العالم – درگوشی
ترامپ آشکارا درباره رایزنی ها و مذاکرات خود با سلمان بن عبدالعزیز شاه عربستان برای ورود به مرحله جدیدی از روابط سعودی با رژیم صهیونیستی مرحله کنارزدن پرده ها سخن گفته است که به نظر می رسد شاه سعودی که متعلق به نسل قدیم پادشاهان جزیره العرب است برخلاف نسل جدید حاکمان خلیج فارس هنوز به سیاست پیشینیان خود در ابراز دشمنی به رژیم صهیونیستی و پایبندی به مساله فلسطین حتی به شکلی ظاهری متعهد است.
ترامپ گفته منتظر پیوستن شمار زیادی از کشورهای عربی به توافق عادی سازی است که قرار است 15 سپتامبر در کاخ سفید به امضا برسد، یعنی اینکه برخی کشورهای عربی آماده اعلام روابط خود با رژیم صهیونیستی هستند.
ریاض؛ پیشرو این کشورهاست، اما این روزها شاهد مذاکراتی متناقض با مواضع خود است و شاید نظام سعودی در صورت اعلام رسمی الحاق به توافق خیانت امریکا، صاعقه بزرگی بر سرمردم خود فرود آورد.
عربستان عملا شاهد سرعت زمینه چینی برای نزدیکی به اسرائیل است کسانی که فضای مجازی و شبکه های اجتماعی عربستان و حجم ملاطفت و مهربانی بخش زیادی از کاربران شبکه های اجتماعی با اسرائیل و میزان خشم و انزجار برخی از کاربران به فلسطینیان را دنبال می کنند، به سرعتِ عربستان جهت زمینه سازی برای اقدامی مشابه امارات پی می برند.
با توجه به اینکه شمار زیادی از کاربران شبکه های اجتماعی حساب های غیر واقعی یا ارتش سایبری بوده و بیانگر موضع واقعی مردم در هیچ زمینه ای نیست اما خطر آن این است که برای تعمیم دادن اندیشه و دیدگاه مشخصی از آن استفاده می شود و تظاهر می کند اندیشه اکثر جامعه است در حالی که در جامعه در اقلیت است و فقط برای اماده کردن مردم برای پذیرفتن این دیدگاه با روشی ساده تر و شتابان تر است.
با بررسی گذرای صفحه محمد السعود وبلاگ نویس سعودی که از اراضی اشغالی دیدن کرده و به روابط محکم خود با بنیامین نتانیاهو مشهور است می توان اراده سیاسی حاکم بر عربستان را دریافت زیرا عدم محاکمه یا بازجویی سعود علیرغم سفر به اراضی اشغالی و جاسوسی بی وقفه برای صهیونیست ها و رهبران معروف اسرائیلی و موافقت با درخواست صهیونیست ها برای سفر بدانجا علیرغم مخالفت ریاض با ورود اسرائیلی ها به این سرزمین، بیانگر دیدگاه جدید عربستان نسبت به روابطش با رژیم صهیونیستی است.
از وضعیت دشمنی متقابل ریاض و تل آویو تا اعلام موافقت ریاض با پرواز هواپیماهای اسرائیل از حریم این کشور به امارات و عبور اولین هواپیمای شرکت اسرائیلی " عال " از حریم هوایی عربستان، تحولات سریع روابط میان دو کشور، بار دیگر می توان به دیدگاه محمد بن سلمان ولی عهد سعودی برای عربستان آینده که چشم انداز 2030 سعودی نام دارد ، پی برد.
ریاض برای اعلام موافقت خود با الحاق به توافق عادی سازی میان امارات و رژیم صهیونیستی فقط چند روز فرصت دارد علیرغم اینکه اکنون همه نگاه ها به سوی بحرین است کشوری که به روابطش و مواضع حمایتگرانه خود از رژیم صهیونیستی و برقراری روابط کشورهای عربی و اسلامی با این رژیم مشهور است.
یکی از فرضیه ها که دور از ذهن نیست خالی ماندن تخت شاهی با وفات ملک سلمان یا کشتن وی است زیرا با دیدگاه فرزند و ولی عهد تشنه ی قدرت و حکومت و رفتار نادرست وی در برخورد با رقبای سیاسی و غیر سیاسی خود بعید نیست پدرش سربه نیست و وی به عنوان شاه منصوب شود و حکومت به وی واگذار خواهد شد. چنین اقدامی وی را زودتر از موعد بر تخت شاهی می نشاند و طرح هایی که به دستور پدرش متوقف شده آغاز خواهد شد اما خطر این اقدام بروز اختلافات عمیق در عربستان و ظهور عمویش شاهزاده احمد بن عبدالعزیز رقیب قدرتمندی برای بن سلمان است که از حمایت مشترک آمریکا و بریتانیا برخوردار است و با حمایت گسترده شاهزادگان خاندان حاکم عربستان از وی در برابر بن سلمان ،زمینه برای بروز هرج و مرج و جنگ خانگی و افزایش آمار ترورها چه بسا در رده شاهزادگان فراهم می شود.
بنابراین، عربستان این روزها به ویژه در صورت قانع نشدن شاه سلمان نسبت به پذیرفتن این ماجراجویی، آبستن حوادث غافلگیر کننده ای است و شاید جایگاه خود را در جهان عرب و اسلام از دست بدهد.