العالم- اروپا
در این بیانیه که پس از شرکت سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه در اجلاس وزیران خارجه پنج کشور ساحلی خزر در اکتائو قزاقستان منتشر شد، آمده است: وزیران خارجه ایران، روسیه، ترکمنستان، قزاقستان و جمهوری آذربایجان از سطح همکاری ها رضایت دارند.
پنجمین اجلاس سران پنج کشور ساحلی خزر امروز (یکشنبه) در بندر اکتائو قزاقستان برگزار می شود.
رئیس جمهوری اسلامی ایران لحظاتی پیش برای شرکت در این اجلاس وارد فرودگاه شهر آکتائو شد و مورد استقبال مقامات ارشد قزاقستان قرار گرفت.
وی قرار است تا ساعاتی دیگر با حضور در کاخ دوستی ضمن سخنرانی در پنجمین اجلاس سران کشورهای ساحلی دریای خزر، مواضع و دیدگاه های ایران در خصوص رژیم حقوقی دریای خزر را تبیین کند.
رییس جمهوری پیش از سفر به قزاقستان، اجلاس سران کشورهای ساحلی دریای خزر را بسیار با اهمیت دانست و گفت: همه مسائل حقوقی این دریا تنها با اتفاق نظر پنج کشور عملی است.
محمد جواد ظریف وزیر خارجه نیز روز شنبه در اجلاس وزیران خارجه کشورهای ساحلی دریای خزر در قزاقستان گفت : در سایه اراده مثبت رهبران کشورهای ساحلی و فضای دوستانه و سازنده حاکم بر این نشست ها، در آستانه امضای کنوانسیون رژیم حقوقی و 6 موافقتنامه و پروتکل دیگر و همچنین صدور بیانیه اجلاس سران هستیم.
وی ادامه داد:امضای این کنوانسیون پایان همه مذاکرات و اقدامات در خزر نیست و در واقع نقطه عطف و آغازین برای اجرای تفاهمات، نظارت بر اجرا و همچنین شروع مذاکرات برای امضای موافقتنامههای جدید و ضروری به شمار می رود.
ظریف افزود:نظربه اینکه دراین کنوانسیون تحدید حدود بستر و زیر بستر وهمچنین تعیین خطوط مبدا وشیوههای آن انجام نشده وبه موافقتنامه های جداگانه در آینده موکول شده است؛ امیدوارم کشورهای ساحلی در آینده نزدیک این امور را نیز نهایی کنند.
امضای بیانیه مشترک و چندین سند مهم و راهبردی همکاری در حوزه خزر توسط مقامات پنج کشور ساحلی و نیز ملاقات دو جانبه با رییس جمهوری قزاقستان و برخی سران شرکت کننده در این اجلاس و بررسی و تعمیق روابط دوجانبه از جمله مهم ترین برنامه های رییس جمهوری در سفر یک روزه به آکتائو است.
چهار اجلاس پیشین سران کشورهای حاشیه دریای خزر به ترتیب در ترکمنستان (عشق آباد - اردیبهشت 1381)، ایران (تهران - مهر 1386) ، جمهوری آذربایجان (باکو - آبان 1389) روسیه (بندر آستاراخان – مهر 1393 )برگزار شده است.
ایرنا