العالم - آمریکا
روزنامه «واشنگتنپست» در یادداشتی به بررسی ادعای مذاکرات مخفیانه کشورهای عربی با جمهوری اسلامی ایران جهت کاهش تنشهای منطقهای پرداخته و نوشت این بار به نظر میرسد کشورهای عربی مشغول مهار کردن آمریکا و ممانعت از کشاندن منطقه به درگیریهای احتمالی هستند.
در ابتدای این یادداشت، ضمن اشاره به گزارش دیروز نشریه «والاستریت ژورنال» مبنی بر تلاشهای چراغ خاموش کشورهای عربی جهت ترمیم روابط با ایران، ذکر شده است: «این در حالی است که دولت [دونالد] ترامپ [رئیسجمهور آمریکا] به افزایش خصومتها با ایران ادامه میدهد».
این روزنامه با بیان اینکه بسیاری از تحلیلگران ابتدا گمان میکردند عربستان سعودی و امارات عربی متحده تلاش کنند تا آمریکا را به ایجاد درگیری منطقهای جدید علیه ایران بکشانند، نوشت: «اما عربستان سعودی و امارات، آمریکا و ایران را به جنگ نکشاندند و نشان دادند که کشورهای عربی بیشتر از برخی تحلیلگران سیاسی درباره جنگ با ایران شک دارند، و حتی شاید آنها واقعا منبع مهار [آمریکا] هستند».
واشنگتنپست ضمن اشاره به وقوع حادثه برای نفتکش اماراتی در خلیج فارس و عملیات یگانهای پهپادی یمن علیه تاسیسات نفتی آرامکو در عربستان سعودی، توضیح داد: «اگر متحدان حاشیه خلیج [فارس] آمریکا واقعا خواستار جنگ با ایران بودند، دو حادثه میتوانست برای هُل دادن ایالات متحده به این خصومتها به کار بیاید».
نویسنده این یادداشت با در نظر گرفتن درخواست علنی امارات برای گفتوگوی جامعه جهانی با ایران و کاهش دخالت در جنگ یمن، به عنوان نشانهای از بیرغبتی ابوظبی برای وارد شدن به تقابل با تهران، تحلیل کرد: «عربستان سعودی و امارات، آمریکا را به جنگ با ایران نکشاندند. آنها به سادگی میتوانستند... [اما] در عوض، به نظر میرسد که آنها در حال مهار کردن آمریکا هستند».
این روزنامه با اشاره به سردرگمی تحلیلگران و کارشناسان از تغییر رویه کشورهای عربی، در توجیه تحولات منطقه مینویسد: «عدهای میگویند [بهدلیل] افزایش تلاشهای دیپلماتیک کشورهای خاورمیانه برای به حداقل رساندن خصومتها است. این مسئله شبیه استفاده دولتها از اهرمهای فشار بر شرکای متحد خود برای دور نگه داشتن آنها از جنگ است».
واشنگتنپست برای ممانعت از تصور مخاطب درباره تلاش اعراب برای بهبود روابط با ایران، نوشت: «مهار احتمالی [آمریکا] توسط عربستان سعودی و امارات، دوگانگی بیشتر بر سر جنگ با ایران را در منطقه نشان میدهد. کشورهای عربی حاشیه خلیج [فارس] هنوز با متحد شدن فاصله زیادی دارند و اختلافات بر سر قدرتهای عقیدتی-سیاسی، آنها را از تشکیل یک ائتلاف ضد ایرانی قوی باز میدارد».
در پایان این یادداشت نیز با اشاره به اختلافات عربستان سعودی و امارات درباره یمن، ذکر شده است: «عربستان سعودی و امارات هستند که شوک جنگ در خلیج [فارس] را [باید] به دوش بکشند. پس دولتهای آنها بیشتر از دولت ترامپ درباره تاثیر کلمات و اقدامات فکر میکنند و نگران چیزی هستند که میبینند».
این مطالب در حالی است که روز گذشته والاستریت ژورنال به نقل از مقامهای سعودی، اروپایی و آمریکایی مدعی شد نمایندگان ایران و عربستان سعودی در ماههای اخیر هم به صورت مستقیم و هم از کانال واسطههایی در عمان، کویت و پاکستان پیامهایی را میان یکدیگر رد و بدل کردهاند.
فارس