العالم - اروپا
اوسالیوان در مصاحبه با شبکه آمریکایی «پی.بی.اس» گفت: مهمترین مساله ای که باید تاکید کنم این است که ما در اتحادیه اروپا به حفظ ایران در توافق هسته ای اعتقاد داریم. آنها به این توافق پایبند هستند و آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) هم هفته گذشته همین را اعلام کرد.
وی با اشاره به سازوکار مالی ویژه موسوم به «ابزار پشتیبان فعالیتهای تجاری» (اینستکس/INSTEX) که اروپا روز پنجشنبه برای حفظ روابط بازرگانی با ایران از آن رونمایی کرد، اظهار داشت: ایران محق است که انتظار داشته باشد در ازای پایبندی به این توافق، از برخی مزایای اقتصادی و فعالیت های تجاری و اقتصادی بیشتر بهره مند شود.
اوسالیوان تاکید کرد: هدف خبری که امروز (پنجشنبه) اعلام شد این است که اجازه دهیم این اتفاق بیافتد. تمرکز اولیه این سازوکار در آغاز راه اندازی بر کالاهایی است که در واقع تحت تحریم نیستند و این کالاها بشردوستانه است که از رژیم تحریم ها مستثنی شده است. امیدوارم که این سازوکار این کار را آسان تر کند.
نماینده اتحادیه اروپا درخصوص اختلافات بروکسل و واشنگتن در مورد برجام گفت: ما به تصمیم آمریکا برای خروج از توافق هسته ای برجام احترام می گذاریم. اما بر این باوریم که آنها هم باید به این واقعیت احترام بگذارند که ما هنوز هم جزو امضاکنندگان توافق و متعهد به آن هستیم. این در راستای منافع امنیتی اروپاست که از دستیابی ایران به سلاح هسته ای جلوگیری شود.
وی در همین حال افزود: ما تلاش می کنیم با دولت آمریکا کار کنیم حتی اگر اختلافاتی در مورد این توافقنامه دقیق داشته باشیم.
اوسالیوان در پاسخ به این پرسش که «می گویید هدف از این اقدام نگه داشتن ایران در توافق است. آیا فکر می کنید این کافی است؟» گفت: خب در نهایت، این شرکت ها هستند که تصمیم می گیرند آیا با تجارت با ایران راحت هستند. می دانیم که شاید برخی شرکت ها از بیم تحریم های ثانویه تصمیم بگیرند این کار را انجام ندهند.
وی تاکید کرد: اما ما در اروپا مصمم هستیم که هرگونه تلاشی که می توانیم انجام دهیم تا ایران امکان داشته باشد که از مزایای بازرگانی که طبق توافق هسته ای وعده داده شده است، همچنان بهره مند شود.
نماینده اتحادیه اروپا در آمریکا ادامه داد: ما همچنان به دنبال راه هایی خواهیم بود که بتوانیم شرایط اقتصادی با ایران را بهبود ببخشیم. شرکت های کوچک و متوسطی در اروپا هستند که لزوما تجارت سنگینی با آمریکا ندارند یا شاید اصلا علاقه ای به این کار نداشته باشند. البته این کاری چالش برانگیز است و وانمود نمی کنیم که چنین نیست اما هنوز معتقدیم که حفظ این توافق و تحقق برخی مزایایی که ایران انتظارش را دارد، بسیار به سود امنیت ملی ماست.
او بار دیگر به آمریکایی ها یادآوری کرد: معتقدیم که آنها (آمریکا) باید به این واقعیت احترام بگذارند که کشورهای اروپایی تصمیم گرفته اند در این توافق بمانند، توافقی که مورد حمایت قطعنامه های سازمان ملل است. ما با تحلیل های دولت آمریکا موافق نیستیم اما می دانیم که آنها دیدگاه متفاوتی دارند. ما دوست و متحد هستیم اما گاهی اوقات دیدگاه متفاوتی داریم. این مساله در این مورد صدق می کند.
به گزارش ایرنا، پس از ماه ها انتظار آلمان، فرانسه و انگلیس پنجشنبه شب به منظور تبادل مالی اروپا با ایران به صورت رسمی از ایجاد کانالی به نام INSTEX یا همان «ابزار پشتیبان فعالیتهای تجاری» خبر دادند.
پاریس میزبان این کانال مالی است و «پر فیشر» رئیس پیشین کومرتس بانک (Commerzbank) آلمان ریاست آن را برعهده خواهد داشت. انگلیس هم رئیس هیات نظارت است. این امکان فراهم شده است که دیگر کشورهای اروپایی هم به این سه کشور بپیوندند.
این نهاد جدید که خارج از سیستم مالی جهانی تحت سلطه آمریکا عمل می کند، نوعی «شرکت تسویه وجوه» است که ارز مبنا در آن «یورو» است. انتظار می رود این نهاد مالی در ابتدا صرفا در حوزه کالاهای اساسی همچون دارو، تجهزیات پزشکی و کالاهای غذایی-کشاورزی فعالیت کند.
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران پس از اعلام سازوکار مالی ویژه اروپا در توئیتی تاکید کرد: «ایران از INSTEX (ساز و کار ویژه مالی اروپا و ایران) – اولین گام بسیار پرتاخیر - در اجرای تعهدات می 2018 اعضای اروپایی برجام برای حفظ برجام با تضمین بهره مندی ایرانیان از مزایای این توافق پس از اعمال مجدد تحریم غیرقانونی آمریکا استقبال می کند. ما برای تعامل سازنده با اروپا با شرایط برابر و احترام متقابل آماده هستیم».
بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان بلافاصله به این خبر واکنش نشان داد و با استقبال از اعلام ساز و کار مالی جدید اتحادیه اروپا گفت: ایران خواهان اجرایی شدن کامل تمامی تعهدات اتحادیه اروپا در کوتاه ترین زمان ممکن است.