تداوم تنش در عدن؛ اختلافات متحدان ریاض و ابوظبی پا بر جاست

 تداوم تنش در عدن؛ اختلافات متحدان ریاض و ابوظبی پا بر جاست
شنبه 24 اسفند 1398 - 12:10

همزمان با آغاز اجرای توافقنامه ریاض امضا‌شده بین دولت مستعفی یمن و شورای انتقالی جنوبی تحت حمایت امارات، تنش بار دیگر به شهر عدن در جنوب یمن بازگشت.

العالم - یمن

شاهدان عینی و ساکنان محلی و منابع امنیتی و نظامی در شهر عدن گفتند که این شهر از جمعه شب (دیشب) شاهد تنش و استقرار بی‌سابقه نیروهای امنیتی و نظامی است.

در شهر «خور مکسر» واقع در مرکز عدن پست‌های نظامی و نیروهای امنیتی در اکثر خیابان‌ها، محله‌ها و کوچه‌های شهر از جمله خط ساحلی منتهی به فرودگاه عدن کار گذاشته شده و همه این نیروها مجهز به سلاح و خودروهای زرهی و نظامی اماراتی هستند.

عدن از کمتر از یک سال گذشته شاهد اختلاف و درگیری متحدان سعودی با متحدان اماراتی است. عربستان تلاش کرد این اختلاف را با «توافق ریاض» حل کند اما درگیری‌ها هر از گاهی سر باز می‌کند.

طبق گزارش وبگاه «عربی ۲۱»، شبه‌نظامیان وابسته به امارات نیز به فرودگاه عدن یورش برده و با تحویل فرودگاه به نیروهای جدیدی که تحت نظارت عربستان و در چارچوب توافقنامه ریاض آموزش دیده‌اند، مخالفت کردند.

همچنین نظامیان دیگری نیز در دیگر شهرهای جنوبی به ویژه المنصوره، شیخ عثمان، دارسعد، البریقه، المعلا و التواهی مقر فرماندهی شورای انتقالی مستقر شدند.

این تحرکات پس از آن آغاز شد که چند تن از مسئولان شورای انتقالی تحت حمایت امارات از جمله «ناصر الخبجی» و اعضای کمیته انتقالی و نیز «شلال علی شایع» مدیر مستعفی امنیت عدن پس از سفر به اردن، از ورود به شهر عدن منع شدند.

برخی منابع و شاهدان عینی نیز گفتند که این تنش‌ها تنها امنیتی و نظامی نیست بلکه شهروندان استان‌های شمالی نیز از ورود به عدن منع شده‌ و صدها خودروها و اتوبوس در ایست‌های بازرسی مستقر در شهر زنجبار واقع در استان أبین و شهر عدن و لحج تا الضالع و مرز تعز همگی توقیف شده و از تردد آن‌ها ممانعت به عمل آمده است.

یک منبع در منطقه نظامی چهارم نیز گفت که تلاش‌هایی برای ناکام گذاشتن اجرای توافقنامه ریاض در دو بُعد نظامی و امنیتی در جریان است که در راستای به چالش کشیدن ائتلاف عربی به خصوص عربستان سعودی انجام می‌گیرد و برخی طرف‌های بانفوذ در شورای انتقالی برای مقابله با عربستان به کار گرفته می‌شوند.

عربستان سعودی نوامبر گذشته، دولت مستعفی یمن به ریاست «عبدربه منصور هادی» و شورای انتقالی جنوبی تحت حمایت امارات را وادار کرد که توافق «ریاض» را امضا کنند.

در توافق ریاض، بر ضرورت بازگشت دولت مستعفی به عدن، بازگشت همه نیروهای به تحت فرماندهی وزارت دفاع و فعال‌سازی نهادهای دولتی در این شهر تأکید شده و دو ماه برای اجرای توافقنامه زمان تعیین شده بود اما تا کنون بیشتر مفاد آن اجرا نشده است.

طبق این گزارش، شورای انتقالی و شبه‌نظامیان وابسته به آن از سلاح‌ها و تجهیزات سنگین امارات برای به شکست کشاندن توافقنامه ریاض استفاده می‌کنند.

یک مسئول دولت مستعفی یمن درباره نقش امارات در تنش‌های عدن و بقیه مناطق جنوبی گفت: «هیأتی که پس از اتمام سفر اردن از ورود به شهر عدن منع شدند در امارات بوده‌اند و معروف است که رهبران شورای انتقالی دائما از امارات به عدن در رفت و آمد هستند، پس چرا این بار هواپیماهای اختصاصی امارات آن‌ها را منتقل نکردند؟ و چرا تصمیم برای منع ورود آن‌ها به عدن به آن‌ها ابلاغ نشده بود؟ همین امر امارات را با اتهامات مواجه کرده است، این تنش از قبل برنامه‌ریزی شده بود و موضوع سفر این هیأت به اردن و سپس ابلاغ منع ورود آن‌ها به عدن تنها بنامه‌ای برای مقابله با اجرای مفاد توافقنامه ریاض بوده است».

او افزود که اجرای توافقنامه ریاض به نفع نیروهای تحت حمایت امارات نیست و به شورش در شهر عدن پایان می‌دهد.

از سوی دیگر یک منبع نزدیک به شورای انتقالی گفت که اگر امارات تصمیم به مقابله با عربستان و مخالفت با اجرای توافقنامه ریاض را دارد، در آن صورت با دشواری مواجه خواهد شد چرا که پرونده یمن در دست عربستان است و این کشور درباره سرنوشت جنگ و صلح در یمن تصمیم‌گیری می‌کند.

فارس

دسته بندی ها :

آخرین مطالب

پربیننده ترین خبرها