العالم- سوریه
با گذشت حدود یک سالونیم از حمله موشکی آمریکا، فرانسه و انگلیس به مواضع ارتش سوریه به بهانه استفاده دولت این کشور از سلاحهای شیمیایی علیه تروریستها در شهر «دوما»، اکنون یک افشاگر ادعای سه کشور مذکور و بهانه آنها برای حمله موشکی را رد کرد.
یک افشاگر در سازمان منع تسلیحات شیمیایی (OPCW) اخیرا در دادگاهی شهادت داده است که این سازمان در سال ۲۰۱۸ گزارش خود درباره به کار رفتن سلاحهای شیمیایی در حمله هوایی به دوما را تحریف کرده بود تا به نتیجه از پیش خواسته که همان متهم کردن دولت سوریه به استفاده از این تسلیحات ممنوعه علیه مردم خود بود، برسد.
به نوشته وبگاه شبکه «راشاتودی» اکنون هیأتی از کارشناسان «بنیاد شجاعت» (Courage Foundation) میگویند گزارش آن زمان سازمان منع تسلیحات شیمیایی بر اساس یک نتیجهگیری اشتباه بود تا عامدانه منجر به خروجی مطلوب غرب علیه دولت سوریه شود. نتیجهگیری این هیأت بر اساس شهادت و مدارک یک محقق سازمان مذکور است که اعتراف کرده سازمان متبوعش از رسالت خود تخطی کرده است.
این هیأت در بیانیهای توضیح داد که بعد از انجام مصاحبههایی با شخص افشاگر و بررسی گزارشهای داخلی، نامهنگاریهای این سازمان و دیگر مدارک، مطمئن شده است که «اطلاعات مهمی درباره تحلیل [مواد] شیمیایی، مشاورههای سمشناسی، بررسی پرتابهها و اظهارنامههای شهود از [گزارش نهایی] حذف شدند که ظاهرا در خدمت نتیجهگیری از پیش تعیینشده بود».
این بیانیه همچنین افشا میکند که سازمان منع تسلیحات شیمیایی در آن زمان محققانی را که با این گزارش تحریفشده مخالف بودند، کنار گذاشت و تلاشهای آنها برای با خبر کردن افکار عمومی درباره این گزارش را ساکت کردند.
بر اساس اظهارات شخص افشاگر، محققان مذکور از این سازمان خواستند تا در تحقیقات بازنگری کرده و اجازه دهد کسانی که با نتیجهگیری [متهم کردن دولت سوریه به استفاده از سلاح شیمیایی در دوما] مخالف بودند نیز بدون ترس و نگرانی در گزارش نهایی اظهار نظر کنند.
این هیأت بنیاد شجاعت، نام شخص افشاگر یا مدارک منتشرنشده از سوی سازمان منع تسلیحات شیمیایی را علنی نکرد اما وبگاه «ویکیلیکس» - که سردبیرش عضو این هیأت بود - اسنادی را منتشر کرد که اثبات میکرد محفظههای گاز کلر که در دوما پیدا شدند، از آسمان توسط جنگندهها یا بمبافکنهای دولت سوریه رها نشده بودند.
آمریکا و متحدانش پیش از این دو باره به بهانه استفاده از سلاح شیمیایی در سوریه به اهدافی در این کشور حمله کردهاند. اولین بار، فروردین ماه سال ۱۳۹۶ بود که آمریکا به بهانه حمله شیمیایی در «خان شیخون»، به پایگاه هوایی «الشعیرات» ارتش سوریه در در استان حمص حملات موشکی کرد. دومین حمله یک سال بعد از حمله اول و در ۲۵ فروردین سال گذشته توسط سه کشور آمریکا، فرانسه و انگلیس انجام شد و آنها جمعا ۱۰۰ موشک به سوریه شلیک کردند.
ادعاهای کشورهای غربی در حالی مطرح میشود که سوریه در سال ۲۰۱۳ در چارچوب توافقی میان آمریکا سلاحهای شیمیایی خودش را زیر نظارت سازمان منع سلاحهای شیمیایی یا امحا کرده و یا به خارج از سوریه ارسال کرده است. مقامهای سوری نیز بارها اعلام کردهاند که این کشور سلاح شیمیایی در اختیار ندارد.
فارس