العالم - آسیا
«نور علی» نویسنده و تحلیلگر سیاسی بارز جهان عرب امروز چهارشنبه در یادداشتی در روزنامه «رای الیوم» به سفر کنونی آیت الله دکتر سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهوری اسلامی ایران به دمشق از جنبه های مهم سیاسی،اقتصادی، راهبردی و نظامی پرداخت و نوشت: سفر آیت الله رئیسی به دمشق در کانون نگاه محافل سیاسی قرار گرفته است. دلیل اهمیت سفر این است که موضوعات مهمی مورد بحث و گفت وگوی دو طرف در میز مذاکره قرار خواهد داشت.
به گفته این تحلیلگر، همانطور که سوریه و ایران به عنوان دو هم پیمان مسیری سرنوشت ساز و پر چالش و پرهزینه را تاکنون با یکدیگر طی کرده اند، امروز نیز مفهوم ائتلاف خود را با آمادگی مشترک برای بهره برداری از این پیروزی (بر تروریستها و حامیان منطقه ای و غربی آنها در سوریه) تحکیم می بخشند تا وارد صحنه جدیدی در منطقه شوند.
نور علی افزود: سفر جاری رئیس جمهوری ایران به سوریه در بحبوحه تحرکات دیپلماتیک منطقهای صورت می گیرد؛ تحرکاتی که صحنه سیاسی را از زمان توافق بین ریاض و تهران دگرگون کرده است. از سرگیری روابط بین ریاض و تهران و تصمیم عربستان برای شروع مجدد روابط دیپلماتیک با سوریه، درهای کشورهای عربی دیگر را برای برقراری مجدد رابطه با دمشق باز کرده است.
این نویسنده اضافه کرد: هرچند تحکیم و تثبیت وضعیت میدانی و نظامی سوریه با هماهنگی نظامی ایران، سوریه، روسیه و حزب الله لبنان از سالها پیش توانست که پروژه سرنگونی دولت سوریه را خنثی کرده و به شکست بکشاند اما چالشی که این هم پیمانان بعد از پیروزی در میدان نظامی با آن روبه رو شدند، بازگرداندن سوریه به وضعیت طبیعی خود و ترمیم آثار جنگ ویرانگر و به طور مشخص، بهبود وضعیت اقتصادی این کشور بوده است؛ خصوصا که دولت های آمریکا اعم از جمهوری خواه و دموکرات بر اعمال تحریم های شدید علیه سوریه با هدف جلوگیری از بهره برداری دمشق از این پیروزی نظامی، اصرار و پافشاری کرده اند.
به گفته نور علی، سفر رئیسجمهوری ایران به دمشق و همکاری های اقتصادی دو طرف به این دلیل از اهمیت بالایی برخوردار است که می تواند با تقویت بنیان ها و روابط اقتصادی، محاصره اقتصادی تحمیلی آمریکا علیه ملت سوریه را خنثی کرده و در هم بشکند.
این تحلیلگر افزود: سفر آیت الله رئیسی به دمشق همراه با آغاز بازسازی سوریه خواهد بود و در این زمینه، چندین توافق و تفاهم نامه به امضا خواهد رسید؛ مساله ای که خلاف خواسته آمریکا و شرکای غربی آن است. در این سفر توافقنامه و یادداشتهای تفاهم در زمینههای مختلف همکاری به ویژه در حوزه انرژی و برق به امضا می رسدز همچنین مذاکرات درباره راه اندازی خط اعتباری جدید ایران به سوریه جهت سرمایهگذاری در بخش برق صورت خواهد گرفت و امکان ارائه کمک در تعمیر نیروگاهها نیز بررسی خواهد شد.
این تحلیلگر از تشکیل هفت کمیته تخصصی شامل کمیته امور بانکی، مالی و بیمه برای تبادل و انتقال مستقیم وجه بین دو کشور، کمیته امور سرمایهگذاری به منظور بررسی مسائل برق و تمرکز بر اولویتها در خصوص خط اعتباری ایران و زمینه تولید انرژی، کمیته مربوط به پرونده نفت به منظور بررسی موضوعاتی از جمله صادرات مواد پتروشیمی و سرمایهگذاری در حوزههای مختلف، کمیته پرونده حمل و نقل برای بررسی مسائل گذرگاه خط ریلی، افزایش پروازها بین دو کشور، کمک به ناوگان سوریه، تامین نیروی انسانی، افتتاح بندر «الحمیدیه» و خطوط دریایی سازمان یافته بین دو کشور، کمیته امور بازرگانی و صنعتی و ساخت شهرهای صنعتی و قانون تامین مالی، کمیته امور کشاورزی و کمیته امور گردشگری از جمله گردشگری دینی با هدف ورود ۵۰ هزار زائر ایرانی به سوریه است.
نور علی همچنین با اشاره به اهمیت سفر آیت الله رئیسی به سوریه از جنبه سیاسی نوشت: سفر آیت الله رئیسی به سوریه در حالی صورت میگیرد که کشورهای عربی در حال گشودن درهای خود بر روی سوریه هستند و همزمان ایران نیز در حال بهبود روابط خود با کشورهای عربی است و تهران همه اینها را دراین چارچوب میبیند که منطقه در حال دور شدن از سلطه آمریکا است و کشورها با یکدیگر در مسیر مدیریت مشترک منطقه گام بر می دارند.
به گزارش ایرنا، این تحلیلگر در پایان از دیدگاه خود "همکاری دمشق و تهران برای تغییر معادلات در آسمان سوریه و متوقف کردن حملات تجاوزگرانه رژیم اسرائیل به شهرهای سوریه را یکی دیگر از موضوعات برجسته و مهم دیگر این سفر" دانست و نوشت: ممکن است در این سفر تصمیمات مهمی در این زمینه اتخاذ شود که ساخت معادله بازدارندگی در آسمان سوریه را نمایان و مقتضیات این معادله از جنبه های نظامی و سیاسی را مهیا کند.