العالم ـ عراق
محمد شیاع السودانی نخست وزیر عراق، سه شنبه شب در این گفت و گوی تلویزیونی درباره علل و افزایش نرخ دلار در عراق گفت: تغییر در قیمت ها نتیجه تصمیم دولت عراق یا پارلمان و یا بانک مرکزی نیست؛ نرخ رسمی در بانک مرکزی اکنون یک هزار و ۴۶۰ دینار (برای هر دلار) است که در بانک های خصوصی یک هزار و ۴۷۰ دینار فروخته می شود و افزایش نرخ ارز مانند تصمیم بودجه ای سال ۲۰۲۱ نیست (تصمیم حکومتی نیست) زیرا در آن شرایط (سال ۲۰۲۱) شرایط دشوار بود و برای اینکه دولت، مبالغ مطلوب پرداخت حقوق ها (در بودجه) را تضمین کند، این تصمیم را گرفت و قیمت را از یک هزار و ۱۸۲ دینار (در مقابل هر دلار) به یک هزار و ۴۵۰ دینار افزایش داد. آن زمان، این تصمیم دولتی و با موافقت پارلمان بود اما اکنون چنین تصمیمی از جانب حکومت درباره افزایش قیمت دلار در کار نیست.
نقش بانک مرکزی آمریکا و دولت های سابق در افزایش نرخ ارز عراق
نخست وزیر عراق ادامه داد: تغییر قیمت ارز به معیارهای بین المللی و آن چیزی بر می گردد که بین بانک مرکزی عراق و فدرال رزرو (بانک مرکزی آمریکا) و وزارت خرانه داری ایالات متحده در جریان است.
السودانی توضیح داد: سازوکار توافق شده ای برای کنترل جابه جایی پول به نام (انطباق استانداردها) برای سیستم بانکی جهانی وجود داشت که تفاهم نامه آن، دو سال پیش با بانک مرکزی منعقد شد تا با این رویه ها (معیارها) پیش برود و سیستم انتقال وجوه از طریق درگاه الکترونیکی باشد و حسابرسی شود...اما تدابیر اجرایی از نظر آماده سازی بانک ها توسط بانک مرکزی و دولت قبل در حد لازم نبود و فرض بر این بود که بانک های خصوصی و بازرگانان برای این روش آماده شوند.
به گفته السودانی، «بازرگان عراقی از مراجعه برای اخذ مجوز واردات، گشایش اعتبار اسنادی و پرداخت مالیات خودداری می کند، در عوض برای انتقال پول به کشوری خاص به صرافی مراجعه می کند و سپس کالا را تحویل می گیرد.»
نخست وزیر عراق اضافه کرد: همواره درباره فاکتورهای جعلی و خروج اموال به خارج از طریق قاچاق گفتیم و این واقعیت است.
وی از این مساله ابراز شگفتی کرد که «واردات روزانه عراق به ۳۰۰ میلیون دلار برسد». (اشاره السودانی به دوره پیش از تصدی خود او است که روزانه حدود ۳۰۰ میلیون دلار به بازار عراق برای واردات، تزریق می شد)
محمد شیاع السودانی توضیح داد: این نشان می دهد که ارز به خارج قاچاق می شد و این مشکل مزمن از سال ها پیش است.
السودانی پرسید: (حالا) با فروش دلار روزانه در مقادیر ۳۰، ۴۰ و ۵۰ میلیون دلار به جز افزایش قیمت برخی مواد، چه چیزی در معیشت متوقف شده یا تغییر کرده و چه چیزهایی در بازارها کمیاب شده است و این در حالی است که سابقا روزانه ۳۰۰، ۲۰۰ یا ۲۵۰ میلیون دلار فروخته می شد؟ (اشاره به اینکه واردات کافی با همین میزان فعلی عرضه دلار هم تامین می شود)
السودانی: با رئیس اقلیم کردستان درباره قاچاق ارز صحبت کردیم
نخست وزیر عراق درباره مقصد قاچاق ارز از عراق گفت: اثبات تقلب یا قاچاق از حیث قانونی، امری قضایی و نیازمند اقدامات لازم است اما گمانه هایی می شنویم که اموالی به اقلیم کردستان و از آنجا به کشورهای همجوار منتقل شده که در این باره با رئیس اقلیم کردستان صحبت کردیم و باید در این باره، همکاری صورت گیرد.
در همین ارتباط، «محمود کوردی» فعال اجتماعی عراقی به نقل از مقام های پارلمانی اقلیم کردستان عراق افشا کرد که در روزهای اخیر، ۶۹ میلیون دلار از اقلیم کردستان به ترکیه تحویل داده شده است.
جلسه بانک های مرکزی عراق و آمریکا در ترکیه
همزمان، رسانه های عراقی اخیرا به نقل از «معین الکاظمی» نماینده پارلمان عراق خبر دادند که پنجشنبه پیش رو، اعضای بانک مرکزی عراق و بانک فدرال آمریکا در شهر استانبول ترکیه با هدف بررسی بحران ارز در عراق جلسه برگزار میکنند.
نصب سونارها در مسیرها و گذرگاه های عراق برای مهار قاچاق ارز
نخست وزیر عراق درباره اقدامات تکمیلی مهار قاچاق ارز می گوید: دولت، تیم های امنیتی متخصصی را در همه اماکن و گذرگاه ها و مسیرها، مستقر و دستگاه های سونار (ردیاب و کشف صوتی) را نصب کرده است تا مانع از قاچاق ارز شود. و در همین حال به شهروندان اطمینان می دهیم که وضع مالی عراق در بهترین حالت است و پول کافی و بودجه برای خرید هر کالایی را داریم.
نخست وزیر عراق همچنین اشاره کرد که «تا کنون قصدی برای سفر به واشنگتن ندارم... و دیدار من از واشنگتن در گرو برخی شرایط است».
السودانی ادامه داد: هیات بلندپایه عراقی به ریاست فواد حسین وزیر خارجه عراق روز هفتم فوریه (حدود یک هفته دیگر) به آمریکا خواهد رفت و چند پرونده را در دستورکار خواهد داشت از جمله تغییرات نرخ دلار و سازوکارهای مرتبط با معیارهای جدید.»