستی به مراسم بزرگداشت نیروهای مسلح در اهواز برمیگردد. بالافاصله بعد از این حمله بیبیسی فارسی و ایران اینترنشنال با سخنگوی گروهک تروریستی الاحوازیه مصاحبه کردند!
اینکه چگونه یک تروریست از تریبون این شبکهها سر در میآورد یک مسئله است و اینکه با چه سرعتی به این فرد دسترسی پیدا کردهاند سوال دیگری است!؟ آیا اسپانسرهای مالی شبکههای فارسیزبان دقیقا همان کارفرمایان تروریستها و تجزیهطلبان هستند؟