العالم - اروپا
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی کرملین، امروز (پنجشنبه) در واکنش به اظهارات «رجب طیب اردوغان» رئیسجمهور ترکیه در خصوص احتمال اعزام نیروهای نظامی ترکیهای به لیبی گفت که مسکو معتقد است که مداخله کشورهای ثالث در اوضاع لیبی، به حل و فصل بحران این کشور آفریقایی کمک نمیکند.
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، اردوغان، امروز در نشست استانداران وابسته به حزب عدالت و توسعه گفت که به محض بازگشایی پارلمان ترکیه در تاریخهای هشتم و نهم ژانویه ۲۰۲۰ (۱۸ و ۱۹ دی ماه)، درخواست دولت وفاق ملی لیبی برای اعزام نیروهای ترکیه به این کشور آفریقایی را به رأی پارلمان خواهد گذاشت.
سخنگوی کرملین در این خصوص پاسخ داد: «در خصوص وضعیت لیبی، قطعاً، نگرانیهای مشابهی در کشور ما نیز وجود دارد. ما به طور مداوم موضع روسیه را به وضوح اعلام کردهایم. ما معتقدیم که بعید است هرگونه مداخله یک کشور ثالث در این اوضاع، به حل و فصل اوضاع (لیبی) کمک کند اما هرگونه تلاش یک کشور سوم برای کمک به حل این مشکل و کمک به طرفین درگیر برای رسیدن به یک راهحل همیشه مورد استقبال است».
این دیپلمات روس که در جمع گروهی از خبرنگاران صحبت میکرد، با بیان اینکه «فدراسیون روسیه از تلاش جامعه بینالملل در جهت حل (مسئله لیبی) استقبال میکند» گفت در نتیجه اقدامات مخرب «کشورهای خاص» و با هدف تضعیف ملت لیبی، سربازان مزدور کشورهای مختلف در قلمرو لیبی فعالیت میکنند.
روز چهارشنبه دیدبان «اروپایی- مدیترانهای حقوق بشر» با اعلام اینکه دولت امارات متحده عربی از مزدوران سودانی برای جنگ با دولت وفاق ملی لیبی استفاده میکند، این نیروها را به «نقض فجیع حقوق بشر» متهم کرد.
پسکوف امروز همچنین گفت که «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه هیچ برنامهای برای برقراری تماس تلفنی با اردوغان در خصوص اظهارات اخیر رئیسجمهور ترکیه درباره لیبی را ندارد و افزود که رؤسای جمهور دو کشور روسیه و ترکیه همچنان به تماسهای مداوم خود ادامه میدهند و میتوانند به سرعت درباره مذاکرات جدید به توافق برسند.
اردوغان که به تازگی از سفر تونس بازگشته، اعلام کرد که ترکیه به مشارکت قطر، تونس و الجزایر در کنفرانس برلین که در خصوص لیبی برگزار خواهد شد، اصرار دارد.
لیبی از زمان سرنگونی رژیم «معمر قذافی» رهبر سابق این کشور، دچار دودستگی شدید شده است و هم اکنون دو دولت در این کشور وجود دارد. دولتی که از سوی سازمان ملل متحد به رسمیت شناخته شده و در طرابلس مستقر است، مورد حمایت ترکیه قرار دارد. دولت دیگری نیز در «طبرق» در شرق لیبی مستقر است که از سوی امارات عربی متحده، فرانسه، ایتالیا و ظاهرا روسیه، حمایت میشود. نیروهای دولت شرق به فرماندهی «خلیفه حفتر» ماههاست که در تلاشند تا طرابلس را تصرف کنند. اعزام نیروهای ترکیه به لیبی به بهانه محافظت از دولت رسمی در برابر تجاوز دولت غیررسمی و یاغی صورت میگیرد.