ترامپ در مسیر تبدیل شدن به نیکسونی دیگر

ترامپ در مسیر تبدیل شدن به نیکسونی دیگر
شنبه 6 مهر 1398 - 01:21

این روزها با آغاز تحقیقات مجلس نمایندگان بر سر مکالمه ترامپ با رییس جمهور اوکراین باز هم سایه استیضاح بر سر ساکن این روزهای کاخ سفید سنگینی می‌کند.

العالم-آمریکا

«نانسی پلوسی»، رهبر دمکرات‌ها در مجلس نمایندگان آمریکا فرمان استفاده از مهم‌ترین سلاح زرادخانه سیاسی در قانون اساسی این کشور را صادر کرده است؛ «استیضاح ترامپ»، که خیلی‌ها زودتر از این در آمریکا منتظر آن بودند.

اولین امید مخالفان ترامپ به گزارش مولر بود. «رابرت مولر»، بازرس ویژه پرونده دخالت احتمالی روسیه در انتخابات آمریکا که پس از برکناری «جان کومی»، رییس سابق پلیس فدرال آمریکا به دنبال این بود تا حقیقت را درباره تلاش احتمالی ترامپ برای سد کردن اجرای عدالت و تاثیرگذاری بر تحقیقات نهادهای فدرال روشن کند.

در نهایت این تحقیقات علی‌رغم این که با ابهام فراوان امکان روی دادن برخی تخلفات را تأیید کرد اما ترامپ را از اتهام دستکاری نتایج تحقیقات تبرئه کرد. گذشتن ترامپ از سد تحقیقات مولر بسیاری از تحلیلگران را مطمئن کرد که ترامپ با قدرت می‌تواند در انتخابات بعدی ریاست جمهوری شرکت کند و حتی به یک پیروزی قاطع و کم دردسر فکر کند. با این حال افشاگری یکی از مسئولان امنیتی ایالات متحده آمریکا در خصوص برخی قول‌های دردسرساز به یک طرف خارجی ترامپ را وارد مهلکه تازه‌ای کرده است؛ مهلکه‌ای که این بار دمکرات‌ها را برای برکناری زودهنگام ترامپ وسوسه کرده است.

نکته جالب در خصوص پرونده رسوایی جدید ترامپ اینجاست که این بار هم پای نهادهای امنیتی و اطلاعاتی در میان است.

زمانی که اخبار مرتبط با پرونده دخالت روسیه در ترامپ داغ بود، برخی از اخبار حاکی از این بود که گزارش‌های نهادهای اطلاعاتی سایر کشورها در این مسئله باز شده است. اخباری که بر اساس پیمان همکاری امنیتی موسوم به پنج چشم در اختیار دولت اوباما قرار گرفته بود.

ماجرا این قدر جدی شد که ترامپ به دنبال این بود که پرونده جدیدی را برای دولت سابق اوباما باز کند. در کنار این پای یک شرکت امنیتی خصوصی انگلیسی هم به ماجرا باز شد. این شرکت خصوصی با نام «اروبیس»، توسط یک مأمور سابق ام.آی 6 با نام «کریستوفر استیل» تأسیس شده بود که یک پرونده 35 صفحه‌ای در خصوص ارتباطات ترامپ با روس‌ها منتشر کرد.

در این پرونده اتهامات جدی در خصوص ارتباطات ترامپ با روسپی‌ها و همچنین تصویر برداری گنگ‌های روسی در سفر وی به کرملین از این ارتباطات مطرح شده بود. در نهایت هیچ گاه روشن نشد که این ادعاها تا کجا صحیح است اما به نظر می‌رسد که اغلب آن‌ها به بایگانی سپرده شد.

مأمور سابق انگلیسی نیز به محض مطرح شدن این اطلاعات خانه یک میلیون پوندی خود را در منطقه ساری لندن رها کرد و تاکنون اثری از وی به دست نیامده است.

البته روشن شدن ارتباطات عجیب ترامپ با عربستان سعودی و امارات از طریق «جرج نادر» از نتایج دیگر تحقیقات مولر بود. ارتباطاتی که یک ضلع دیگر آن برخی تجار روسی بوده‌اند. شاید اگر در این باره نیز رسانه‌ها همچون ارتباط با روسیه از توان خود بهره گرفته بودند ماجرا جالب‌تر از این می‌شد.

در هر صورت حالا هم پای یک مأمور امنیتی در میان است. ماموری که پای بازرس کل آمریکا را به پرونده باز کرده است.

*در گفت‌وگو چه رد و بدل شده است

ترامپ دریکی از پست‌های توییتری خود به این مسئله اشاره کرده است که برخی آژانس‌ها و نهادهای اطلاعاتی آمریکا در حال گوش دادن به سخنان وی هستند. شاید ترامپ در این حالت بتواند احساسی که مرکل صدر اعظم آلمان هنگام شنیدن خبر شنود تلفن شخصی وی توسط آژانس امنیت ملی آمریکا را داشت، درک کند.

در هر صورت ماجرا از افشاگری یک مأمور سابق امنیتی کاخ سفید در خصوص منوط کردن کمک مالی به اوکراین توسط ترامپ به تحقیق از فعالیت‌های پسر جو بایدن در گفت و گو با رییس جمهور اوکراین آغاز شد.

این اتهام در ابتدا به صورت سر بسته و پس از شکایت این مقام امنیتی به بازرس کل جامعه اطلاعاتی آمریکا منتشر شد، اما پس از آن دولت ترامپ برای رفع اتهامات متن مکالمه ترامپ با زلنسکی را منتشر کرد.

در این مکالمه ترامپ با اشاره به برخی تحقیقات در خصوص پسر «جو بایدن» که در کار تجارت گاز است، خواستار جدی‌تر شدن کند و کاو در مورد این قضیه می‌شود. البته روشن نیست که ترامپ در این باره قول خاصی به دولت اوکراین داده است یا نه؟

در این مکالمه ترامپ از اعزام وکیل خود «رودی جولیانی» برای کمک به تحقیقات دولت اوکراین خبر می‌دهد.

در مکالمه منتشر شده خبری از قولی در این باره نیست، اما کاخ سفید نیز به این نکته اذعان کرده این مکالمه به طور کامل منتشر نشده و بخش‌هایی از آن تقطیع شده است.

در متن مکالمه منتشر شده زلنسکی به ترامپ قول داده است تا با انتصاب دادستان جدید اوکراین اقدامات جدی‌تری را صورت دهد.

*سرنوشت نیکسون در انتظار ترامپ

اگر ثابت شود که واقعاً ترامپ به رییس جمهور اوکراین چنین رشوه‌ای که در خصوص تحقیقات پیرامون پسر بایدن ارائه کرده باید انتظار مشکلاتی جدی را برای کاخ سفید داشت.

قاعدتاً برای آغاز تحقیقات جدی در مورد اقدام ترامپ باید تحقیقات جدی توسط کنگره و مجلس نمایندگان آمریکا آغاز شود. از دوران تشکیل دولت آمریکا تاکنون دو رییس‌جمهور استیضاح شده‌اند. «اندور جکسون» و «ریچارد نیکسون» که هر دو نیز اتفاقاً شباهت نزدیکی از نظر طرز تفکر و روش سیاسی به دونالد ترامپ داشتند. در حقیقت جمهوری‌خواهان امیدوار بودند که در انتخابات ریاست جمهوری سال 2016 بتوانند یک ریگان دیگر را در کاخ سفید بیابند، اما در نهایت رییس جمهوری با راه روش ریچارد نیکسون وارد کاخ سفید شد؛ نیکسونی که در پی «رسوایی واترگیت» مجبور به ترک کاخ سفید شد. اتفاقاً در فقره رسوایی واترگیت نیز نوار پیاده شده سبب شد تا نیکسون راهی جز استعفا نداشته باشد.

*نواری که می‌تواند موقعیت ترامپ را به باد دهد

واترگیت در حقیقت بخشی از نبرد وسیعی بود که برای استفاده از اختیارات گسترده نهادهای امنیتی در داخل حکومت آمریکا در جریان بود. فضایی که مسبب اصلی آن رییس چند ده ساله اف.بی.آی یعنی «ادگار هوور» مسبب آن بود.

تلاش برای جاسوسی از مسئولان مختلف آمریکایی تا به آنجا گسترش یافته بود که برخی از شایعات حاکی از ضبط مکالمات محرمانه روابط عاشقانه جان.اف.کندی داشت. هوور پیش از مرگ ترتیب سر به نیست کردن تمامی نوارهای ضبط شده را داد.

با این حال نیکسون این شانس را پیدا نکرد. زمانی که به صورت اتفاقی میکروفن‌های نصب شده در هتل واترگیت به عنوان ستاد اصلی دمکرات‌ها لو رفت، نیکسون تلاش کرد که این مسئله را بخشی از یک سرپیچی آشوبگرانه در داخل دستگاه‌های امنیتی جلوه دهد.

با این حال پیشرفت تحقیقات و انتشار گزارش‌های افشاگرانه سبب شد تا در نهایت کمیته قضایی مجلس نمایندگان خواستار تحویل نوارهای ضبط ده مکالمات رییس جمهور با زیر دستان اطلاعاتی خود شود.

زمانی که نیکسون از این ماجرا طفره رفت، دادگاه عالی ایالات متحده آمریکا حکم به تحویل نوارها داد. با پیاده شدن متن نوارها روشن شد که نیکسون به سیا دستور مداخله در تحقیقات اف.بی.آی را داده است. به این ترتیب روشن شد که نیکسون راه نجاتی ندارد و به این ترتیب برای رهایی از محاکمه در سنا استعفای خود را اعلام کرد. جانشین بعدی وی یعنی «جرالد فورد»، معاون اول وی نیز با استفاده از اختیارات ریاست جمهوری وی را عفو کرد.

حالا سئوال اینجاست که موقعیت ترامپ چه تفاوت‌ها و شباهت‌هایی با نیکسون دارد.

*ترامپ برنده خواهد بود یا بازنده؟

ترامپ همچنان حمایت سنا را پشت سر خود دارد و سنا برای عزل او باید دو سوم آرا را به کیسه برکناریش بریزد. بنابراین احتمال بالایی برای موفقیت استیضاح در سنا در میان نیست اما بسیاری از نمایندگان در سنا در تئوری می‌توانند رأی خود را با توجه به افکار عمومی و لابیست‌ها عوض کنند.

اهمیت این امر زمانی بیشتر می‌شود که روشن شود ترامپ واقعاً از قدرتش سوء استفاده کرده است. در این صورت رای اعتماد به وی حتی برای جمهوری‌خواهان کار آسانی نخواهد بود. خیلی‌ها علاقه دارند که بدانند در مکالمات بین رییس جمهور اوکراین و ترامپ چه گذشته است.

ترامپ می‌تواند از تسلیم کردن این نوار به کنگره به صورت قانونی و با استناد به اختیاراتش خودداری کند. این کار ترامپ می‌تواند به یک نبرد گسترده قانونی منجر شود که در نهایت راهی جز صدور رأی توسط دیوان عالی آمریکا باقی نگذارد.

ترامپ می‌تواند امیدوار باشد که با انتصاب «کاوانا» به عضویت قضات دادگاه عالی حمایت قضایی این نهاد را داشته باشد، اما نمی‌توان این نکته را فراموش کرد که حتی سخت‌ترین قضات نیز نمی‌توانند به خواست کنگره و مردم بی توجه باشند.

کافی است کوچکترین نشانه‌ای در نوار صوتی در خصوص این ادعا یافت شود در این صورت کار ترامپ را باید تمام شده تصور کرد.

اما در صورتی که ترامپ بتواند این برهه خطرناک را رد کند، تبدیل به رییس جمهوری می‌شود که غیر قابل مهار خواهد بود و انتخابات سال 2020 می‌تواند به یک نمایش قدرت او تبدیل شود.

باید به انتظار مناظرات کنگره نشست تا نتیجه نهایی روشن شود. نبرد سخت تازه آغاز شده است.

فارس

دسته بندی ها :

پربیننده ترین خبرها