العالم-آمریکا
یک رسانه آمریکایی در گزارشی به نقش یک گروه تازه تشکیلشده در وزارت خارجه آمریکا به نام «گروه اقدام ایران» در پیشبرد سیاست ضد ایرانی «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا پرداخته است.
بلومبرگ نوشته کارکنان وزارت خارجه و خزانهداری آمریکا در ماههای گذشته برای متقاعد کردن دولتها و شرکتهای خارجی به خروج از بازار ایران به صورت بیسر و صدا به کشورهای سراسر جهان سفر کردهاند.
رسانه آمریکایی نوشته نمایندگان دولت آمریکا در این سفرها به شرکتها به آنها هشدار دادهاند در صورتی که با ایران تجارت کنند، با تحریم مواجه شده و ارتباطشان با نظام مالی آمریکا قطع میشود.
«آنتونی راپا»، حقوقدان «کرکلند و الیس»، شرکتی که در زمینه پایبندی به تحریمها خدمات مشاوره ارائه میدهد، ادعا کرده دولت ترامپ تا کنون در پیشبرد هدف خود برای متقاعد کردن شرکتها به دوری از بازار ایران موفق عمل کرده است.
به نوشته بلومبرگ، اعضای گروه اقدام ایران تا کنون به بیش از ۳۰ کشور سفر کرده و با مقامهای ارشد دولتها و نمایندگان شرکتها دیدار کردهاند. آنها در این دیدارها، ایران را به «رفتارهای مخرب» در منطقه غرب آسیا و سایر نقاط دنیا متهم میکنند.
بلومبرگ نوشته هدف اصلی این سفرها، اما، مطلع کردن شرکتها از جدیتی است که دولت آمریکا برای وارد کردن فشار اقتصادی بر آنها، در صورت ادامه تجارت با ایران دارد.
این رسانه، با اشاره به اقدام شرکتهایی مانند «توتال» و «مزدا» در ترک بازار ایران طی ماههای گذشته، ادعا کرده دولت آمریکا تا اینجای کار توانسته شرکتها را به سمتی که میخواسته هدایت کند.
«گروه اقدام ایران»شامل کارشناسانی مانند «جیسون شل»، کارشناس سابق مسائل تسلیحاتی، «دیوید تسلر»، کارشناس مسائل تحریمی، «مایکل گویدا» سخنگوی اسبق «نیوت گینگریچ»، شهردار سابق نیویورک و فردی دیگر به نام «لن کودورکوفسکی» است.
رهبری این گروه را «برایان هوک» به عهده دارد؛ دیپلمات ۴۹ سالهای که در دوران «رکس تیلرسون»، وزیر خارجه سابق آمریکا مدیر دفتر برنامهریزیهای سیاسی وزارت خارجه این کشور بود. او قبلتر از آن در دولت «جورج دبلیو بوش» در سمتهای مختلفی از جمله دستیار وزیر خارجه در سازمانهای بینالمللی، دستیار ارشد سفیر آمریکا در سازمان ملل، دستیار ویژه رئیسجمهور آمریکا و غیره انجام خدمت کرده بود.
بلومبرگ میگوید تلاشهای این گروه محکی برای این گزاره است که اقتصاد آمریکا و دلار به عنوان ارز ملی این کشور دارای نقشی آنچنان محوری در نظام اقتصاد هستند که میتوانند به تنهایی و بدون همراهی متحدان، اقتصاد ایران را منزوی کنند.
هوک و کارکنانش وعده دادهاند صادرات نفت ایران را به صفر برسانند؛ امیدواری آنها این است که سایر تولیدکنندگان نفت، مانند عربستان سعودی و کویت بتوانند کمبود نفت ایران در بازارها را جبران کرده و قیمتها را ثابت نگاه دارند. این در حالی است که قیمت نفت در روزهای گذشته به بالای ۸۵ دلار به ازای هر بشکه رسیده است.
بلومبرگ نوشته افزایش قیمت نفت میتواند ترامپ را نگران سرنوشت حزب جمهوریخواه در انتخابات میاندورهای کنگره کرده و او را به نرمش در برابر ایران وادار کند.
این رسانه نوشته است: «این خطر وجود دارد که ترامپ، درباره ایران تغییر رویه دهد، یعنی همان اتفاقی که درباره کره شمالی رخ داد و او مواضعش را از مبارزهطلبی به سمت تمایل به معامله چرخش داد.»
«اسکات مادل»، افسر سابق سیا که در حال حاضر رئیس «گروه انرژی راپیدان» است گفت: «ترامپ، در ابتدا طوری رفتار میکند که گویی تسلیم نخواهد شد، اما این تاکتیک مذاکره است و او در نهایت به دنبال معامله با ایران است.»
«مادل» در ادامه تأکید کرد: «او مشکلی با این ندارد که فعلاً برخی جوانب مربوط به رفتارهای بد ایران را متوقف کند و برای دستیابی به توافق گستردهتر وارد گفتوگوهای طولانی شود، به ویژه آنکه انجام این کار بهترین روش برای حفظ قیمت بنزین آمریکا زیر ۳ دلار به ازای هر گالن است.»
فارس