العالم- درگوشی
منابع آمریکایی اعلام کردند که کشتی ایرانی "ساویز" که در چند سال گذشته در دریای سرخ به منظور پشتیبانی از تکاورهای ایرانی که به ماموریت اسکورت شناورهای تجاری اعزام میشوند مستقر بوده، به دلیل انفجار مینهای چسبان در بدنه کشتی دچار آسیب شده است.
موضوع قابل توجه این است که مسئولان آمریکایی بلافاصله هرگونه مسئولیت آمریکا در این حمله را رد کردند.
خبرگزاری "رویترز" به نقل از این مسئولان گزارش داد که آمریکا به کشتیای که رسانهها از هدف قرار گرفتن ان در دریای سرخ خبر دادهاند، حمله نکرده است. این رد کردن مسئولیت همچنین به این معناست که آمریکا به دنبال تنش با ایران حداقل در این برهه زمانی نیست بهویژه که دولت جدید با وساطت طرف اروپایی در حال تدوین فرمولی جهت بازگشت به توافق هستهای با ایران است.
به گفته ناظران، حمله به کشتی ساویز که با دزدی دریایی مبارزه و از خطوط دریانوردی بینالمللی محافظت میکند، اقدام تروریستی مشترک سعودی- صهیونیستی است. زیرا طرف سعودی بود که این حادثه را برای نخستین بار به نقل از "منابع ویژهاش" گزارش داد و اسرائیل نیز به مسئولیت مستقیم خود در این حادثه اعتراف کرد. البته هدف از این حمله، ناکام گذاشتن تلاشهای دیپلماتیک برای نجات توافق هستهای و لغو تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه ایران بوده است.
ائتلاف دوگانه سعودی- صهیونیستی تقریبا تنها طرفی در جهان است که مخالف قاطع توافق هستهای و نیز تعامل دیپلماتیک برای دستیابی به راهحلی درباره برنامه هستهای مسالمتآمیز ایران است و از تمام توان خود و نفوذ و لابیها و دلارهایش برای تحریک "دونالد ترامپ" رئیسجمهور سابق آمریکا برای خروج از توافق هستهای استفاده کرد.
ناظران تأکید میکنند، حمله به کشتی "ساویز" سناریوی ناموفق سعودی- صهیونیستی برای "متقاعد کردن" طرفهای توافق هستهای است درخصوص این موضوع، که طرفهای "ذینفوذ" منطقهای مخالف این توافق و بهویژه بازگشت آمریکا به آن هستند و مصمم شدهاند که از تمام توان برای جلوگیری از این بازگشت استفاده کنند. لذا، ایران بایستی موافقت کند این طرفها نیز در مذاکرات هستهای یا حداقل در مذاکرات برای دستیابی به فرمولی مشارکت کنند و زمینهای ایجاد شود که آنها این توافق را شامل برنامه موشکی ایران، نقش منطقهای ایران و ادامه تحریمهای تحمیلی آمریکا علیه ایران بکنند.
به نظر میرسد پیام ائتلاف سعودی- صهیونیستی از حمله به کشتی ایران مواضع مذاکرهکنندگان در وین را تحت تاثیر قرار نخواهد داد. ایران هیچ وقعی به این پیامها نمیدهد؛ زیرا که از مواضع اصولی و قانونی خود درقبال توافق هستهای اندکی کوتاه نخواهد آمد و مذامرات جدیدی درباره مسائلی که مورد مذاکره قرار گرفته، انجام نخواهد شد. آمریکا نیز هیچ گزینهای جز لغو کامل تحریمهای ایران ندارد و پس از این اقدام است که میتواند درباره بازگشت به توافق هستهای گفتوگو کند و یا ایران را برای توقف کاهش تعهدات هستهایاش تحت فشار بگذارد.