العالم - آمریکا
رئیس جمهور امریکا با انتشار بیانیه ای از کشته شدن سرکرده گروه تروریستی داعش و جانشین ابوبکر البغدادی خبر داد.
از زمان کشته شدن «ابوبکر البغدادی» و اعلام جانشینی «ابوابراهیم الهاشمی القرشی» دستگاه های امنیتی امریکا و عراق اطلاعات مهمی درباره وی گردآوری کردند.
نام وی «امیر محمد سعید عبدالرحمن المولی» است که درون گروه تروریستی داعش از وی به «پروفسور» و «ویرانگر» (مدمر) یاد می شد.
«لگین پییر ویلیو»، کارشناس مسائل امنیتی در دانشگاه «ساینس پو» پاریس، تأکید می کند که ابوابراهیم القرشی نقش مهمی در حملات داعش به سکونتگاه های اقلیت ایزدی در عراق و فجایعی که در آن مناطق رخ داد داشته است.
به احتمال قوی القرشی زاده 1976 در منطقه تلعفر در 70 کیلومتری موصل در خانواده ای ترکمان است. این یک مورد استثنایی است که فردی غیر عرب به سطح مقامات بلندپایه داعش ارتقا پیدا می کند. در حدی که سازمان ملل پیش تر احتمال داده بود که این انتخاب به صورت موقت بوده باشد.
وی در دانشکده علوم اسلامی موصل تحصیل کرده و در زمان رژیم بعث افسر ارتش عراق بوده و پس از 2003 به عضویت القاعده درآمده بود.
او سمت فرستاده دینی و قانونی القاعده را پیدا کرد و در سال 2004 توسط امریکایی ها بازداشت شد و به زندان بوکان افتاد و آنجا به ابوبکر البغدادی آشنا شد.
بعدتر آنان آزاد شدند و وقتی البغدادی در سال 2010 رئیس شاخه عراق القاعده شد، ابوابراهیم القرشی نیز در کنارش بود. سپس آنها از القاعده جدا شدند و «دولت اسلامی عراق و سوریه» یا همان داعش را تأسیس کردند.
در سال 2014 وی با همه وجود در جنگی که به سقوط موصل انجامید حضور یافت و خشونتی که در این جنگ نشان داد او را به چهره ای مورد اعتماد شدید میان سران داعش تبدیل کرد.
سال گذشته نشریه امریکایی «واشنگتن پست» با انتشار گزارشی تأکید کرد که فرمانده جدید گروه تروریستی داعش سابقه همکاری گسترده با دستگاههای امنیتی امریکا داشته و اطلاعات مهمی در اختیار آنان گذاشته است.
در گزارش این نشریه آمده که شخصیتی که با اسم رمز M060108-01 شناخته میشود در واقع «ابو ابراهیم الهاشمی القرشی» است که در سال 2008 در زندانی در عراق در چنگ نیروهای امریکایی بود.
این گزارش به نقل از یک مقام امریکایی تأکید کرده که القرشی در دوران دستگیری «یک زندانی نمونه با همکاری خوب» با نیروهای امریکایی بود.
در این گزارش تأکید شده که القرشی در روزهای دستگیری تلاش بسیاری میکرد که خود را چهرهای مفید برای امریکایی نشان دهد و در شناسایی هویت بسیاری از دستگیرشدگان با امریکاییها همکاری میکرد.
او در سال 2008 در بازجوییهای خود اطلاعات دقیقی درباره شناسایی چهرههای تروریست و مقرهای آنها به امریکاییها داده بود که از مهمترین آنها اطلاعاتی بود که امریکاییها با آن مقر رسانهای تروریستهای داعش در عراق را شناسایی کردند.
این گزارش براساس سندی محرمانه از وزارت دفاع امریکا تأکید کرده که القرشی «از بیشترین کسانی بود که به امریکاییها اطلاعات داد و دهها اطلاعات مهم جزئی و دقیق در اختیار آنها گذاشت».
القرشی در سال 2007-2008 در بازداشت به سر میبرد و در دهها جلسه بازجویی حاضر شد. نحوه آزادی او از زندان در هالهای از ابهام قرار دارد.