العالم - تحلیل روز
به رغم ادعای برقراری آتش بس از سوی ائتلاف سعودی، جنگنده های این ائتلاف حملات هوایی خود را در مناطق مختلف یمن افزایش دادند و صنعا، پایتخت یمن و دیگر استان ها از جمله الجوف، مارب، صعده و الحدیده به شکل پی در پی شاهد حملات موشکی ائتلاف ضد یمن بود و از سوی دیگر پایگاه ها و مراکز استقرار ارتش و نیروی های مردمی یمن در نجران، جیزان، جوف، صراوح، مارب، البیضا و تعز در ایام اخیر بارها و بارها شاهد تلاش مزدوران ائتلاف سعودی جهت نفوذ و حمله به این پایگاه ها بود.
تشدید و افزایش حملات نظامی در جبهه های مرزی و در استان الحدیده از دیگر مصادیق نقض این آتش بس ادعایی توسط ائتلاف سعودی بود، نیروهای ائتلاف ضد یمن در روزهای اخیر با تقویت پایگاههای خود در مناطق مرزی و حملات توپخانه ای به مناطق مختلف در نزدیکی جبهه های مرزی آتش بسی را که خود اعلام کرده بودند زیر پا گذاشتند.
با مروری سریع بر تحولات اخیر در عرصه میدانی در یمن و توجه به مواردی که ذکر شد به خوبی می توان دریافت که این آتش بس ادعایی بازتابی از عدم جدیت عربستان و دیگر اعضای این ائتلاف ضد یمن در فراهم کردن هرفرصتی جهت صلح در این کشور و اتخاذ راهکار سیاسی برای پایان بخشیدن به جنگ یمن هستند، چنانکه برخی با تمسخر اعلام این آتش بس ادعایی، آن را "دروغ آوریل" ائتلاف سعودی نامیدند که در عمل همه تلاش ها و درخواست های بین المللی برای توقف عملیات نظامی در یمن و تخصیص همه توانایی ها به مقابله با کرونا، در این کشور که از بحران های فجیع انسانی رنج می برد، را زیر پا گذاشتند.
تمام نشانه ها حاکی از آن است که اعتقاد اولیه گروه ها و دولت صنعا مبنی بر این که اعلام این آتش بس تنها یک رژه سیاسی و نظامی است کاملا صحت دارد، در واقع این آتش بس ادعایی با هدف گمراه کردن جامعه جهانی انجام شده و در ظاهر ابعاد انسانی دارد اما در واقع هدف اصلی آن تقویت قوا و بازیابی توان این ائتلاف بویژه پس از متحمل شدن شکست های سنگینن از سوی صنعا در ماههای اخیر، بوده است.
به همین دلیل بود که صنعا از لحظات آغازین اعلام این آتش بس توسط عربستان با آن مخالفت کرده و به عنوان دلیل آن تاکید کرد که این آتش بس شامل رفع محاصره صنعا نیست و خالی از هرگونه نشانه مثبت و سازنده ای درخصوص رسیدن به یک راهکار جامع جهت پایان بخشیدن به جنگ یمن است و درست نقطه مقابل طرحی است که صنعا با عنوان "سند راهکار جامع" به سازمان ملل جهت پایان بخشیدن به جنگ یمن ارائه داده و اصرار داشت که ائتلاف ضد یمن و سازمان ملل با جدیت با این طرح تعامل کنند و واکنشی عملی به آن داشته باشند.
می توان تاکید داشت که دلیل عدم توجه صنعا به آتش بس ادعایی و پافشاری بر این موضع، این بود که این آتش بس شامل رفع محاصره صنعا به عنوان شرط اصلی صنعا برای ورود به هر مذاکره صلحی، نمی شد. شرطی که شرایط لازم را جهت برقراری فضای امن و آرام جهت مذاکره فراهم می کند و این در حالی است که ائتلاف سعودی به اولین شرط صنعا بی توجهی می کند شرطی که تاکید دارد ادامه مذاکرات برای صلح تاز مانی که صنعا در محاصره است و یمن زیر موشک باران، محکوم به شکست است.
صنعا همچنین معتقد است که توجه جدی به صلح در یمن نیازمند تصمیم جدی و صریح از سوی شورای امنیت در توقف جنگ و رفع محاصره یمن است و اعلام آتش بس و تشدید حملات نظامی از سوی ائتلاف ضد یمن در یک زمان هرگز نمی تواند منجر به آتش بس شود چرا که نیروهای یمنی در مقابل این حملات دست بسته نخواهند نشست و آن ها را بی پاسخ نمی گذارند و حتی پاسخی شدیدتر به این حملات خواهند داد. در نتیجه بدون توقف حملات ائتلاف سعودی به یمن و رفع محاصره صنعا هیچ راهکاری برای آتش بس در یمن وجود ندارد و سازمان ملل اگر به نبال تحقق صلح است باید به این نکته توجه کند.
علي الذهب