بنگلادش طرح بازگشت پناهجویان روهینگیا به میانمار را متوقف کرد

بنگلادش طرح بازگشت پناهجویان روهینگیا به میانمار را متوقف کرد
جمعه 25 آبان 1397 - 12:52

تصمیم بنگلادش برای عدم بازگرداندن اجباری مسلمانان روهینگیا به میانمار به دلیل شرایط نامناسب امنیتی در آنجا مورد استقبال سازمان ملل قرار گرفت.

العالم - آسیا

میا سپو هماهنگ کننده و نماینده سازمان ملل در بنگلادش این تصمیم بنگلادش را درست عنوان کرد. 

وی این سخنان را پس از آن عنوان کرد که ای اچ محمود علی وزیر امور خارجه بنگلادش گفت: بنگلادش مسلمانان روهینگیا را به صورت اجباری به میانمار باز نخواهد گرداند. 

وی افزود: بنگلادش از همان ابتدا اعلام کرده است که این بازگشت اختیاری خواهد بود. مساله بازگشت اجباری مطرح نیست. ما به آنها(مسلمانان روهینگیا) پناه داده ایم پس چرا باید آنها را به اجبار به میانمار بازگردانیم. 

توضیح وزیر امور خارجه بنگلادش در مورد مساله روهینگیا در میان جمع دیپلمات های خارجی و خبرنگاران در حالی انجام شد که با توجه به توافق بنگلادش و میانمار، 2 هزار و 260 مسلمان روهینگیا از 485 خانواده که در اردوگاه های مهاجران در منطقه کاگس بازار بنگلادش حضور دارند در 15 روز آینده باید به میانمار تحویل داده شوند. به این ترتیب روزانه 150 مسلمان روهینگیا به میانمار بازخواهند گشت. 

هماهنگ کننده سازمان ملل متحد اعلام کرد که این مسئولیت 'میانمار' است تا اطمینان حاصل کند که روهینگیا اعتماد لازم برای بازگشت به میهن خود را داشته باشند و اطمینان حاصل کنند که آنچه که برای آنها اتفاق افتاده، تکرار نخواهد شد. 

سپو همچنین ابراز امیدواری کرد که جامعه جهانی همکاری بیشتری بکند تا مسلمانان روهینگیا بتوانند از حق بازگشت به کشور خود بهرمند شوند. 

این درحالی است که روز گذشته پس از آنکه هیچ یک مسلمانان روهینگیایی که در اردوگاه های مهاجران حضور دارند حاضر به بازگشت به میانمار نشدند، بنگلادش مجبور شد تا طرح ارسال روهینگیا به میانمار را متوقف کند. 

رسانه 'تایم' در گزارشی میدانی نوشت: پناهجویان روهینگیا نمی خواهند به میانمار بازگردند و دولت بنگلادش نیز می گوید که نمی تواند آنها را مجبور به بازگشت کند اما به تلاش های خود برای ترغیب روهینگیا به بازگشت ادامه خواهد داد. 

تعدادی از مسلمانان روهینگیا که در لیست مهاجران آماده به بازگشت قرار داشتند در روز تعیین شده مخفی شدند درحالی که سایر افراد به یک راهپیمایی اعتراض آمیز به این طرح پیوستند. 

فراس الخطیب سخنگوی کمیسر سازمان ملل برای مهاجران در منطقه کاگس بازار گفت: مشخص نیست که روند بازگشت مسلمانان روهینگیا بار دیگر در چه زمانی آغاز شود اما ما خواهان بازگشت اختیاری، امن و روان آنها هستیم. 

مسلمانان روهینگیا در اعتراض به طرح بازگشت خود شعار ' ما نمی خواهیم باز گردیم' را سر دادند. 

اگرچه مقامات میانماری اعلام کرده اند که آنها آماده پذیرش مهاجران روهینگیا هستند، اما فعالان حقوق بشر معتقدند که هنوز شرایط برای بازگشت امن مسلمانان روهینگیا فراهم نشده است. 

شیخ حسینه نخست وزیر بنگلادش که در ماه دسامبر (آذر) با انتخابات سراسری روبرو است بار ها اعلام کرده است که پذیرش بیش از یک میلیون مهاجر بر منابع کشور تاثیر می گذارد. 

کشورهای خارجی از جمله مایک پنس معاون وزیر امور خارجه آمریکا در هفته جاری در حاشیه نشست کشورهای جنوب شرق آسیا در سنگاپور از اونگ سان سو کی رهبر میانمار به دلیل مساله روهینگیا انتقاد کردند. 

به گفته مقامات بنگلادشی از ماه اوت سال 2017(مرداد 1396) نزدیک به 700 هزار مسلمان روهینگیا وارد بنگلادش شده اند درحالی که پیش از این حدود 400 هزار نفر از مسلمانان روهینگیا در مناطق مختلف بنگلادش زندگی می کردند. 

هم اکنون بیش از 900 هزار مسلمان روهینگیا در اردوگاه های مهاجران در منطقه 'کاگس بازار' بنگلادش حضور دارند که نزدیک به 688 هزار نفر از این تعداد پس از آغاز دور جدید خشونت ها در میانمار در اواخر ماه اوت سال گذشته به بنگلادش آمده اند. 

بنگلادش و میانمار در 25 ماه نوامبر( 4 آذر 1396) یک توافق نامه برای بازگشت پناهجویان روهینگیا به خانه های خود در راخین امضا کردند. 

بر اساس این توافق روند بازگشت مسلمانان روهینگیا به تدریج انجام خواهد شد درحالی که دو کشور باید امنیت، سلامت و کرامت آنها را تامین کنند. 

دولت بنگلادش اعلام کرده است طرح بازگشت پناهجویان روهینگیا به میانمار که قرار بود از ماه ژانویه(دی) آغاز شود به تاخیر افتاده است. 

مسلمانان روهینگیا خواهان بازگرداندن دارایی های خود و مجازات عاملان قتل عام خانواده های خود توسط دولت میانمار هستند. 

دور جدید خشونت ها در میانمار پس از حمله شبه نظامیان میانماری موسوم به ارتش رستگاری ارکنان روهینگیا(ARSA) به چندین ایستگاه پلیس در ایالت راخین آغاز شد. 

ارتش و گروه های بودایی با حمله به مسلمانان روهینگیا اقدام به کشتار، تجاوز و آتش زدن روستاهای روهینگیایی کردند. 

به گفته سازمان پزشکان بدون مرز، در جریان این حملات بیش از شش هزار 500 مسلمان روهینگیایی کشته شده اند. 

این درحالی است که دیوان بین‌المللی کیفری در ماه گذشته مسئولیت پیگیری پرونده کشتار مسلمانان روهینگیا در میانمار را برعهده گرفت. رئیس کمیسیون پرونده کشتار روهینگیا از این تبهکاری به عنوان 'جنایت علیه بشریت' و همچنین 'نسل‌کشی عامدانه' سخن گفته است. 

دولت میانمار با درخواست دیوان بین‌المللی کیفری لاهه برای بررسی حقوقی پرونده کشتار و اذیت و آزار اقلیت روهینگیا در آن کشور مخالفت کرده بود. 

ایرنا 

دسته بندی ها :

پربیننده ترین خبرها