العالم - ترکیه
یکی از مقامهای ارشد دفاعی ترکیه دوشنبه گفت که آمریکا تاکنون پیشنهاد آنکارا مبنی بر ایجاد گروه کاری مشترک برای رفع تنش موجود بین دو کشور در مورد خرید سامانه دفاع موشکی«اس-400» ساخت روسیه پاسخی نداده است.
به گزارش خبرگزاری «رویترز» ترکیه و آمریکا چند ماه است که بابت خرید سامانه اس-400 ساخت روسیه در تنش به سرمیبرند. واشنگتن سامانه اس-400 را تهدید علیه جنگندههای اف-35 ساخت شرکت «لاکهید مارتین» قلمداد میکند و این کشور را به تحریمهای محتمل در این زمینه تهدید کرده است.
سامانه پدافند موشکی اس-400 ساخت روسیه، جزء پیشرفتهترین سامانهها در نوع خود است و توانایی حمل و شلیک سه نوع موشک مختلف را دارد و میتواند اهداف متنوعی شامل موشکهای بالستیک قارهپیما، موشکهای کروز و جنگندههای رادار گریز را هدف قرار دهد.
ترکیه، یکی از شرکای اصلی در برنامه ساخت جنگنده اف-35 همچنین گفته که خرید این سامانه دفاع موشکی اس-400 بر عملکرد جنگنده های اف-35 تاثیری نخواهد گذاشت و حتی به واشنگتن تشکیل یک گروه کاری مشترک برای ارزیابی نگرانیهای موجود را پیشنهاد کرده است.
به نوشته «رویترز» «اسماعیل دمیر» رئیس صنایع دفاعی ترکیه روز دوشنبه در جمع خبرنگاران گفت که کشورش آماده است تا درباره نگرانیهای واشنگتن در این زمینه به گفتوگو بپردازد.
دمیر گفت: «اگر منبع این نگرانیها در زمینه سامانه اس-400 امور فنی است، ما بارها اعلام کردهایم که آماده هستیم در زمینه این موضوع گفتوگو کنیم.»
این مقام ترکیهای در ادامه اظهار داشت: «با این وجود، طرف دیگر (ایالات متحده) هیچ گامی برای تشکیل تیم فنی و بحث در مورد این مسئله برنداشته است.»
یک مقام ارشد ترکیه نیز گفته که «حلوصی آکار» وزیر دفاع ترکیه احتمالا با «پاتریک شاناهان» وزیر دفاع موقت آمریکا در بروکسل و در حاشیه برگزاری اجلاس سران ناتو که مورخ 26 تا 27 ژوئن (پنجم و ششم تیر ماه) برگزار میشود، گفتوگو خواهد کرد.
برخی منابع مطلع گفتهاند که واشنگتن تصمیم گرفته پذیرش خلبان ترکیهای برای فرا گرفتن آموزشهای لازم جهت پرواز با جنگندههای اف-35 را متوقف سازد.
این در حالی است که روز گذشته رسانههای ترکیه از احتمال خرید جنگندههای پیشرفته نسل پنجم ساخت «چین» و «روسیه» که مقرون به صرفهتر از «اف-35» ساخت آمریکا هستند، خبر دادند.
روزنامه «ینی شفق» نزدیک به حزب حاکم ترکیه یکشنبه در این زمینه نوشت که ترکیه قصد دارد در صورت لغو ارسال اف-35، جنگندههای «جی-31» ساخت چین و «سوخو-57» ساخت روسیه را خریداری کند.
فارس