مشروح گفتگوی سفیر ایران در عراق با شبکه العالم:

روابط مثبت ایران و دولت الکاظمی/ همه مرزهای کشور با عراق امروز مبادلات خود را از سر گرفته اند/ سایه کرونا بر روابط تجاری ایران و عراق/ سردار قاآنی همان ماموریت های گذشته را انجام می دهند/ دیدار با مقامات عالی‌رتبه عراقی در سفر اخیر سردار قاآنی به بغداد/ تقویت دولت عراق یک اصل در دیدار های سردار با گروه های عراقی است/ دیدار های گروه های عراقی با فرمانده سپاه دیدارهای مشورتی است/ گروههای مقاومت به شدت با آمریکایی ها مشکل دارند/ اگر آمریکایی ها خطا کنند؛ ایران پاسخ خواهد داد/ جدیت عراق نسبت به خروج نیروهای آمریکایی/ اسرائیل عامل ترور شخصیت های مقاومت در کشورهای مختلف و ایران/ پرونده ترور شهید سلیمانی در حال بررسی است/ مکتب و راه شهیدان سلیمانی و مهندس با قدرت ادامه خواهد یافت/ روابط خوب ایران با اربیل و بغداد

شنبه 15 آذر 1399 - 18:18

ایرج مسجدی، سفیر ایران در عراق میهمان برنامه ضیف الحوار شبکه العالم بوده است.

العالم - عراق

ایرج مسجدی؛ سفیر ایران در عراق پیرامون «روابط ایران و دولت الکاظمی»، «روابط تجاری تهران-بغداد»، «سفر سردار قاآنی به عراق»، «خروج نیروهای آمریکایی از منطقه»، «ترور شهید فخری زاده»، «پرونده ترور شهید سلیمانی»، «انتخابات زودهنگام عراق»، «اختلافات اربیل و بغداد» و «حضور نیروهای ایرانی در عراق» با شبکه العالم به گفتگو نشسته است.

** مهمترین نکات مطرح شده در این گفتگو:

  • خروج نیروهای آمریکایی نه تنها از عراق بلکه از منطقه نظر جمهوری اسلامی است.
  • امنیت منطقه باید توسط کشورهای منطقه تامین بشود.
  • حضور نیروهای آمریکایی را باعث شر منطقه و دخالت در امور منطقه می دانیم.
  • اختلاف نظر بین گروه های عراقی ارتباطی به جمهوری اسلامی ایران ندارد.
  • اگر آمریکایی ها علیه ما اقدامی کنند، قطعا پاسخ قاطع خواهیم داد.
  • اگر آنها [آمریکایی‌ها] علیه جریانات مقاومت اقداماتی انجام دهند، رهبران مقاومت و پایگاه های مقاومت را مورد تهدید و حمله قرار دهند انتظار چه باید داشته باشند؟ قطعا مقاومت از خود عکس العمل نشان می دهد.
  • مسئولان عراق نسبت به خروج نیروهای آمریکایی جدی و برای اجرای مصوبه پارلمان عراق مصمم هستند و به دنبال یک جدول زمانی با آمریکایی ها هستند و جمهوری اسلامی هم همیشه از این موضع حمایت می کند.
  • ایران همیشه از استقلال کشورها نه فقط عراق بلکه همه کشورها حمایت می کند.
  • ترور شخصیت های مقاومت در کشورهای مختلف و ترور شخصیت های گوناگون در جمهوری اسلامی کار عوامل صهیونیست است، مدیریت، پشتیبانی، حمایت های تسلیحاتی و مالی، طراحی آن هم زیر نظر اسرائیل ها است.
  • راه، مکتب، هدف، مسیر و ماموریت شهیدان سلیمانی و مهندس به پایان نخواهد رسید بلکه فرماندهان و مسوولان دیگر جایگزین آنها خواهند شد و این راه ادامه خواهد داشت.
  • ما از شهادت این عزیزان خسارت دیدیم ، همان طور که در شهادت پرفسور فخری زاده دانشمند برجسته هسته ای خسارت دیدیم، اما هیچگاه مغموم ومایوس نخواهیم شد.
  • شناخت از سردار سلیمانی پس از به شهادت رساندن ایشان بیشتر شده است، پس از شهادت دنیا ایشان را شناخت.
  • جمهوری اسلامی از هر اقدامی که مبنی بر قانون مصوبه پارلمان، تصمیم دولت و حاکمیت عراق باشد همیشه استقبال می‌کند.
  • جمهوری اسلامی هر تلاش و کمکی در مسیر حل مشکلات اقلیم کردستان عراق و دولت مرکزی را انجام خواهد داد.
  • علاقه مند هستیم میان اقلیم در کردستان و دولت مرکزی در بغداد بهترین روابط حاکم باشد.

** مشروح گفتگـــو:

روابط ایران و دولت الکاظمی

العالم: درباره روابط ایران و عراق می خواهم این رابطه را در دوره فعلی یعنی رابطه دولت مصطفی الکاظمی با دولت های قبلی عراق مقایسه کنید به ویژه که برخی می گویند این رابطه در زمان حاضر دچار نوعی رخوت شده به این دلیل که الکاظمی بیشتر از آنکه به طرف رابطه با ایران گرایش داشته باشد به رابطه با غرب، آمریکا و کشورهای عربی متمایل است؟

مسجدی: روابط جمهوری اسلامی ایران و عراق در دوره جدید مصطفی الکاظمی به نوعی در تداوم همکاری با دولت های گذشته بوده و ما همان همکاری ها را داشتیم که هر دوره؛ البته این همکاری ها متفاوت است.

برای مثال در دوره جنگ با داعش همکاری های نظامی و مستشاری ما بسیار بیشتر بود یا امروز که کرونا بر دنیا سایه افکنده، تاثیراتی بر بحث تردد و زیارت و توریسم داشته است، به طور کلی اگر بخواهیم مطرح کنیم روابط ما در این دوره هم مثبت است و توافقاتی که در دولت قبلی داشتیم یکی پس از دیگری در حال اجرایی شدن است و نخست وزیر عراق نیز پیگیر اجرایی شدن آن هست؛ همه مرزهای کشور با عراق امروز مبادلات خود را از سر گرفته اند و مشکلی نیست.

بررسی روابط تجاری ایران و عراق در سایه کرونا

العالم: رابطه اقتصادی ایران و عراق در زمان حاضر چگونه است به ویژه که در گذشته تبادل تجاری میان دو کشور سالانه 13 میلیارد دلار بود الان در سایه کرونا و دولت الکاظمی حجم این تبادل چقدر است؟

مسجدی: ما در مقطع 6 یا 7 ماهه به دلیل شیوع کرونا افتی در روابط تجاری بین ایران و عراق داشتیم اما به تدریج با هماهنگی و توافقات صورت گرفته به شرایط سابق بر می گردد و اکنون مبادلات تجاری بین دو کشور فعال است و به مرور زمان این موضوع این افت 20 درصدی جبران خواهد شد.

دیدار سردار قاآنی با مقامات عالی‌رتبه عراقی

العالم: سردار حاج اسماعیل قاآنی، فرمانده نیروی قدس سپاه دو هفته پیش به عراق سفر کرده و با مقامات عالیرتبه عراقی دیدار کردند، سردار قاآنی باچه شخصیت های دیدار داشت؟ محور صحبت های دو جانبه در جریان سفر به عراق چه بود؟

مسجدی: سردار قاآنی بعد از شهید بزرگوار حاج قاسم سلیمانی مسئول این پرونده و این کار شدند و نماینده جمهوری اسلامی ایران شدند در مراودات با عراق رسما، ایشان همان ماموریت های گذشته و روابط گذشته را انجام می دهند و فرقی نکرده و یا تاثیری در روابط دو کشور بعد از شهادت سردار عزیز شهید سلیمانی نداشته است.

آقای قاآنی هم با هماهنگی مسئولین عراقی تشریف می آورند بغداد و با مسئولین مختلف مانند آقای رئیس جمهور، آقای نخست وزیر و مقامات سیاسی و حزبی و شخصیت های گوناگون دیدار می کنند، در همین سفر اخیر هم ایشان با تعداد زیادی از مقامات عراقی ملاقات داشتند.

العالم: حتی با نخست وزیر؟

مسجدی: بله هم با رئیس الوزراء هم با آقای رئیس جمهور هم با تعدادی از مسئولین دیگر، طبیعتا محور بحث های ایشان، همکاری دو کشور و پیگیری بسیاری از مسائلی که وجود دارد، هم بحث های سیاسی و هم بحث های امنیتی می کنند در رابطه با تقویت روابط امنیتی دو کشور، هم بحث های پیگیری بعضی از پرونده های اقتصادی و تاکید بر این موضوع، البته طبیعی است که سردار قاآنی خیلی وارد جزئیات پرونده ها نشوند اما به عنوان اینکه ایشان مسئول روابط بین دو کشور و نماینده جمهوری اسلامی در این موضوع هست تمام نیازهایی که بین دو کشور و روابطی که بین دو کشور هست رو با مقامات عراقی مشورت می کنند و بحث می کنند.

دیدار سردار قاآنی با گروه های عراقی

العالم: گفته می شود که سردار قاآنی با فرماندهان مقاومت در عراق دیدار داشته و از آنها در خواست کرده با ایجاد آتش بس از هدف قرار دادن نیروهای آمریکایی در مدت زمان باقی مانده دولت ترامپ خودداری کنند، این صحبت ها چقدر دقیق هستند؟

مسجدی: تمامی گروه ها و احزاب که در عراق تشکیلات و سازمان، دفتر یا نمایندگی دارند و رهبری دارند و فرقی نمی کند چه گروههای سیاسی باشند چه آن چیزی که معروف شده به گروههای مقاومت، اینها روابط مثبتی را با جمهوری اسلامی دارند و کسی این را منکر نیست اما همیشه سیاست های جمهوری اسلامی مبتنی بر چند موضوع می باشد و جناب آقای سردار قاآنی هم کاملا به این موضوع تاکید دارند.

مسئله اول عدم دخالت در شوون این گروههاست یعنی به هیچ وجه ایران در کار این ها دخالت نمی کند ولی علاقه مند هستند با ما مشورت کنند و نظر جمهوری اسلامی و آقای قاآنی را بدانند، ما دیدگاه ها و نظرات آنها را بدانیم، این خیلی طبیعیه که اتفاق می افتد.

مسئله دوم تقویت دولت است یعنی به هیچ وجه اقدامات جمهوری اسلامی و مذاکرات سردار عزیز آقای قاآنی خدایی نکرده در راستای تضعیف دولت نیست بلکه در جهت تقویت دولت و همکاری با دولت عراق است علتش هم ملاقات با خود آقای نخست وزیر در راس این برنامه ها وجود دارد، به یک معنا جمهوری اسلامی جنبه مشورتی اش و جنبه مذاکراتش به نوعی ایجاد یک وفاق و یک همکاری و یک روابط صمیمی بین جناح های مختلف هست، بین اکراد و شیعیان، بین اهل سنت و شیعیان، بین شیعیان و دیگران، تشویق به وحدت و همکاری، این علاقه مندی است که در کشور ما وجود دارد و جناب آقای قاآنی موید و موکد هستند روی این مواضع.

خروج آمریکا نه تنها از عراق بلکه از منطقه؛ خواست ایران و گروه های مقاومت

العالم: در جریان این مشورت ها آیا ایران مشورتی مبنی برایجاد آتش بس در مدت زمان باقی مانده دولت ترامپ به گروههای مقاومت عراقی تقدیم کرده است؟ در خصوص دیدار با مصطفی الکاظمی آیا تلاش هایی برای نزدیک تر شدن دیدگاه ها بین رهبران مقاومت و دولت مصطفی الکاظمی صورت گرفته است؟

مسجدی: جریانات مقاومت در عراق بعد از شهادت شهید سلیمانی و شهید ابو مهدی المهندس به شدت ناراحتند از آمریکایی ها و این رو یک جنایت بزرگی در حق ملت عراق، درحق حشد الشعبی عراق و مردم عراق می دانند، بنا بر این به شدت ناراحتند، خواست آنها ها هم کاملا مشخص است و عنوان می کنند، چیز پنهانی نیست و آن این هست که نیروهای آمریکایی باید از این کشور خارج بشوند، این مواضع آنهاست.

ما به عنوان جمهوری اسلامی و موضع رسمی و قطعی که بارها اعلام کردیم خروج نیروهای آمریکایی از کل منطقه است، تنها بحث عراق نیست، یا دخالت در شوون کشورها نیست، نظر جمهوری اسلامی است.

ایران معقتقد است که امنیت منطقه باید توسط کشورهای منطقه تامین بشود، منطقه که می گوییم شامل عراق و غیر عراق هست، اما اینکه چه وضعیتی به وجود بیاد و چه اتفاقی بیافتد، آمریکایی ها بروند یا نرود و چگونه بروند این بستگی به دولت های منطقه دارد، مواضع ما کاملا روشن هست، ما حضور نیروهای آمریکایی را باعث شر منطقه می دانیم و باعث دخالت آنها در امور منطقه می دانیم، باعث نا آمنی در منطقه می دانیم، حضور آمریکایی ها را باعث بهانه دست دیگران می دانیم، این خیلی موضع رسمی و روشنی است که ایران همیشه بیان کرده است.

در رابطه با داخل عراق قطعا توصیه ما بر این است که تمام جریانات سیاسی، گروه های مقاومتی، اقلیم کردستان با دولت عراق دست در دست هم بدهند و همکاری کنند و به مردم عراق خدمت کنند، اگر اختلاف نظر بین این ها هست خیلی به جمهوری اسلامی ارتباط ندارد، من مثال بزنم، در خود گروه های سیاسی شیعه مگر اختلاف نیست؟ در گروههای کردی مگر اختلاف نیست؟ مگر بین اقلیم و بغداد بعضی اختلافات وجود ندارد؟ این ها خیلی طبیعیه که وجود دارد.

اگر بعضی تصور کنند که به این اختلافات ما دامن می زنیم یا مثلا گروه های مقاومت را تشدید می کنیم به اختلاف، این صحت نداره، آنها خودشان صاحب عقیده و رای هستند و صاحب نظر هستند.

گروههای مقاومت به شدت با آمریکایی ها مشکل دارند، مشکل آنها در این است که آمریکایی ها باید از این کشور بیرون بروند چرا؟ به خاطر اینکه فرمانده ما ابو مهدی المهندس را شهید کردند، به خاطر اینکه مهمان ما حاج قاسم را شهید کردند، به خاطر اینکه وجودشان تهدیدی است برای ما، بعضی مواقع پیام ها واطلاعاتی را که به آنها می رسد که آمریکایی ها اینها را مورد شناسایی قرار می دهند یا مورد تهدید قرار می دهند باعث نگرانی در بین آنها می شود.

جدیت عراق نسبت به خروج نیروهای آمریکایی

العالم: برخی درباره مهلت باقی مانده ترامپ در کاخ سفید سخن می گویند، برخی درباره ضرورت بهانه ندادن به ترامپ در این مدت می گویند تا نتواند آب را گل آلود کرده و از وضعیت امنیتی کنونی عراق سوءاستفاده کند.

مسجدی: ترامپ به بقیه بهانه می دهد ترامپ نباید کسی را تهدید کند و اقدامات تحریک آمیز انجام دهد اگر این اتفاق نیفتد، طبیعی است که نه جمهوری اسلامی ایران و نه هیچ کس دیگر بنای بر این ندارد که اقداماتی علیه آمریکا انجام دهد، موضع ما کاملا مشخص است، چه در این زمان و بعد از این بستگی به شرایط، مواضع و اقدامات آمریکایی ها دارد، آمریکایی ها اقدام به ترور در داخل عراق انجام دادند و سردار سلیمانی، ابومهدی و یارانشان را شهید کردند خوب بعد از این بود که ایران پاسخ داد مگر قبل از آن جمهوری اسلامی اقدامی صورت داده بود؟ اکنون نیز همان است اگر آمریکایی ها خطایی ترتیب دهند و علیه ما اقدامی کنند ما قطعا پاسخ قاطع خواهیم داد و اگر آن ها علیه جریانات مقاومت اقداماتی انجام دهند، رهبران مقاومت و پایگاه های مقاومت را مورد تهدید و حمله قرار دهند انتظار چه باید داشته باشند؟ قطعا مقاومت از خود عکس العمل نشان می دهد و از خود دفاع می کند که این حق طبیعی هر کسی است که از خودش دفاع کند.

العالم: آمریکا اعلام کرد که یک جدول زمانی برای عقب نشینی نیروهایش از عراق ترسیم کرده است و بخشی از آنان نیز عملا اما به شکل جزئی عقب نشینی کردند، موضع ایران نسبت به این عقب نشینی و جدول آن و پایان حضور آمریکا در عراق چیست، آیا آن را جدی می داند؟

مسجدی: اگر توافقی هست مربوط به دولت عراق است و مقامات عراقی باید بگویند که این توافقات چقدر جدی است یا خیر اما تا آنجا که ما از طریق روابطمان با مسئولان عراق مطلع هستیم، آنها نسبت به خروج نیروهای آمریکایی جدی و برای اجرای مصوبه پارلمان عراق مصمم هستند و به دنبال یک جدول زمانی با آمریکایی ها هستند و جمهوری اسلامی هم همیشه از این موضع حمایت می کند. ایران همیشه از استقلال کشورها نه فقط عراق بلکه همه کشورها حمایت می کند؛ آمریکایی ها در منطقه (قطر،اردن،کویت) و جاهای مختلف چه می خواهند؟

نظر جمهوری اسلامی این است که آمریکا باید از منطقه و عراق خارج شود ولی این که چه اتفاقی می افتد و سازو کار آن چیست بستگی به تصمیم این کشورها و دولت های منطقه دارد.

ترور شهید فخری زاده و واکنش ها در عراق

العالم: شهید محسن فخری زاده دانشمند ایرانی ترور شد، انگشت اتهام در این زمینه به طرف رژیم اسرائیلی است، آمریکا نیز اقدام به تحرک کرده و اعلام نموده که نیمی از دیپلماتهایش را به خاطر ترس از پاسخ گروههای مقاومت و چه بسا ایران، از سفارتش در عراق خارج خواهد کرد، نظر شما درباره موضع عراق نسبت به این ترور چیست به ویژه که شما با آقای برهم صالح رئیس جمهور عراق دیدار کردید، و آیا نگرانی آمریکا از امکان پاسخ ایران در خاک عراق، واقعی است، ایا ایران واقعا نیتی برای پاسخگویی در خاک عراق دارد؟

مسجدی: در مورد شهادت استاد برجسته آقای دکتر فخری زاده و این جنایت بزرگ، البته این پرونده در حال پیگیری است ولی چه کسی بیشتر از اسرائیل و عوامل و گروه های وابسته به آنها به دنبال حذف دانشمندان هسته ایی ما هستند؟ در مرحله اول گمان ما این است که صهیونیست ها پشت این ترور هستند اما این پرونده از نظر فنی و اطلاعاتی بررسی می شود و اطلاعات دقیق آن برای مقامات امنیتی ایران مشخص خواهد شد.

ترورشخصیت های مقاومت در کشورهای مختلف و ترور شخصیت های گوناگون در جمهوری اسلامی کار عوامل صهیونیست ها هستند مدیریت، پشتیبانی، حمایت های تسلیحاتی و مالی، طراحی آن هم زیر نظر اسرائیل ها است و ما نسبت به این موضوع هیچ شک و شبه ایی نداریم.

در مورد بحث عراق، هم موضع مسولین رسمی کشور عراق و هم احزاب و جریانات مختلف، شخصیت های گوناگون اجتماعی، سیاسی و مردمی بسیار موضع خوبی بود اظهار تنفر و محکومیت این جنایت و ترور و همدردی با جمهوری اسلامی داشتند.

ترور یک شخصیت علمی و استاد دانشگاه که کارش تحقیقاتی و علمی است درحوزه ی پزشکی یا هسته ایی یا هر وجه دیگری؛ به جز جنایت بشری و انسانی، چه وجاهت و جایگاه و مقبولیتی می تواند داشته باشد؟ این یک ترور سازمان یافته است و هیچ انسانی نمی تواند این اقدام را بپذیرد و ما صهیونیست ها را پشت این ماجرا می دانیم و جمهوری اسلامی بعد از تکمیل و روشن شدن پرونده حق هر گونه برخورد را برای خود محفوظ می داند و اجازه نمی دهیم دشمنان مقامات و مسئولان و دانشمندان ما را مورد تهدید و ترور قرار دهند و جمهوری اسلامی سکوت و نگاه کند.

همانطور که رهبر معظم انقلاب اسلامی فرمودند " امروز زمان بزن در رو نیست" برای هیچ کس نه برای حکومت ها نه برای دولت ها نه برای آمریکایی ها و اسرائیلی ها؛ اگر آنها جمهوری اسلامی را تهدید کنند و اتفاقی بیفتد؛ ایران قطعا برخورد خواهد کرد.

وضعیت این پرونده هم باید به صورت اطلاعاتی توسط مقامات امنیتی روشن شود و جمهوری اسلامی آنوقت تصمیم خود را خواهد گرفت.

ترس آمریکایی ها از پاسخ ایران به ترور شهید فخری زاده

العالم: درباره نگرانی آمریکا از امکان پاسخ ایران در خاک عراق و خارج کردن دیپلمات هایش از عراق به خاطر نگرانی از پاسخ ایران، آیا این نگرانی جدی است؟

مسجدی: ما نمی خواهیم نیروهای آمریکایی را تهدید کنیم جمهوری اسلامی این پیام را در عراق یا هر جای دیگری برای آمریکایی ها نداشت ما باید از نظر اطلاعاتی و فنی کاملا برایمان روشن شود که این کار توسط چه کسی و چگونه انجام شده است بعد از آن جمهوری اسلامی موضع و تصمیم و اقدام خود را مشخص خواهد کرد. تا جایی که اطلاع دارم و امروز که در حال صحبت هستیم از طرف جمهوری اسلامی چیزی مطرح نشده است.

پرونده ترور شهید سلیمانی

العالم: در آستانه فرارسیدن سالگرد شهادت سردار حاج قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس هستیم، درباره پرونده این ترور، در این مدت حکومت جمهوری اسلامی ایران این پرونده را با دولت و قوه قضاییه عراق بررسی کرد، این پرونده در زمان حاضر به کجا رسیده، آیا متهمان از ملیت های مختلف مشخص شده اند و آیا در این پرونده واقعیتهای جدیدی مشخص شده است؟

مسجدی: در مورد پرونده شهید سلیمانی و شهید المهندس جلساتی با مقامات قضایی عراق داشتیم من هم حدود سه جلسه با رئیس شورای عالی قضایی عراق جناب آقای "فائق زیدان" ملاقات داشتم و در سیستم قضایی عراق پرونده ایی برای این کار تشکیل شده است و در حال رسیدگی و پیگیری است و در جمهوری اسلامی ایران هم همین طور؛ پرونده ترور و شهادت سردار سلیمانی و شهید ابومهدی المهندس در حال پیگیری است ولی چون پرونده در حال رسیدگی است امروز نمی توانم اطلاعات آن را بیان کنم اما جمهوری اسلامی و عراق به طور جدی خواهان پیگیری این پرونده هستیم.

العالم: فراق شهیدان حاج قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس را چگونه ارزیابی می کنید؟ آیا جایگزینی برای این شهدا متصور است؟

مسجدی: قطعا ابومهدی المهندس و همچنین سردار سلیمانی انسان های برجسته و نمونه ای بودند. شهادت اینها خسران بزرگی بود هم برای ما و هم برای عراق، اما راه، مکتب، هدف، مسیر و ماموریت این شهیدان به پایان نخواهد رسید بلکه فرماندهان و مسئولان دیگر جایگزین آنها خواهند شد و این راه ادامه خواهد داشت. در جمهوری اسلامی ایران که این اتفاق افتاد و سردار قاآنی بلافاصله به جای ایشان منصوب شدند و این کار را دارند ادامه می دهند. به شما عرض می کنم اگر نسبت به گذشته این مسیر، مکتب و راه، قوی تر ادامه پیدا نکند ضعیف تر نخواهد شد چون مقام معظم رهبری فرمودند که سردار سلیمانی یک فرد نیست بلکه یک مکتب و یک مسیر است. این مسیر و راه از بین نمی رود و گم نمی شود و این مکتب و هدف که فراموش نخواهد شد. امروز مدیریت و فرماندهی این راه با سردار سلیمانی است، ایشان به شهادت می رسد، فردا با دیگری است همان طور که امروز شاهد این مساله هستیم.

در رابطه با شهید عزیز و بزرگوار آقای شهید ابومهدی المهندس که احترام و جایگاهشان برای ملت شریف و مقامات و مسئولین ایران، بسیار بسیار جایگاه بزرگی است، آن هم همانند سردار سلیمانی، قطعا راه و جایگاه شان و هدف ایشان توسط علاقمندان و پیروان شان در عراق، الحشدالشعبی قهرمان و عریز انشاالله دنبال خواهد شد. ما خسارت دیدیم از شهادت این عزیزان، همان طور که در شهادت پرفسور فخری زاده دانشمند برجسته هسته ای خسارت دیدیم، اما هیچگاه مغموم ومایوس نخواهیم شد.

امام خمینی رحمت الله علیه جمله زیبایی دارند وقتی که منافقین و ضد انقلاب بعضی از رهبران ایران را ترور کردند، ایشان فرمودند که ملت ما را بکشید آگاه تر می شوند، اگر ما را بکشید ملت ایران بیدارتر و هوشیار تر می شوند. واقعیت هم همین است مردم جمهوری اسلامی اتحاد، انگیزه و اراده آنها بیشتر می شود. حتی شناخت از سردار سلیمانی پس از به شهادت رساندن ایشان بیشتر شده است. در زمان حیات یک عداه ای ایشان را می شناختند اما پس از شهادت دنیا ایشان را شناخت. من به شما اطمینان می دهم که علاقمندان به حاج قاسم و ابومهدی شهید، امروز در دنیا بیشتر از زمان حیات آنهاست. چون راه این شهدا راه حق و عدالت، راه دفاع از مظلومین، راه مقاومت و راه دفاع از منافع ملی کشورهای خودشان در ایران و عراق است. لذا جوان های زیادی امروز در دنیا حاج قاسم را شناخته اند در حالی که قبلا نمی شناختند.

مطمئن باشید که آمریکایی ها از این جنایت نه تنها سود و بهره ای نخواهند برد بلکه از نظر حقوقی، فرهنگی و سیاسی و هم از جهات مختلف به ضررشان تمام خواهد شد، علاوه براین ما اعتقاد داریم که خدای بزرگ نخواهد گذاشت که خون شهید پایمال شود.

اولین، قوی ترین و بهترین مدافع خون شهید، خدای متعال است همان طوری که خون امام حسین علیه السلام را نگذاشت از بین برود و تا امروز می بینیم که نام سیدالشهدا، امام حسین و اصحاب آنان در دنیا ساری و جاری است. شهدا هم همین گونه هستند.

در خصص شهادت آقای دکتر فخری زاده، دشمن وی را شهید کرد و ما ناراحت و متاثریم همانند خانواده ایشان، اما از یک جهت ایمان و اعتقادمان به این راه بسیار بسیار مصمم تر و قوی تر خواهد شد .

استاد فخری زاده شاید هزاران دانشجو داشته باشد که آنها هم در ادامه این مسیر مصمم تر می‌شوند، ناراحت هستند و با خدای خودشان عهد میبندند که راه این شهید را ادامه بدهند و مثل آن یک انسان مفید بزرگ و ارزشمند برای کشورشان باشند، لذا خون شهید به دست حضرت حق همچون نهالیست است که درخت تنومندی را می‌سازد، این یک واقعیت است که وجود دارد.

لذا دشمنان ما با شهادت و ترور رهبران مقاومت و دانشمندان مختلف به هیچ نتیجه ای نمی رسند بلکه این مکتب و مسیر را قوی تر خواهند کرد و این اعتقاد ماست و جمهوری اسلامی ایران و انقلاب اسلامی بعد از چهل و چند سال با وجود این همه فشار و تحریم امروز قوی‌تر از گذشته شده است، و توانمندی صنعتی نظامی قدرت عمل و شجاعتش رشد کرده، درست است که یک سری مشکلات اقتصادی وجود دارد که مگر نقاط دیگر دنیا ندارد الحمدالله ایران اسلامی هر روز قوی تر می شود.

انتخابات زودهنگام عراق

العالم: عراق در آستانه برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمانی است و گروه ها و احزاب در حال تحرک در این زمینه هستند، موضع ایران نسبت به این انتخابات و گروه های سنی، شیعه و کرد شرکت کننده در آن و اعلام جریان مقتدا صدر درباره اینکه می خواهد نخست وزیری را از خود پیشنهاد کند، چیست؟

مسجدی: جمهوری اسلامی از هر اقدامی که مبنی بر قانون مصوبه پارلمان، تصمیم دولت و حاکمیت عراق باشد همیشه استقبال می‌کند و هم احترام می‌گذارد هم بنا بر نیاز و درخواستی اگر باشد حمایت می کند و همیشه کمک خواهد کرد.

در موضوع انتخابات چون به دست مردم سرنوشت حاکمیتی رقم می‌خورد و یک نوعی مردم سالاری و دموکراسی اجتماعی است ما نسبت به انتخابات بر اساس هر تصمیمی که در عراق اتخاذ شود و اجرا شود در هر زمان علاقه‌مندی حمایت خودمان و همکاری خودمان را اعلام کرده و خواهیم کرد.

در خصوص جریانات مختلف همه شخصیت ها چه صدری و چه غیره مورد احترام ما هستند و بر اساس قانون عراق بر اساس پارلمان عراق بر اساس آن چیزی که دستور عراق هست، هر کسی که فردا نماینده مجلس شود مورد احترام ماست چرا چون با رای مردم آمده است هر کسی که نخست وزیر شود از صدری ها یا دیگران باشد یا شخصیت‌های ملی و مستقل باشد از هر حزب و گروهی اگر که طبق قانون عراق، نخست‌وزیر تعیین شود و دولتش رای بیاورد حتما جمهوری اسلامی از او حمایت می‌کند و کمک می‌کند و موجب روابط بین دو کشور خواهد شد.

بنابراین برای ما فرقی نمی‌کند چه کسی از کدام گروه و از کدام جریان باشد برای ما مهم تصمیم مردم عراق است که مورد احترام است و مورد حمایت خواهد بود و حتماً همکاری‌های لازم را با او انجام می دهیم و در آینده هم همین خواهد شد سرنوشت کار دست مردم عراق است و این تصمیم برای ما بسیار قابل احترام است.

اختلافات میان اربیل و بغداد

العالم: رابطه ایران با کردستان عراق چگونه است، به ویژه با توجه به تنش میان کردستان و دولت مرکزی عراق به خاطر موضوع حقوق کارمندان و یا میان برخی از گروه های شیعه با کردستان درباره موضوع سنجار، آیا ایران می تواند برای حل این تنش و ایجاد پل دوستی اقدام کند مانند همان کاری که در گذشته انجام داد؟

مسجدی: همانطور که ملاحظه می فرمایید، اقلیم کردستان در چارچوب قانون اساسی عراق امروز یک فدرال است، روابط ایران هم با دولت مرکزی و هم اقلیم کردستان عراق در همه ابعاد یک روابط جدی و سازنده است، همکاری های مشترکی براساس مرزهای گسترده ای که ما با اقلیم و دولت مرکزی داریم، وجود دارد، اگر بعضی اختلافات میان اقلیم و دولت مرکزی هست، طبیعتا جمهوری اسلامی هر تلاشی لازم بداند در کمک حل این مسائل انجام خواهد داد، ما علاقه مند هستیم میان اقلیم در کردستان و دولت مرکزی در بغداد بهترین روابط حاکم باشد، ایران در چارچوب قانون هم دوست اقلیم است و هم دوست بغداد، اگر فرض کنید براساس قانون فردا شرایط حاکمیت در عراق به شکل دیگری تغییر کند ما از قانون عراقی حمایت می کنیم و روابطمان را بر اساس آن تنظیم می کنیم، در پرونده های مختلف اگر اختلافی میام اقلیم و دولت مرکزی وجود داشته باشد، جمهوری اسلامی وظیفه برادری، اسلامی و همسایگی خود می داند که به حل و فصل این مسائل کمک کند.

حضور نیروهای ایرانی در عراق

العالم: در دوره جنگ با داعش، ایران به عراق کمک کرد و مستشاران نظامی ایرانی در عراق حضور داشتند آیا پس از پایان این دوره هنوز مستشاران نظامی ایران در عراق حضور دارند؟

مسجدی: همکاری و حضورمان براساس توافق و اتفاق بین جمهوری اسلامی ایران و دولت محترم عراق است، این در مواقعی ممکن است کم یا زیاد شود، در دوران داعش، شرایط خاصی بود و نیاز به حضور گسترده تری از سوی ایران بود چه در زمینه لجستیکی، چه در زمینه آموزشی، چه در زمینه طراحی، چه در زمینه های مختلف؛ امروز این شرایط وجود ندارد، طبیعی است که بسیاری از نیروهای ما کاهش پیدا کرده است و این بستگی به نیاز عراقی ها دارد، همکاری، حضور و نیروهای ما بستگی به دولت عراق، درخواست این کشور و توافقی است که بین دو دولت گرفته می شود، دارد.

پربیننده ترین خبرها