العالم ـ ایران ـ سیاسی
شورای امنیت سازمان ملل به درخواست «نیکی هیلی» نماینده آمریکا در سازمان ملل برای بررسی موضوع ناآرامی های اخیر ایران جمعه شب (پانزدهم دی ماه) تشکیل جلسه داد. این جلسه به محلی برای دفاع دوباره اروپایی ها و بسیاری دیگر از کشورها از برجام و تاکید بر دخالت نکردن در امور داخلی ایران تبدیل شد و تلاش های آمریکا برای سوء استفاده از شورای امنیت و دخالت در امور داخلی ایران بی نتیجه ماند. رسانه های عربی اخبار و تحلیل هایی را در این ارتباط منتشر کردند که این گزارش به آن ها می پردازد.
حمایت آشکار اعضای شورای امنیت از ایران و برجام
به گزارش ایرنا، شبکه های خبری «الجزیره» قطر، «المیادین» لبنان و «روسیا الیوم» و روزنامه «الاخبار» لبنان و تارنمای «آژانس مطبوعاتی مستقل» عراق با پوشش نشست شورای امنیت درباره ناآرامی های ایران، انتقاد بسیاری از مقام های جهان از آمریکا را کانون توجه قرار دادند و این کشور را در کارزار ضد ایرانی شکست خورده و منزوی خواندند.
به نوشته خبرگزاری الجزیره، شورای امنیت سازمان ملل عصر جمعه به درخواست آمریکا نشستی را درباره بررسی ناآرامی های اخیر ایران برگزار کرد. نمایندگان فرانسه، روسیه، چین و دیگر کشورها در این نشست گفتند تظاهرات ایران تهدیدی برای صلح و امنیت بین المللی نیست و هیچ توجیهی برای مطرح کردن آن در شورای امنیت وجود ندارد.
روزنامه الاخبار نیز خاطرنشان کرد، هیلی نماینده آمریکا در سازمان ملل با تندی با موضوع ایران برخورد و تهدیدهای «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا علیه ایران را تکرار کرد. هیلی در نشست سازمان ملل گفت تظاهرات ایران خودجوش است و عامل خارجی در آن دخالت نداشته است. او مدعی شد مردم ایران از نظام می خواهند دست از حمایت حکومت سوریه و گروه های شبه نظامی در عراق و یمن بردارد. او همچنین مدعی شد واشنگتن نمی تواند در برابر اقدامات نظام ایران برای ساکت کردن مردم بی تفاوت باشد.
به نوشته الاخبار، این تهدیدهای آمریکا با استقبال نمایندگان کشورهای اروپایی روبرو نشد. به نظر می رسد آنها بر ضرورت حفظ توافق هسته ای و جلوگیری از فروپاشی آن تمایل دارند. «فرانسوا دولاتر» نماینده فرانسه هشدار داد برهم زدن توافق هسته ای اقدامی خطرناک است. او همچنین مخالفت خود را با این رویکرد که تظاهرات اخیر ایران صلح و امنیت جهانی را تهدید می کند، اعلام کرد. او در این زمینه به طور سرپوشیده از آمریکا انتقاد کرد و نسبت به خطرات سوء استفاده از این موضوع برای تامین منافع یکسویه هشدار داد که دقیقا نتایجی معکوسی به دنبال خواهد داشت.
«واسیلی نبنزیا» نماینده روسیه هم بر این موضع تاکید کرد که این موضوع جرء اختیارات و وظایف شورای امنیت نیست. او آمریکا را متهم به سوء استفاده از تریبون سازمان ملل کرد. او گفت هدف واشنگتن از این نشست حمایت از حقوق مردم ایران نیست، بلکه هدف آن تلاشی برای بر هم زدن توافق هسته ای است.
همچنین «سرگئی ریابکوف» معاون وزیر امور خارجه روسیه درخواست آمریکا برای نشست فوق العاده در سازمان ملل برای بررسی موضوع ایران را دخالت در حاکمیت ایران به شمار آورد و در یک کنفراس مطبوعاتی گفت آمریکا به دنبال بهانه ای برای تشدید فشارها علیه ایران است و نمی توان توافق هسته ای را به ابزاری برای حل مشکلات ویژه تبدیل کرد.
به نوشته شبکه المیادین، «ساشا لیورنتی» نماینده بولیوی در سازمان ملل هم آمریکا را به سوء استفاده از اوضاع ایران برای رسیدن به اهداف سیاسی ویژه متهم کرد.
در گزارش دامنه عربی تارنمای آژانس مطبوعاتی مستقل (INDEPENDENT PRESS AGENCY (IPA می خوانیم: آمریکا با برگزاری نشست شورای امنیت برای بررسی تظاهرات اخیر ایران به اهداف خود نرسید. واشنگتن تلاش کرد با جمع آوری اعضای شورای امنیت و طرح مسائل حقوق بشری در میز سازمان ملل فشارهای بین المللی علیه تهران را افزایش دهد اما اظهارات نمایندگان اعضای شورای امنیت و همچین اظهارات معاون دبیر کل سازمان ملل در این نشست متوازن بود و آنها خواستار ادامه گفت و گو با تهران شدند. در این نشست آمریکا با انتقادهای بسیاری روبرو شد. به طوری که واسیلی نیبینزیا نماینده روسیه با انتقاد از نماینده آمریکا در سازمان ملل گفت درخواست آمریکا برای بررسی موضوع حقوق بشر و تظاهرات اخیر ایران در شورای امنیت استفاده بد از انرژی شورای امنیت و هدر دادن آن است.
او نسبت به عواقب دخالت در امور داخلی کشورهای عضو سازمان ملل هشدار داد و به اعضای شورای امنیت گفت بار دیگر می بینیم که آمریکا چگونه از شورای امنیت و موضوع امروز که جز وظایف این شورا نیست چگونه سوء استفاده می کند. دخالت های آمریکا سبب فروپاشی نهادها در عراق و سوریه شده است و شیوه آمریکا درباره استفاده از شورای امنیت به هرج و مرج در لیبی و سوریه و یمن منتهی شده است.
همچنین «لیو جه یی» نماینده چین در سازمان ملل گفت بررسی اوضاع داخلی ایران در شورای امنیت بین الملل هیچ کمکی در حل موضوع داخلی ایران نخواهد کرد.
شبکه روسیا الیوم در گزارشی با عنوان «همگرایی روسیه و فرانسه در شورای امنیت درباره ایران» نوشت: هنگامی که در نشست شورای امنیت برای بررسی اوضاع ایران، فرانسه با قدرت در کنار روسیه و دیگر کشورها دربرابر آمریکا ایستاد، منزوی شدن فزاینده آمریکا درباره ایران آشکار شد. اگرچه فرانسوا دولاتر نماینده فرانسه در سازمان ملل نگرانی خود را درباره خشونت ها در تظاهرات ایران و شمار قربانیان و بازداشت شدگان اظهار کرد و از دولتمردان ایران خواست که حقوق و آزادی های اساسی را تضمین کنند، اما دیگر پیام های فرانسه کاملا برخلاف خواسته های واشنگتن بود. دولاتر نماینده فرانسه در سازمان ملل پس از تاکید بر اهمیت حفظ توافق هسته ای گفت تحولات اخیر ایران صلح و امنیت بین المللی را تهدید نمی کند. این اظهارات وی برخلاف ادعاهای هایلی در بیانیه آغازین نشست شورای امنیت بود.
به نوشته شبکه المیادین در حالی که هیلی نماینده آمریکا در سازمان ملل مدعی شد هیچ چیزی نمی تواند جلوی همدردی آمریکا با تظاهرات کنندگان ایرانی را بگیرد، «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی در توییتی نشست شورای امنیت درباره ایران را که به درخواست آمریکا برگزار شد، اشتباه دیگری از سوی ترامپ در عرصه سیاست خارجی به شمار آورد.
همچنین «غلامعلی خوشرو» نماینده ایران در سازمان ملل در نشست شورای امنیت گفت آمریکا به عنوان یک عضو دائم شورای امنیت با درخواست برای برگزاری نشست با هدف بررسی ناآرامی های ایران، وظیفه این نهاد را زیر سوال برده است. او گفت ایران اطلاعات دقیقی دارد که نشان می دهد تظاهراتی که در ایران برگزار شد به طور آشکار از سوی برخی کشورهای خارجی خط دهی می شد.
آمادگی مردم و نظام برای رویارویی با نقشه های شوم بیگانگان
روزنامه «البناء» لبنان با اشاره به تلاش دشمنان برای انتقال جنگ و فتنه به ایران، از هوشیاری مردم ایران و همگرایی آنان با نظام و نیروهای مسلح نوشت. به نوشته این روزنامه، با پیروزی های راهبردی محور مقاومت در سوریه و عراق و با ناتوانی اردوگاه دشمنان در یکسره کردن امور در میدان های نبرد سوریه و عراق و به دلیل تحقق نیافتن اهداف دشمنان در یمن، بحرین و لبنان اکنون دشمنان بار دیگر ایران را هدف قرار داده اند و برای انتقال فتنه به ایران تلاش می کنند. اما به زودی خطوط این فتنه و ریشه های آن بر ملا شد و با کنار رفتن نقاب ها مشخص شد که دست های آمریکا، عربستان و رژیم صهیونیستی این فتنه ها را به جنب و جوش در آورده است.
ترامپ به سرعت از تظاهرات کنندگان ایران حمایت کرد و خواستار برگزاری نشستی در شورای امنیت درباره این موضوع شد. به طور آشکار مشخص شد که طرح شوم از خارج ایران را هدف قرار داده است و برخی در داخل با همکاری کارشناسان خارجی برای اجرایی سازی آن در ایران تلاش می کنند و برای دامن زدن به سناریوی سوریه و گسترش آشوب وارد عمل شده اند. به نظر می رسد طراحان فتنه این واقعیت را فراموش کرده اند که تکرار سناریوی سوریه در ایران ناممکن است. آنها از میزان قدرت نرم ایران در رویارویی با فتنه و دشمن هیچ اطلاعی ندارند. آنها از قدرت رهبران، دولت و نیروهای مسلح و مردم ایران در رویارویی با ناآرامی هایی که از خارج مدیریت می شد، آگاهی نداشتند. اما دسیسه های آنها تنها چند روز بیشتر دوام نیاورد و بار دیگر رویای استعمارگری سقوط کرد. تجربه ثابت کرده است نیروهای مسلح ایران و مردم این کشور در رویارویی با طرح های فتنه گرانه آمریکا در آمادگی کامل به سر می بردند و آن را در نطفه خفه خواهند کرد.