به گزارش روز شنبه پایگاه خبری شبکه العالم، کارشناسان آمریکایی تأکید کردند که برد موشک هایی که در این حادثه استفاده شده است نشان می دهد که امکان ندارد نیروهای ارتش سوریه آنها را شلیک کرده باشند.
"تئودور بوستولا" کارشناس مؤسسه فنی آمریکایی ماساچوست و "ریچارد لویدا" کارشناس سلاح سازمان ملل متحد در گزارشی با عنوان پیامدهای احتمالی اشتباه اطلاعاتی آمریکا درباره حمله 21 اگوست سال 2013 تاکید کردند، صرف نظر از علل اشتباهات آشکار در نتیجه گیری های سازمان اطلاعات آمریکا، دولت آمریکا باید نحوه وقوع آن را شرح دهد.
پیشتر منابع دیپلماتیک روسیه تاکید کرده بودند، استفاده از سلاح های شیمیایی در منطقه غوطه شرقی در ریف دمشق کار گروه ویژه ای بوده که سعودی ها آنان را از خاک اردن به سوریه فرستاده بودند؛ این عناصر در قالب گروه "لواء الاسلام" فعالیت می کنند.
کارشناسان آمریکایی گفتند در غوطه شرقی از سلاح شیمیایی بدون آمادگی قبلی استفاده شده و برد موشک هایی که گاز سارین در کلاهکهای آنها قرار داده شده براساس گزارش به «حدود 2 کیلومتر» می رسد بدین ترتیب نیروهای ارتش سوریه در صورتی از این موشک ها استفاده کرده باشند، هرگز به هدف اصابت نمی کرده است.
در این گزارش آمده است: ارزیابی مستقل درباره برد این سلاح های شیمیایی از سوی سازمان ملل با نتیجه گیری های کارشناسان مطابقت دارد، و این مسأله بدان معنا است که این سلاح ها امکان ندارد از مناطق تحت کنترل دولت سوریه به سمت غوطه شرقی شلیک شده باشد زیرا فاصله مناطق تحت کنترل نیروهای سوریه با مناطق هدف قرار گرفته بیش از دو کیلومتر است.
در این گزارش قاطعانه ادعاهای قبلی مبنی بر اینکه فقط ارتش سوریه قادر است مهمات حاوی مواد سمی بسازد رد شده است. به صورتیکه هر شخصی که کارگاهی با امکانات اندک داشته باشد می تواند سلاح شیمیایی بسازد.
گروه مطبوعاتی ماکلاچی نیز اشاره کرد موشک های سارین که در غوطه شرقی پیدا شده با سلاح شیمیایی دولت سوریه که به سازمان منع گسترش تسلیحات شیمیایی تحویل داده شده، مطابقت ندارد.
"ویتالی چورکین" نماینده دائم روسیه در سازمان ملل متحد ماه گذشته در مصاحبه با شبکه روسیا الیوم تاکید کرده بود که گزارش کارشناسان سازمان ملل درباره استفاده از سلاح شیمیایی در سوریه این باور مسکو را تقویت کرد که دولت سوریه از سلاح شیمیایی استفاده نکرده است. وی گفت گزارش کارشناسان سازمان ملل تایید می کند که این سلاح از سوی گروه های مسلح در سوریه استفاده شده است.