"فریدون عباسی دوانی" شامگاه یکشنبه در گفت و گوی اختصاصی با شبکه خبری العالم، در پاسخ به این سئوال که آیا مسأله مبادله سوخت موضوعي تمام شده تلقي می شود، اظهار داشت: موضوع مبادله تمام شده است و شايد پيشنهاد ديگري را مطرح كنيم. زيرا مبادله مربوط به زماني است كه مواد غني شده يا مواد اوليه را بدهيم و كسي بيايد و با استفاده از كارخانه ي خودش ، مجتمع سوخت توليد كند.
وی ادامه داد: در حال حاضر ما اين سرمايه گذاري را در داخل كشور انجام داده ايم و دانش و فن آوري آن را به دست آورده ايم پس نيازي به مبادله سوخت خودمان نداريم ، ما ديگر سوخت توليد مي كنيم.
از این به بعد معامله سوخت داریم نه مبادله
رییس سازمان انرژی اتمی ایران تأکید کرد: مي توانيم بگوييم كه ما معامله سوخت خواهيم داشت، يعني از اين به بعد ما پای میز مذاکره به طرف مقابل خواهیم گفت آيا سوخت مي خواهد؟.
عباسی خاطرنشان کرد، پس از اطمینان از طرف مقابل درباره اینکه آیا تحت نظارت آژانس قرار دارد، واینکه سوخت را براي چه كاري مي خواهد، با همكاري و نظارت آژانس سوخت خود را در اختيار ديگران هم قرار خواهيم داد؛ البته وقتي نياز خودمان را رفع كرديم.
دستاوردهای ایران در انرژی هسته ای
وی در خصوص دستاوردهای مهم ایران در زمینه انرژی هسته ای گفت: دستيابي يك كشور به فن آوري توليد سوخت هسته اي نشان دهنده آن است كه اين كشور در ساير زمينه هاي علمي و فني به رشد قابل ملاحظه اي رسيده است، كه مي تواند در صنعت هسته اي به محصول برسد.
عباسی ادامه داد: منظورم از محصول اين است كه ساخت يك مجمع سوخت آن هم سوختي از نوع رآكتور تهران ، مستلزم آن است كه يك كشور در مكانيك ، متالوژي ، مديريت دانش و تكنولوژي و ساير زمينه هاي تخصصي رشد كرده باشد.
عباسی تأکید کرد: مجموعه آن زمينه هاي تخصصي با يكديگر تبديل به محصولي مي شود كه ما نام آن را مجتمع سوخت 20 درصد رآكتور تهران مي گذاريم.
رشد قابل ملاحظه ایران در همه فرایندهای چرخه سوخت
عباسی افزود: بايد اين نكته را اضافه كنم كه كشور ايران در شيمي و مهندسي شيمي به رشد قابل ملاحظه اي رسيده كه مي تواند تمام فرايندهاي چرخه سوخت ، از اكتشاف تا توليد uf6 ( هگزافلورايد اورانيوم ) و تبديل مجدد آن به فرم هاي مختلفي از ماده را در داخل ايران انجام دهد.
عباسی با تأکید بر توانایی ایران در در چرخه سوخت گفت: علاوه بر آن دستاوردي كه در غني سازي اورانيوم در داخل كشور حاصل شده، آن است كه ما توانايي غني كردن اورانيوم به روش سانتريفيوژ را تا حد 20 درصد كسب كرده ايم، و به خوبي مي توانيم با كيفيت مناسب اورانيوم خود را غني كرده و آن را تبديل به مجتمع هاي سوخت كنيم.
به صادرات هسته ای فکر می کنیم
وی ادامه داد: مجتمع سوخت صفحه تهران باعث مي شود كه كاركرد رآكتورمان با وقفه مواجه نشود و كاملا به سوخت ايراني متكي باشم. و حتي اين امكان را در آينده نزديك براي ما فراهم مي كند كه به عنوان يك صادركننده محصولات ساخته شده هسته اي ( كه مجتمع هاي سوخت است ) و يا مواد هسته اي تبديل شويم و اين دور از ذهن نيست . در حال حاضر اين توان را داريم كه نياز داخلي خود را تامين كنيم و در آينده به صادرات هم فكر خواهيم كرد.
ادامه کار رأکتور تهران با اطمینان بیشتر
رییس سازمان انرژی اتمی ایران در خصوص نخستین میله سوخت ایرانی گفت: با قراردادن اين مجتمع سوخت كه اولين مجتمع سوخت ايراني است، رآكتورمان مي تواند با اطمينان بيشتري به كار خود ادامه دهد به ويژه كه اين مدلي از مجمتع هاي سوخت است كه آبه آن مجتمع سوخت كنترلي گفته مي شود كه قابليت حركت ميله هاي كنترل رآكتور در داخل اين سوخت وجود دارد.
عباسی ادامه داد: اين مجتمع از 14 صفحه سوخت ساخته شده است، و مجتمع هاي استاندارد داراي 19 صفحه هستند. بنابراين مجتمع از تعداد زيادي صفحه درست شده است كه هر يك از اين صفحات تكنولوژي ساخت خيلي پيچيده اي دارند و ما به آن تكنولوژي دست پيدا كرديم.
رآکتور تهران به 20 مجمتع سوخت نیاز دارد
رآكتور تهران در حالتي كه يك قلب نو و تازه داشته باشد حدود 20 مجتمع سوخت نياز دارد ، پنج مجتمع از نوع كنترلي و 15 مجتمع از نوع استاندارد. در حال حاضر 30 مجتمع سوخت در قلب رآكتور تهران وجود دارد كه از قبل بوده و ما يك مجتمع سوخت به آن افزوديم. اين قل