العالم - آمریکا
«دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا به مقامهای انگلیسی گفته به دنبال درگیری نظامی با ایران نیست و در عوض به دنبال گفتوگوی مستقیم با تهران بر سر طرح خود جهت مذاکره بر سر توافق هستهای برجام و گسترش دادن آن است.
روزنامه گاردین با گزارش این خبر افزود مقامهای آمریکایی در گفتوگو با همتایان انگلیسی خود در حاشیه سفر سه روزه ترامپ به لندن هم به آنها اطمینان خاطر دادهاند آمریکا سر جنگ با ایران ندارد. مقامهای آمریکایی مدعی شدهاند اقدام آمریکا در اعزام یک ناو، بمبافکن و نیروهای بیشتر به منطقه با هدف بازدارندگی صورت گرفته است.
روزنامه گاردین اشارهای به منابع مورد استناد خود برای گزارش این خبر نکرده است.
دولت آمریکا بعد از خروج از برجام در اردیبهشتماه سال گذشته سیاستی موسوم به «کارزار فشار حداکثری» را علیه ایران در پیش گرفته است. واشنگتن میگوید هدف از این سیاست رسیدن به توافقی جدید با ایران است که در آن به همه مسائل مورد اختلاف پرداخته میشود.
این سیاست تا کنون نتوانسته آمریکا را به هدفش برای آوردن ایران بر سر میز مذاکره بر سر توافقی جدید برساند؛ دولت آمریکا احتمالاً به همین سبب، صحنهآراییهای نظامی با هدف القای قریبالوقوع بودن جنگ را هم در دستور کار قرار داده است.
«جان بولتون»، مشاور امنیت ملی کاخ سفید چند هفته پیش اعلام کرد ارتش آمریکا برای «مقابله با تهدید ایران» ناو «یو اس اس آبراهام لینکلن» را به منطقه خلیج فارس اعزام کرده است. با این حال، اندکی بعد معلوم شد که این ناو طبق برنامهای از پیش تعیینشده روانه منطقه شده است.
دولت آمریکا در کنار این اقدامات تحریکآمیز بارها گفتهاند که مایل به گفتوگوی مستقیم با ایران هستند.
«دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا روز دوشنبه ۶ خردادماه بعد از چندین هفته صحنهآرایی نظامی و تهدید ایران، در یک کنفرانس خبری مشترک با نخستوزیر ژاپن گفت که تمایل دارد با تهران وارد مذاکره شود. او مدعی شد قصد آسیب زدن به ایران را ندارد.
«مایک پامپئو»، وزیر امور خارجه آمریکا که اردیبهشتماه سال گذشته بعد از خروج آمریکا از برجام ۱۲ شرط را برای عقد توافق جدید با ایران مطرح کرده بود یکشنبه هفته جاری (۱۲ خرداد/۲ جولای) گفت که دولت آمریکا حاضر است «بدون پیششرط» با ایران مذاکره کند. او در عین حال گفت «کمپین فشار» آمریکا علیه ایران ادامه خواهد یافت.
مقامهای جمهوری اسلامی ایران تأکید کردهاند قصد مذاکره با آمریکا را ندارند. حضرت آیتالله خامنهای، مقام معظم رهبری روز چهارشنبه ۸ خرداد پیشنهاد مذاکره را تاکتیک آمریکا برای تکمیل راهبرد فشار علیه ایران توصیف کردند.
ایشان فرمودند: « آمریکاییها وقتی میخواهند با فشار، چیزی را در کشوری هدف قرار بدهند و مقصود خود را به دست آورند، "فشار" در اینجا برایشان راهبرد است؛ یک تاکتیک هم دارند به اسم مذاکره.»
مقام معظم رهبری تأکید کردند: «فشار میآورند تا طرف خسته شود و بعد میگویند حالا مذاکره کنیم. این مذاکره مکمل فشار است و برای آن است که محصول فشارها نقد شود. فشار میآورند و بعد میگویند حالا مذاکره کنیم؛ مذاکره این است. راهبردشان مذاکره نیست؛ فشار است. مذاکره یک ذیلی است در راهبرد فشار.»
فارس