العالم - عربستان سعودی
مجله آمریکایی نشنال اینترست “National Interest” در گزارشی درباره روند عادی سازی روابط حکام سعودی با رژیم صهیونیستی نوشت که امضای توافق عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی توسط محمد بن سلمان ولیعهد و حاکم فعلی عربستان هم وزن امضای توافق سازش "کمپ دیوید" خواهد بود که توسط انور سادات امضا شده است اما بن سلمان باید به خوبی بداند که این همان اقدامی بود که منجر به ترور سادات شد.
این مجله افزود: بن سلمان قبل از امضای چنین توافقی با اسراییل بدون شک ملاحظه خواهد کرد که روند تحولات، حکومت او را به چه سمت و سویی سوق خواهد داد زیرا پیامدهای حاصل از اتخاذ چنین تصمیمی تنش هایی به همراه خواهد داشت که حاکمیت او را به چالش خواهد کشید و او را در داخل عربستان در موضع ضعیفی قرار خواهد داد و ممکن است مشروعیتش را در داخل کشور از دست دهد.
نشنال اینترست خاطرنشان کرد: روند عادی سازی روابط میان اسراییل و کشورهای عرب توسط دولت ترامپ کلید خورد و جو بایدن رئیس جمهوری کنونی نیز از ادامه این روند اعلام حمایت کرد اما صرف نظر از اینکه چه کسی رئیس جمهور آمریکا است، مصلحت اساسی این کشور اقتضا می کند که به تحکیم جایگاه اسرائیل در منطقه بپردازد تا تل آویو بتواند در سطح گسترده ای در خاورمیانه مورد پذیرش قرار گیرد.
این مجله آمریکایی با اشاره به کنفرانس مطبوعاتی جو بایدن در شهر بیت المقدس و تغییر یافتن منافع و اهداف آمریکا در خاورمیانه و اقدامات بی باکانه ولیعهد سعودی در داخل عربستان و خارج از آن از جمله به قتل رساندن جمال خاشقچی روزنامه نگار منتقد عربستانی تاکید کرد که موارد یاد شده به روابط آمریکا و عربستان و موقعیت و جایگاه بن سلمان به عنوان یک دولت مرد در سراسر منطقه و جامعه بین الملل آسیب رساند.
نشنال اینترست تاکید کرد: علیرغم تنش موجود میان عربستان و آمریکا، اگر بن سلمان به توافق عادی سازی ملحق شود، این امر برای آمریکا یک پیروزی به شمار خواهد رفت.
این مجله افزود: هر چند ولیعهد سعودی به اسرائیل به عنوان یک هم پیمان احتمالی می نگرد و نه دشمن، اما تصمیم وی مبنی بر عادی سازی روابط با تل آویو برای او با خطراتی در داخل عربستان همراه خواهد بود. عربستان سال ها است که تاکید دارد بدون دستیابی به پیشرفت در توافق سازش میان اسراییل و تشکیلات خودگردان فلسطین به توافقنامه موسوم به سازش "ابراهیم" نخواهد پیوست.
عربستان در سال ۲۰۰۲ طرح سازش اعراب و رژیم صهیونیستی را ارائه داد و طی آن اعلام کرد که جهان عرب حاضر است رژیم اسراییل را در کنار کشور فلسطینی بر اساس مرزهای اشغالی سال ۱۹۶۷ به رسمیت بشناسد اما چنین امری روی نداد و رژیم اسراییل به اشغالگری و توسعه بخشیدن به شهرک های خود در درون مناطق فلسطینی ادامه داد.
بر اساس این گزارش، عادی سازی روابط حکومت عربستان با رژیم اسرائیل ممکن است محمد بن سلمان را از نگاه فلسطینی ها به یک خائن تبدیل کند. حکام سعودی در انتقادهای خود از سران تشکیلات خودگردان فلسطین صریح تر شده اند اما از ایده موسوم به تشکیل "دو دولت" صرف نظر نکرده اند.
به نوشته این مجله، با توجه به شدت گرفتن خشونت ها و سیاست های قاطعانه تر علیه فلسطینیان در سایه ائتلاف احتمالی نتانیاهو و بن گویر در رژیم اسرائیل عادی سازی روابط با تل آویو برای توده مردم در عربستان که اساسا با چنین ایده ای موافق نبوده اند، دشوارتر هم خواهد شد و علاوه بر این، ممکن است صدای مخالفت های مردم عربستان با عادی سازی باعث افزایش تنش و بحران در این کشور گردد و سرمایه گذاران غربی و چینی را از عربستان دور کند؛ در حالی که محمد بن سلمان به دنبال تنوع بخشیدن به بخش اقتصادی این کشور است.
مجله نشنال اینترست نوشت: این وضعیت می تواند به تفسیر علت تردید عربستان بیشتر از دیگران در پیوستن به توافقنامه سازش کمک ند. با وجود اینکه چنین گامی از سوی یک رهبر سعودی وزنی مشابه با امضای توافقنامه سازش کمپ دیوید از سوی انورسادات رئیس جمهور اسبق مصر خواهد داشت اما محمد بن سلمان باید به خوبی درک کند که آشتی انورسادات با "اسرائیل"باعث ترور او در سال ۱۹۸۱ میلادی شد.