العالم ـ آمریکا
برت مک گورک نماینده پیشین رئیس جمهوری آمریکا در ائتلاف مدعی مبارزه با داعش در عراق و سوریه که تا چند ماه پیش در این سمت فعالیت می کرد، به وجود ماموریت ضد ایرانی نیروهای آمریکایی مستقر در خاک عراق اذعان کرد.
دونالد ترامپ دیماه گذشته در سفری مخفیانه و سه ساعته به پایگاه عین الاسد در شمال عراق به صراحت گفت که نیروهای کشورش در عراق باقی می مانند تا مراقب ایران باشند، این سخنان بعدا از سوی سفارت آمریکا در بغداد و چندین مقامات بلندپایه کاخ سفید بگونه ای تصحیح شد و آنها تاکید کردند که در چارچوب ائتلاف و به درخواست بغداد در عراق به سر می برند و ماموریتشان منحصر به مبارزه با داعش و آموزش ارتش عراق است.
دولتمردان عراق از جمله 'عادل عبدالمهدی' نخست وزیر و فرمانده کل نیروهای مسلح عراق نیز بارها بر همین چارچوب برای حضور و فعالیت نظامیان آمریکایی در کشورش تاکید کردند.
با این حال مک کورگ که از تابستان 2014 تا اواسط پاییز 2018 نماینده رئیس جمهوری آمریکا در ائتلاف مدعی ضد داعش بوده است، اکنون در گفت و گویی که با مجله فارن افرز داشته، اذعان می کند که نیروهای آمریکایی درعراق ماموریت دارند جلوی - به زعم وی - توسعه طلبی ایران را بگیرند و از منطقه ای امن در مرز با ترکیه را محافظت کنند.
وی همچنین فاش کرد که واشنگتن 22 (گروه) شریک نظامی در عراق و سه شریک نیز در سوریه دارد اما بدون توضیحی در خصوص ماهیت و ماموریت این گروهها مدعی شد که مشارکت نظامی آنها محدود است.
نماینده پیشین ترامپ در همین راستا، خروج نظامی از عراق را اشتباه خوانده و گفته است که بهترین تصمیم در این خصوص خارج نشدن، یا کاهش تعداد نیروها و یا تجدید نظر در راهبرد آنهاست اما توضیحی در خصوص ماهیت چنین تجدیدنظری نداد.
در این گزارش آمده است که مک کورگ از زمان یورش داعش که دیپلمات های آمریکا آماده تخلیه سفارت این کشور در بغداد (از ترس یا در انتظار سقوط بغداد) بودند اوضاع عراق را زیر نظر داشته است تا این که چند ماه بعد ائتلاف بین المللی مدعی مبارزه با داعش شکل گرفت و وی به عنوان نماینده رئیس جمهوری آمریکا در این ائتلاف منصوب شد.
گزارش حاکی است: دیپلمات های آمریکا از همان ابتدای شکل گیری ائتلاف گفتند که این ائتلاف قرار نیست ابدی باشد و صرفا برای شکست داعش و کمک های ضروری بعد از جنگ شکل گرفته است.
به گزارش ایرنا، اذعان جدید یک مقام ارشد سابق آمریکا در عراق در حالی است که سخنان دی ماه گذشته ترامپ در جریان سفر مخفیانه به یک پایگاه نظامی در عراق در مورد ماموریت ضد ایرانی نیروهای کشورش در عراق، واکنش گسترده مقامات رسمی، حزبی و شخصیت های مختلف سیاسی و دینی بر انگیخت و فراکسیون های بزرگ در پارلمان این کشور پیش نویس طرحی را برای پایان دادن به حضور نظامی آمریکا آماده کردند.
واکنش تند عراقی ها به این اظهارات مداخله جویانه که به گفته عراقی ها بر خلاف قانون اساسی این کشور که وجود پایگاه نظامی خارجی و نیز اقدام از طریق خاک این کشور علیه همسایگان یا کشور ثالث را ممنوع کرده است و همچنین مغایر استقلال و حاکمیت ملی عراق است، سبب شد مقامات ارشد آمریکایی بارها برای تصحیح سخنان ترامپ تلاش کنند.
رهبران عراق نیز تلاش کردند اطمینان دهند که نیروهای آمریکایی ماموریتی جز مبارزه با داعش و آموزش نیروهای عراقی ندارند اما اکنون با اظهارات مک کورگ و تایید سخنان چند ماه پیش ترامپ، دوباره این سوال جدی مطرح می شود که ماموریت و نیت واقعی هزاران نیروی رزمی آمریکا در عراق آنهم پس از نزدیک به دو سال از شکست نظامی داعش، چیست؟
سفارت آمریکا و دولت عراق تعداد نیروهای آمریکایی مستقر در خاک این کشور را پنج هزار و 200 نفر اعلام کرده اند اما برخی منابع مطلع و کارشناسان نظامی و امنیتی عراق به ارقامی بسیار بیشتر و گاه تا 25 هزار نیروی رزمی اشاره می کنند.