العالم - اروپا
«اسکریپال» 66 ساله در کنار دخترش یولیا پس از تماس با ماده ناشناخته و ابتلا به بیماری ناگهانی، به بیمارستان شهر سالزبری واقع در جنوب انگلیس منتقل شد و حال وی همچنان وخیم است.
یگان ضد تروریسم متروپلیتین پلیس، مسئولیت رسیدگی به این پرونده را برعهدهگرفته و امبر راد وزیر کشور انگلیس قرار است جلسه اضطراری کابینه موسوم به کمیته کبرا را با حضور مقامات امنیتی برگزار کند.
مقامات دولتی انگلیس میگویند: نهادهای امنیتی بر این باورند که دولت روسیه قصد ترور اسکریپال را داشته، هرچند این احتمال نیز وجود دارد که رقبای ولادیمیر پوتین رئیسجمهوری روسیه در جهت تضعیف جایگاه وی، دست به چنین اقدامی زدهاند.
تایمز در ادامه گزارش خود آورده است: مقامات امنیتی انگلیس همچنین مرگ همسر اسکریپال را که در سال 2012 براثر ابتلا به سرطان و پسرش الکساندر را که در سن 44 سالگی در سنت پترزبورگ روسیه درگذشت، در روند تحقیقات خود جای خواهند داد.
حادثه یادشده فشارها بر ترزا می نخست وزیر انگلیس را افزایش داده تا رویکرد شدیدتری در برابر دولت روسیه درپیش گیرد. می در زمان تصدی وزارت کشور نیز متهم بود که در پرونده بررسی مرگ مشکوک الکساندر لیتویننکو جاسوس پیشین روسیه در لندن، اهمال کرده است.
اسکریپال از سوی مسکو متهم است که هویت جاسوسان روس را در اروپا به سازمان جاسوسی ام.ای.6 انگلیس افشا کرده است. بااینحال کرملین هرگونه اتهامی را مبنی بر دست داشتن در مسمومیت وی، تکذیب کرده است.
کارشناسان دولتی انگلیس میگویند که احتمال استفاده از ماده رادیواکتیو در مسمومیت اسکریپال، ضعیف است، و نسبت به استفاده از مواد شیمیایی مظنون هستند. مقامات بهداشتی انگلیس نیز شامگاه گذشته در گفتوگو با شبکه تلویزیونی بی.بی.سی عنوان کردند که حال آقای اسکریپال 'اصلاً مساعد نیست و هیات پزشکی مشغول درمان علائم بیماری او هستند که اصلاً مسیر خوبی نیست.'
چنانچه تحقیقات لندن نشان دهد که روسیه در این حادثه نقش داشته، این برای اولین باری خواهد بود که مسکو به ترور جاسوس پیشین خود در یک کشور خارجی، متهم می شود.
بوریس جانسون وزیر خارجه انگلیس دیروز هشدار داد که اگر اثبات شود که دولت روسیه در این پرونده دست داشته ، لندن به آن واکنش محکمی نشان خواهد داد.
وی طی اظهاراتی در مجلس عوام انگلیس بیان داشت: مأموران پلیس در کنار سازمانهای جاسوسی، مشغول تحقیق در رابطه با علت این حادثه هستند. درحالیکه پیشداوری در این مقطع کار اشتباهی است، اما اطمینان میدهم که اگر شواهدی دال بر دست داشتن دولت (مسکو) یافت شود، پاسخی محکم و مناسب خواهیم داد.
وی اضافه کرد که هرچند انگشت اتهام خود را بهسوی هیچ کشوری اشاره نمیکند، اما هشدار داد که تهدید شهروندان انگلیسرا بیپاسخ نمی گذارد. وزیر امور خارجه انگلیس، روسیه را نیرویی مخرب و خبیث توصیف کرد که کشورش هزینه تقابل با آن را میپردازد.
سفارت روسیه در لندن نسبت به این حادثه ابراز نگرانی کرده اما گفته است که تبلیغات ضد روس در انگلیس به بالاترین حد رسیده است. وزارت امور خارجه روسیه نیز ادعای لندن را بیاساس خوانده و گفته است که این کشور بایستی پیش از وارد کردن اتهام به مسکو، در این باره تحقیق کند.
رسانههای انگلیس در گزارشهای خود حادثه اخیر را به مرگ مشکوک الکساندر لیتویننکو جاسوس پیشین روسیه و منتقد کرملین پیوند می زنند که او نیز برای دستگاه جاسوسی انگلیس کار میکرده است.
لیتویننکو که از مخالفان سیاسی پوتین بود، در نوامبر 2006 پس نوشیدن یک فنجان چای دریکی از هتلهای لندن مسموم شد و آزمایشها نشان داده که چای وی حاوی یک ایزوتوپ نادر به نام پلوتونیوم 210 بوده که تشخیص آن دشوار است.
علاوه بر او، پنج جاسوس اسبق روسیه در انگلیس نیز درگذشته به طرز مشکوکی به قتل رسیدهاند.