العالم ـ ایران ـ علمی
آزمون جامع دکتری معمولا دو بار در سال برای آن دسته از دانشجویانی که واحدهای آموزشی خود را به پایان رسانده اند و برای شرکت در آزمون جامع، اعلام آمادگی کرده اند، برگزار می شود. طبق بخشنامه های صادره از سوی دانشگاه آزاد اسلامی، مقرر شده بود که این دوره از آزمون جامع دوره دکتری در تیر ماه سال ۹۹ برگزار شود.
دانشگاه آزاد به دلیل شیوع بیماری کرونا و تغییر زمانبندی نیمسال تحصیلی ۹۹-۹۸ و امتحانات به منظور رعایت بهداشت و دستورالعمل های پیشگیری از همه گیری این ویروس، زمان برگزاری آزمون جامع دکتری را تغییر داد.
محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در فروردین ماه ۹۹ بخشنامه «امور اداری و آموزشی دانشگاه در دوره فاصله گذاری اجتماعی» را به رؤسای دانشگاه آزاد اسلامی استانها و واحدهای ویژه ابلاغ کرد.
وی در این بخشنامه به زمان آزمون جامع نیز اشاره کرده است؛ اینکه امتحان جامع دکتری در نیمه دوم تابستان ۹۹ برگزار می شود و زمان دقیق آن پس از عبور از شرایط بحرانی فعلی، متعاقباً اطلاع رسانی خواهد شد.
هزار و ۲۱۰ دانشجو خواستار لغو آزمون جامع دکتری
به دلیل شرایط پیش آمده ناشی از شیوع کرونا که تبعات فراوانی نیز داشته است، برخی از دانشگاه های سطح یک مثل صنعتی امیرکبیر و علم و صنعت آزمون جامع دکتری را لغو کردند البته برخی از دانشگاه ها نیز این آزمون را با توجه به آمادگی و شرایط مناسب دانشجویان برگزار می کنند.
بنابر گزارش ایرنا، هزار و ۲۱۰ نفر از دانشجویانی که قرار است تابستان امسال در آزمون جامع دکتری دانشگاه آزاد حضور پیدا کنند، به دلیل شرایط به وجود آمده ناشی از همه گیری کرونا خواهان لغو این آزمون شدند و در نامه های جداگانه درخواست خود را به (محمدمهدی طهرانچی رییس دانشگاه آزاد)، منصور غلامی (وزیر علوم، تحقیقات و فناوری) و سعید نمکی (وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی) اعلام کردند.
در بخشی از این نامه که در اختیار رسانه ها قرار گرفته، آمده است: اینجانبان تعداد بیش از هزار و ۲۱۰ نفر از دانشجویان مقطع دکتری رشته های مختلف از واحدها و شهرهای سراسر کشور و متاثر و آسیب دیده از این حادثه تلخِ اجتماعی به بیان بخش کوچکی از مشکلات و آسیب های جسمی، روحی، روانی و اقتصادیِ وارد شده به جمع خود پرداخته ایم.
تعداد قابل توجهی از دانشجویان دکتری حاضران در این کمپین عضوی از کادر درمان، جامعه پرستاران، روانشناسان، مشاوران، پرسنل بانک، بهزیستی و از مشاغل بسیار پرخطر هستند و موضوع دردناک اینکه تعداد زیادی از دانشجویان و همسرانشان بر اثر ابتلا به بیماری کرونا و مبارزه شدید با آن حتی به مرز شهادت هم رسیدند و با تحمل رنج و غم این بیماری ناشناخته و دردناک به نوعی از جانبازان و جانفشانان کشور محسوب می شوند و در مواردی تعدادی از دانشجویان دارای بیماری های خاص هستند و دوره های شیمی درمانی را طی می کنند.
در این ایام لزوم مراقبت های ویژه از خود، خانواده و عزیزان بازمانده فراتر از سوگ و داغ از دست رفتگان عملا شرایط مطلوب برای مطالعه و مرور دانش و اندیشه های اندوخته را از تمام دانشجویان دکتری سلب کرده و صرفا موضوع تعویق آزمون جامع نه تنها چیزی از دغدغه هایمان را برطرف نکرده و نمی کند بلکه تشدید بحران، سبب نگرانی و اضطراب بیشتر ما شده و عملا در تسهیل و ایجاد شرایط مطالعاتی مناسب در اهل خانواده و محل زندگی به عنوان مانعی بزرگ محسوب می شود. حتی به تاخیر انداختن آزمون جامع یقینا منجر به اطاله زمان بیشتر حدود چهار ماه شده و عملا ما را از رسیدگی به امور تنظیم و تحقیق و دفاع رساله به مدت زیادی عقب خواهد انداخت.
این دانشجویان تقاضای بازنگری در برگزاری آزمون جامع دکتری را مطرح کرده اند تا شرایط برای ادامه فعالیت آنها برای پرداختن به امور دفاع از رساله تسهیل شود.
احمد حیدری سخنگوی دانشگاه آزاد روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار گروه دانشگاه و آموزش ایرنا در این رابطه اظهار داشت: آزمون جامع دکتری به دلیل رعایت فاصله گذاری اجتماعی و جلوگیری از تردد بین شهری و حضور دانشجویان در خوابگاه هر واحد دانشگاهی به صورت مجزا برگزار می کند.
وی عنوان کرد: پیش از این آزمون های جامع دکتری به صورت استانی و ملی برگزار می شد اما با توجه به شرایط پیش آمده هر واحد دانشگاهی به صورت مجزا آزمون را برگزار می کند.
برگزاری آزمون الزامی است
معاون پارلمانی دانشگاه آزاد اسلامی اظهار داشت: اگر دانشجویان در آزمون جامع حضور پیدا نکنند از بسیاری از برنامهریزیهای خود عقب می مانند.
وی با بیان اینکه آزمون جامع به صورت حضوری برگزار خواهد شد، افزود: دانشجویان می توانند خود را برای حضور در آزمون جامع آماده کنند زیرا اگر آزمون برگزار نشود، از برنامه ریزی های شغلی، تحصیلی و ترمی خود عقب می مانند و دچار آسیب می شوند.
حیدری ادامه داد: به عنوان مثال برخی از دانشجویان برنامه ریزی کرده اند که دوره دکتری خود را چهار تا پنج ترمه به اتمام برسانند؛ بنابراین برگزاری آزمون الزامی است.
وی در پاسخ به اینکه بسیاری از دانشجویان دکتری نسبت به برگزاری آزمون جامع اعتراض دارند، تصریح کرد: بسیاری از دانشجویان نیز خواهان برگزاری آزمون جامع هستند و مکاتبات زیادی با دانشگاه در خصوص برگزاری آزمون کرده اند؛ بنابراین باید به نظر این دانشجویان نیز احترام گذاشت. کمااینکه این حق آنها است و نباید از برنامه های زندگی خود عقب بمانند.
پیشنهاد جایگزینی آزمون جامع دکتری با میانگین نمرات دروس
درهمین حال خبرگزاری دانشجو گزارش داده که جمعی از دانشجویان به دنبال شیوع ویروس کرونا و نبود شرایط مناسب برای برگزاری آزمون جامع دکتری، در نامهای به دکتر محمدمهدی طهرانچی رییس دانشگاه آزاد اسلامی خواستار جایگزینی آزمون جامع با میانگین نمرات دروس شده اند.
در این نامه آمده است:
پیرو شیوع ویروس کرونا و گستردگی بحران در جای جای میهن عزیزمان ایران اسلامی و تلاش شبانهروزی مسؤولان نظام در جهت رفاه هر چه بیشترمردم و توسعهی نظام سلامت و نجات بیماران درگیر با این ویروس منحوس، به استحضار میرساند:
طی یک ماه گذشته تاکنون تلاش و کوشش شبانهروزی حضرتعالی و سایر معاونان، مدیران و کارکنان بزرگوار سازمان مرکزی دانشگاه آزاد و سایر واحدها در راستای تسهیل امور دانشجویان مقاطع مختلف تحصیلی از جمله مقطع دکتری را به وضوح شاهد هستیم و میتوان به تعویق آزمون جامع و حذف پیش دفاع و ارائه مقاله و تک مرحلهای شدن دفاع از رساله و تسریع در فارغ التحصیلی دانشجویان مقطع دکتری و آیندهسازان کشور ایران اشاره نمود که واقعا جای قدردانی و تشکر فراوان دارد و یقیناً دعای خیر دانشجویان و خانوادههای این عزیزان را پشت سر خواهد داشت.
از آنجایی که در این ایام همدلی نوک پیکان تمامی امور همواره به سمت و سوی رفع دغدغههای همه مردم است و دانشجویان عزیز دانشگاه آزاد و خانوادههای آنها بخشی از همین مردم به حساب میآیند، لازم است در این ایام کرونایی مواردی چند از باب دردمندی و نیازهای اساسی دانشجویان مقطع دکتری به محضر مبارک جنابعالی عرض نماییم.
جناب آقای دکتر طهرانچی هرچند که زمان برگزاری آزمون جامع به تعویق افتاده است، اما دغدغههای روحی و روانی و از آن مهمتر معیشتی و درآمدی جمعیت بسیار بالایی از دانشجویان مقطع دکتری به مراتب بیشتر از قبل شده است و در این ایام لزوم مراقبتهای ویژه از خود و خانواده و عزیزان فراتر از سوگ و داغ از دست رفتگان و عزیزانشان عملا فرصت مطلوب برای مطالعه و مرور دانش و اندیشههای اندوخته در طول ترم گذشته را ازتمام دانشجویان دکتری گرفته است و صرفا موضوع تعویق آزمون جامع نه تنها چیزی از دغدغههایمان را برطرف نکرده و نمیکند بلکه تشدید شرایط بحران، سبب نگرانی و اضطراب بیشتر ما شده و عملا در تسهیل و ایجاد یک شرایط مطالعاتی مناسب میان اهل خانواده و محل زندگی به عنوان مانعی بزرگ محسوب میگردد و حتی تاخیرانداختن آزمون جامع منجر به اطاله زمان بیشتر حدود چهار ماه و ناتوانی دررسیدگی به امور تنظیم و تحقیق و دفاع رساله برای همه دانشجویان خواهد شد.
از طرفی باخبر شدیم که مسؤولان دانشگاههای دیگر از جمله دانشگاه امیرکبیر پیرو مصوبات ستاد ملی مبارزه با کرونا و جهت درک و همراهی بیشتر با دانشجویان مقطع دکتری و برای تسهیل شرایط بحرانی دانشجویان مرحله آزمون جامع با حذف فیزیکی آزمون جامع و در نظر گرفتن میانگین نمرات همان دروس به جایگزینی آزمون جامع و همراهی با مدیران گروه و دانشکدهها و از همه مهمتر همدلی انسان دوستانه با تک تک دانشجویان و کارکنان دانشگاه خود اقدام نمودهاند و چه اتفاقی بهتر از اینکه این حرکت خداپسندانه به سایر دانشگاههای کشور نیز تسری یابد؛ لذا اینجانبان جمعی از دانشجویان مقطع دکترای رشتههای مختلف دانشگاه آزاد با توجه به شرایط سخت بحران و تضعیف همه دانشجویان از لحاظ وضعیت روحی، روانی و معیشتی و درآمدی و نظر به بازخوردهای مثبت و روحیهی هم افزایی و همدلی اجتماعی و تسهیلگری بی نظیر از سوی جنابعالی و سایر مسئولان دانشگاه نسبت به اجرای مصوبات ستاد ملی مبارزه با کرونا بدین وسیله و صمیمانه از حضرتعالی تقاضا مینماییم تا نسبت به بازنگری و طرح موضوع مهم آزمون جامع و سرنوشت دانشجویان در این اوضاع بحرانی و بغرنج، در خصوص حذف فیزیکی و حضوری آزمون جامع و جایگزینی میانگین نمرات ترم گذشته همان دروس منابع مورد نظر به جای نمره آزمون جامع و ثبت در اردیبهشت ماه و امکان تسهیلگری و ادامه فعالیت دانشجویان جهت پرداختن به امور دفاع از رساله، هرگونه دستور مساعدت و همدلی الزم مبذول بفرمایید.
در پایان این نامه آمده است، امیدواریم این اتفاق خوشایند و شایسته نیز به مانند تمامی اقدامات موثر شما مسؤولان و بزرگواران دانشگاه آزاد اسلامی در تاریخ دانشگاهی کشورمان به نیکی ثبت و عبور از بحران کرونا بر قلبهای همه دانشجویان این مرز و بوم با طعم بزرگترین همدلی اجتماعی در حوزه آموزش عالی کشور مزین گردد.
مطالبه دانشجویی؛ بیش از هزار دانشجوی دکتری دانشگاه آزاد خواهان لغو برگزاری آزمون جامع شدند
همچنین خبرنامه دانشجویان ایران، با انتشار مطلبی گزارش داده که بیش از یکهزار و سیصد نفر از دانشجویان مقطع دکتری رشته های مختلف از واحدها و شهرهای سراسر کشور متاثر و آسیب دیده از ویروس کرونا به بیان بخش کوچکی از مشکلات و آسیب های شدید جسمی، روحی، روانی و اقتصادیِ وارد شده به جمع خود پرداختند. اما در حال حاضر دغدغه های روحی و روانی و از آن مهمتر معیشتی، اقتصادی و درآمدی جمعیت بسیار قابل توجه هزار و چند صد نفری از دانشجویان مقطع دکتری به مراتب بسیار بیشتر از قبل شده است و هر روز بر این مساله افزوده می شود.
درپی این اتفاق دانشجویان مقطع دکتری دانشگاه آزاد رشته های مختلف و شهرهای سرار کشور با توجه به شرایط سخت بحران و تضعیف همه دانشجویان از لحاظ معیشتی و درآمدی از مسئولان دانشگاه خواستند تا نسبت به بازنگری و طرح موضوع مهم آزمون جامع و سرنوشت دانشجویان در این اوضاع بحرانی و بغرنج، در خصوص حذف فیزیکی و حضوری آزمون جامع و جایگزینی میانگین نمرات دروس تئوری و پاس شده به جای نمره آزمون جامع و ثبت آن در اردیبهشت ماه یعنی در موعد مقرر و اولیه برگزاری آزمون با عبور از بحران کرونا به تسهیل شرایط خاص همگی دانشجویان مبادرت کنند.