العالم - آسیا
مقامات آمریکایی با انتشار ویدئویی سیاه و سفید مدعی شدند سرنشینان یک قایق ایرانی در حال برداشتن یک مین عمل نکرده چسبیده به نفتکش "کوکوکا کوریجس" ژاپن هستند و همین مدرک غیر مستدل کافی بود تا ایران را عامل حمله معرفی کنند و بگویند این انفجار از طریق مین صورت گرفته است.
اما "یوتاکا کاتادا" رئیس ژاپنی شرکت "کوکوکا سانجیو" روز گذشته در یک کنفرانس خبری اعلام کرد خدمه کشتی شاهد بودهاند که کشتی با یک شیء پرنده مورد حمله قرار گرفته است نه از طریق مین و یا اژدر دریایی که آمریکا ادعا میکرد.
این مقام ژاپنی با استناد به اظهارات سرنشینان نفتکش فوق تاکید کرد که تصور نمیکنم یک بمب ساعتی یا یک شیء چسبیده به کنار نفتکش، در کار بوده باشد بلکه حمله از طریق هوا صورت گرفته است.
کاتادا در تکمیل استدلال خود و رد ادعای آمریکا تصریح کرد سوراخهای ایجاد شده در نفتکش "کوکوکاکوریجس" بالای خط آب کشتی بوده است و این نشان میدهد احتمال اینکه اژدر این سوراخها را ایجاد کرده باشد صفر است.
او گفت این نفتکش در حال حاضر به سمت یک بندر در خور فکّان در امارات متحده عربی در حال حرکت است.
رئیس ژاپنی شرکت "کوکوکا سانجیو" افزود در صورتی که این مسیر کشتیرانی مسدود نشده باشد، محموله متانول این نفتکش توسط کشتی دیگری به مقصد برنامه ریزی شده آن منتقل خواهد شد.
دو فروند کشتی نفتکش در دریای عمان روز پنجشنبه ۲۳ خرداد هدف حمله خرابکارانه قرار گرفتند اولین شناور ساعت ۸ و۵۰ دقیقه صبح پنجشنبه در فاصله ۲۵ مایلی بندر جاسک ایران دچار حادثه شد و یک ساعت بعد، نفتکش دوم در فاصله ۲۸ مایلی این بندر دچار حریق شد. یکی از کشتیها از قطر عازم تایوان و کشتی دوم از عربستان سعودی راهی سنگاپور بود.
این دومین حمله به نفتکشهای خلیج فارس در ماههای اخیر است دو نفتکش عربستان و امارات روز ۲۲ اردیبهشت در نزدیکی بندر «الفجیره» امارات عربی متحده هدف حمله خرابکارانه قرار گرفتند.
حادثه نفتکشها روشن شود
در همین حال وزیر امور خارجه ژاپن گفته است کشورش تلاش میکند حقایق بیشتری را پیرامون حملات روز پنجشنبه علیه دو کشتی نفتکش از جمله یک کشتی ژاپنی در دریای عمان به دست آورد.
آمریکا اگرچه بدون ارائه هیچگونه دلیل و مدرکی ایران را مقصر این حادثه اعلام کرد اما "کونو تارو" وزیر خارجه ژاپن گفت کشورش میخواهد درک درستی از وضعیت پیدا کرده و خطرات آینده را ارزیابی کند.
او اظهار داشت روز پنجشنبه در مورد همین موضوع با "مایک پمپئو" وزیر امور خارجه آمریکا مکالمه تلفنی داشته است.
کونو گفت: ژاپن با ایالات متحده آمریکا و کشورهای دیگر به تبادل اطلاعات خواهد پرداخت تا دریابد چه اتفاقی افتاده است و چگونگی واکنش خود را تعیین کند.
ضرورت حفظ ثبات در خاورمیانه
اما نخست وزیر ژاپن نیز به حادثه نفتکشها واکنش نشان داد و بدون اشاره به اسم گروه و یا کشور خاصی این اقدام را محکوم کرد و گفت: توکیو علیرغم تشدید تنش در خاورمیانه به تلاش برای ایجاد صلح و ثبات در منطقه ادامه میدهد.
آبه گفت: تمام طرفهای درگیر باید برای ممانعت از ایجاد شرایط غیرقابل پیش بینی و هرگونه عامل تنشزا خویشتن داری بیشتری از خود نشان دهند.
واکنشها
در موضوع انفجار نفتکشها تنها مقامات ژاپن نبودند که سناریوی آمریکا برای تنش آفرینی در منطقه را نپذیرفتند خیلی از کشورها و شخصیتهای دیگر هم این داستان را باور نکردند، رسانههای فرانسه به نقل از کارشناسان و مقامات آمریکا، فرانسه و ایران تاکید کردند که شواهد معتبری دال بر دخالت ایران در حادثه حمله به نفتکشهای ژاپنی و اتریشی وجود ندارد.
«هایکو ماس» وزیر امور خارجه آلمان هم گفته است ویدئوی آمریکاییها که در ارتباط با حمله به دو نفتکش در دریای عمان منتشر شده برای اثبات مسئولیت این اقدام کافی نیست.
اتهامات واهی آمریکا علیه ایران در حالی مطرح میشود که کارشناسان متعددی اعلام کردهاند، هیچ دلیلی درباره نقش تهران برای حمله به تانکرهای نفتی در دریای عمان وجود ندارد.
از سوی دیگر تهران قاطعانه هرگونه دست داشتن در این حادثه را رد کرده است «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران این حادثه را بسیار مشکوک توصیف کرده و گفته که شواهد واشنگتن، اتهاماتی است که با هدف تخریب تلاشهای دیپلماتیک ایران صورت گرفته است.
ایرنا