العالم - نظرکده
ناظران می گویند که اشغال شهر مأرب، بهانه حماسه سرایی های خیالی ائتلاف تجاوز سعودی–اماراتی بود تا با اشغال این شهر در توهم حماسه و پیروزی فرو رفته و شعار "صنعا ما داریم می آییم" را سر دهند. اما با قرار این شهر در تیررس نیروهای مشترک یمن – که باعث شد این شهر عملا چند ماه پیش از نظر نظامی سقوط کند – توهم پیروزی از سر آنها به در شد. البته دولت صنعا به خاطر میانجی گری شیوخ قبایل و طرف های منطقه ای – که خواستار پرهیز از جنگ و خونریزی در این شهر و بازگشت مسالمت آمیز و بدون خونریزی آن به آغوش وطن بودند – روند آزادسازی این شهر را متوقف کردند.
ناظران تأکید کرده اند که عربستان به محض اینکه مطمئن شد که در مأرب شکست خورده است، کنترل خود را از دست داده و امارات و مزدورانش را به خیانت متهم کرد و این اتهامات را به گروه الاصلاح و سلفیها و غیره سرایت داد. همچنین مزدوران عبد ربه منصور هادی و علی محسن الاحمر را هم متهم کرد. ناظران تبادل اتهام به این صورت بین این اعضای ائتلاف تجاوز را گواهی بر فروپاشی این ائتلاف دانسته اند.
آنها خاطرنشان می کنند که عربستان قصد دارد به دور از هیاهوی رسانه ای و بی سر و صدا، افسران خود را از مأرب خارج کند. درست است که این کار، بی سر و صدا صورت می گیرد اما نوعی اعتراف رسمی به از دست دادن این شهر و شکست در جنگ یمن است.
از سوی دیگر مقامات جنبش انصار الله تأکید کرده اند که پیشروی ارتش یمن و کمیته های مردمی به سوی مأرب پس از آن قوت گرفت که اهالی این شهر – به خصوص پس از جنایات هولناک ائتلاف تجاوز و مزدورانش در حق اهالی از جمله ربودن 8 زن و مرگ یکی از آنها زیر شکنجه - برای نجات از بند این ائتلاف، فریاد کمک سر داده اند.
آنها تصریح کرده اند که همین موضوع نیروهای مشترک یمن را به پیشروی به سوی مأرب واداشته تا این شهر را از وجود متجاوزان و اشغالگران پاک کنند.
از سوی دیگر تحلیلگران سیاسی تأکید کرده اند که جنگ در مأرب عملا پایان یافته و اعلام آزادی کامل آن، مسأله زمان است.
آنها خاطرنشان کرده اند که با نگاهی به تحرکات ارتش عربستان و مزدورانش می توان دریافت که این ارتش دیگر مورد اعتماد متحدان و منصور هادی نیست. این ارتش حتی دیگر نمی تواند از رژیم آل سعود دفاع کند.
کارشناسان با اشاره به حقیقتی شوک آور می گویند حضور نیروهای سعودی و متحدانش در مأرب صرفا برای دفاع از رژیم آل سعود است. آنها معتقدند که همه می دانند که مرزهای عربستان به طور منظم مورد حمله قرار می گیرد و حریم هوایی آن هم دیگر امن نیست. به همین دلیل حداقل در داخل عربستان زمزمه های اتخاذ تدابیری برای جبران خلأهای موجود در سایه بحران اقتصادی به گوش می رسد.
کارشناسان معتقدند که عربستان باید تدابیر استراتژیکی بیندیشد تا حداقل از سرعت سقوط خود بکاهد؛ به خصوص در شرایط فعلی که کمک های تسلیحاتی آمریکا را هم از دست داده است. دولت کنونی آمریکا قراردادهای تسلیحاتی آینده خود را با عربستان و امارات لغو و هر دو کشور را شوکه کرده است.