العالم - ایران
یک روزنامه آمریکایی گزارش داده مقامهای اروپایی یک طرح سه محوری برای طولانی کردن آنچه «زمان گریز هستهای ایران» خوانده شده ارائه کردهاند.
روزنامه والاستریتژورنال در گزارشی که لحظاتی پیش منتشر شد به نگرانیهای طرفهای غربی از پیشرفتهای اخیر در برنامه هستهای ایران و تأثیرات ادعایی آن بر مذاکرات وین برای احیای برجام پرداخته است.
والاستریتژورنال مینویسد پیشرفتهای محسوسی که ایران اخیراً در زمینه توانایی انباشت اورانیوم غنیشده به دست آورده تلاشهای دولت «جو بایدن»، رئیسجمهور آمریکا برای احیای برجام را دچار پیچیدگی کرده است.
مطابق ادعای این روزنامه، برآورد مقامهای آمریکایی و اروپایی در حال حاضر این است که آنچه «زمان گریز هستهای ایران» خوانده میشود اکنون به ۲ تا ۳ ماه رسیده است.
زمان گریز، مفهوم ابداعی غربیها برای اشاره به بازه زمان لازم جهت انباشت مواد هستهای مورد نیاز برای ساخت یک بمب هستهای است. آمریکاییها میگویند، با محدودیتهای اعمالشده در توافق هستهای برجام، این زمان به یک سال رسیده بود.
این در حالی است که جمهوری اسلامی ایران همواره ادعاهای کشورهای غربی درباره تلاش برای دستیابی به سلاحهای هستهای را رد کرده است. تهران ایران تأکید میکند به عنوان یکی از امضاکنندگان پیمان منع گسترش سلاحهای اتمی (انپیتی) و عضوی از آژانس بین المللی انرژی اتمی، حق دستیابی به فناوری هستهای را برای مقاصد صلح آمیز دارد.
علاوه بر این، بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکنون بارها از تاسیسات هستهای ایران بازدید کردهاند اما هرگز مدرکی که نشان دهد برنامه صلح آمیز انرژی هستهای این کشور به سمت مقاصد نظامی انحراف داشته باشد، پیدا نکردهاند.
ایران علاوه بر این در سال ۲۰۱۵ به توافقی با کشورهای موسوم به گروه ۱+۵ برای حل و فصل تنشها بر سر برنامه هستهای خود دست پیدا کرد.
علیرغم اذعان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به پایبندی ایران به تمامی تعهداتش، دولت آمریکا در اردیبهشتماه سال ۱۳۹۷ به صورت یکجانبه از این توافق خارج شد.
مقامهای آمریکایی به روزنامه والاستریتژورنال گفتهاند دستکم فعلاً اطمینان دارند که بازگشت به توافق هستهای سال ۲۰۱۵ میتواند زمان گریز را به حدود یک سال افزایش دهد.
«رابرت مالی»، نماینده آمریکا در امور ایران روز چهارشنبه به شبکه خبری سیانان گفت: «اگر ایران همچنان برنامه هستهای خودش را گسترش دهد و توافقی هم در کار نباشد، ممکن است زمانی برسد که دیگر توافق اصلی برای ما منافع منعاشاعهای در بر نداشته باشد. البته هنوز به آن نقطه نرسیدهایم.»
والاستریتژورنال نوشته نگرانی اصلی مقامهای کشورهای غربی این است که ایران در فناوری مورد نیاز برای استفاده بهینه از سانتریفیوژها تبحر پیدا کرده است. به طور خاص، ایران مهارت خود در استفاده از سانتریفیوژهای نسل دوم هم بهبود بخشیده است.
ایران در سال ۲۰۱۶ بیش از ۱۰۰۰ دستگاه سانتریفیوژ در اختیار داشت، اما استفاده از این دستگاهها به موجب توافق هستهای برجام محدود شد. مقامهای کشورهای غربی در آن زمان معتقدند بودند ایران از دانش کافی جهت استفاده از این دستگاهها برخوردار نیست. چندین مقام ارشد غربی به والاستریتژورنال میگویند این ارزیابی اکنون تغییر کرده است.
جمهوری اسلامی ایران تا یک سال بعد از خروج آمریکا از برجام به تمامی تعهداتش ذیل این توافق عمل کرد تا به کشورهای اروپایی که وعده میدادند آثار خروج واشنگتن از توافق را جبران میکنند فرصت دهد برای تحقق این وعده تلاش کنند.
بعد از گذشت یک سال از خروج آمریکا از برجام، تهران اعلام کرد با توجه به اینکه کشورهای اروپایی به وعدههایشان عمل نکردهاند در چند گام تعهداتش ذیل برجام را کاهش خواهد داد. کاهش تعهدات ایران ذیل مفاد توافق هستهای برجام صورت میگرفت.
جمهوری اسلامی ایران، بعد از برداشتن ۵ گام برای کاهش تعهدات، سرانجام ۱۵ دیماه ۱۳۹۸ اعلام کرد دیگر با هیچ محدودیتی در حوزه عملیاتی (شامل ظرفیت غنی سازی، درصد غنی سازی، میزان مواد غنی شده، و تحقیق و توسعه) مواجه نیست.
روزنامه والاستریتژورنال نوشته ایران طی یک سال گذشته اکثر سانتریفیوژهای نسل دوم خود را به کار گرفته است. سرعت این دستگاهها سه تا چهار برابر بیشتر از سانتریفیوژهایی است که ایران ذیل توافق هستهای برجام مجاز به استفاده از آن است.
والاستریتژورنال نوشته، سرعت و میزان موفقیت ایران در استفاده از این دستگاهها به مراتب بیشتر از آن چیزی بوده که بسیاری از ناظران انتظار داشتهاند.