العالم _ فلسطین اشغالی
خبر:
در حالی که هرشب بر حجم تظاهرات شبانه صهیونیست ها علیه نتانیاهو افزوده می شود، نتانیاهو می کوشد تا از سویی این حرکت ضد دولتی را کار چپ های اسرائیل معرفی کند و از دیگر سو با ماجراجویی در خارج از مرزهای اسرائیل افکار عمومی دنیا را از بحران های داخالی رو به تزاید در دولتش منحرف کند.
تظاهرات در اسرائیل
تحلیل:
- تظاهرات در اسرائیل ابتدا و دو ماه قبل در سایه مخالفت بخشی از ساکنان سرزمین های اشغالی با تصمیم نتانیاهو مبنی بر الحاق بخشی از کرانه باختری و دره اردن به اسرائیل کلید خورد. مخالفان این تصمیم بر این اعتقاد بودند که این اقدام جنایتی جنگی است، جنایتی است علیه صلح و دوکراسی و بالاخره به خونریزی منجر خواهد شد. اگرچه این تصمیم علی رغم انکه تاریخ عملیاتی شدنش مشخص شده بود بالاجبار به تاخیر افتاد اما تظاهرات پایان نیافت و در قالب مقولاتی چون سوءمدیریت نتانیاهو در مواجهه با شیوع کرونا، مفتوح ماندن پرونده های قضایی نتانیاهو، تشدید بحران بیکاری و تضعیف اقتصاد رژیم ادامه یافت و البته روز به روز گسترده تر شد.
- عزم جدی تظاهر کنندگان اسرائیلی در اعلام اعتراض به دولت نتانیاهو و تلاش برای سرنگون کردن آن به حدی از جدیت برخوردار است که آن ها حتی بدون رعایت فاصله اجتماعی و بعضا بی انکه از ماسک استفاده کنند در تجمعاتی حاضر می شوند که بعضا تعداد مشارکت کنندگان آن به 100 هزار نفر هم رسیده و حتی در برخی موارد به حصار کشی مقابل منزل نتانیاهو در منطقه "قیساریه" انجامیده و البته به پارلمان اسرائیل هم توسعه یافته است.
- میزان ناکارآمدی دولت نتانیاهو در مقابله با کرونا موجب شده است که اسرائیل در شرایط اخیر از جهاتی خاص برخی رکوردهای بین المللی را علی رغم جمعیت 9 میلیون نفری اش جابه جا کند. متاثر از ناکامی نتانیاهو در مدیریت بحران کرونا 55درصد از ساکنان اسرائیل طبق نظر سنجی های اخیر خوف آن دارند که نتوانند از پس امرار معاش روزانه شان بریبایند. طبق امار، 4میلیون نفر از جمعیت رژیم با بحران بیکاری مواجه شده اند. در حالی که به لحاظ آمار ابتلا به کرونا اسرائیل به سومین جایگاه در مقایسه با کشورهای اروپایی رسیده است رژیم در لیست قرمز اروپا قرارگرفته است و ساکنان آن به اروپا ممنوع السفر شده اند. نکته جالب انکه "کابینه کرونا" هم که دوماه پیش در اسرائیل تشکیل شده است اساسا توفیقی در مهار بحران به دست نیاورده است. امار رسمی فوتی های کرونا تا امروز حداقل 600 نفر در اسرائیل گزارش می شود!
- حجم بیکاری در اسرائیل رقم 21درصد را تاکنون تجربه کرده است. این رقم بیش از هر چیز ترجمان پیام هایی است که در قالب شعارهای تظاهرات کنندگان اسرائیلی به گوش می رسد و یا بر روی پیراهن ها و پلاکاردهای آنها خودنمایی می کند. در عبارات و شعارهایی از این دست عبارت "مجرم وزیر" به جای نخست وزیر، یا "نتانیاهو از تو به ستوه آمده ایم" و یا "نخست وزیر گناه و جرم" تنها بخشی کوچک از نگاه جمعیت عظیمی است که سقوط نخست وزیر راستگرای اسرائیل را مطالبه می کنند.
- در حالی که سه پرونده مجزای "فساد"، "خیانت در امانت " و "دریافت رشوه" بر دوش نتانیاهو کاملا سنگینی می کند و پیش از این و هر بار به بهانه های مختلفی نتانیاهو کوشیده است تا آن را از سر باز کند به نظر می رسد تظاهر کنندگان در تحقق این خواسته این بار به شکلی ویژه تر از قبل مصمم هستند. شعارها، پلاکاردها، پارچه نوشته ها و پیراهن نوشته های تظاهرکنندگان که از نتانیاهو صریحا می خواهند که به زندان برگردد حکایت از این مساله دارد. به نظر می رسد تظاهرکنندگان این بار اصرار دارند شتر خلافت نتانیاهو را از بیخ پی کنند.
- اگرچه کرونا، ناکارآمدی نتانیاهو در مهار آن و ناکامی اش در تدبیر امور اقتصادی و اجتماعی و بالاخره محکومیت او به فساد می توانند هم عاما و هم دلیل تشدید تظاهرات شبانه در اسرائیل باشند اما اینها نه تمام ماجرا است و نه گویای پشت پرده ان چیزی است که در اسرائیل این روزها و شبها درجریان است. در کنار بی اعتمادی به نتانیاهو و دولتش باید بر این مساله کلیدی تمرکز کرد که مشارکت کنندگان در تظاهرات شبانه اسرائیل تنها بخشی کوچک از مخالفان حکومت او هستند که امکان حضور در خیابان ها را یافته اند و سایرین بلحاظ موارد امیتتی و البته بهداشتی و اعتقاد به انسداد سیاسی موجود در رژیم و...ترجیح داده اند نظاره گر امور باشند هرچند با ان موافقت صددرصدی دارند.دوم اینکه بنظر می رسد حاضرین در تظاهرات از گروه ها و احزاب سیاسی مختلفی هستند که علی رغم ائتلاف با نتانیاهو به عملکرد او شدیدا معترضند و او راشایسته تصدی منصب نخست وزیری هرچند بشکلی نوبه ای نمی دانند. سوم اگر چه نتانیاهو ترجیح می دهد مخالفان حاضر در تظاهرات را منتسب به جناح های چپ و مخالف خود کند اما تاملی در دیدگاههای مطرح شده از ناحیه سرکردگان جناح های راست در اسرائیل طی ماه های اخیر به وضوح نشان می دهد بخشی از جمعیت تظاهر کننده به احزاب و جریان های راست جدید، راست میانه و راست وسط تعلق دارند. در یک کلام می توان مفهوم و پیام تظاهرات شبانه اسرائیل را در این معنا نیز جستجو کرد که پیام بخشی از مشارکت کنندگان در تظاهرات، اعلام برائت از حکومت راست و چپی است که سنتا در اسرائیل زمام امور را در دست دارند. در این میان و در جمع متنوع مخالفان دولت اسرائیل جمعیت هایی مانند "حریدمها " یا سلفی های اسرائیل را نیز باید به شمار مخالفین جدی نتانیاهو افزود، جمعیتی که به لحاظ نگاه معطوف به مذهب نه تنها با نتانیاهو که با اساس رژیم صهیونیستی اختلافاتی از جنس فاصله میان اسمان و زمین دارند و هیچ اعتقادی به هویتی به نام دولت و نظام صهیونیستی ندارند.
- به نظر می رسد مشکلات داخلی رژیم صهیونیستی به تازگی وارد مرحله جدیدی شده است. این مشکلات و به تعبیر دقیق تر بحران ها هم مشروعیت هم کارامدی و هم حقانیت ادعایی کارگزاراین رژیم را نشانه رفته است. دور از ذهن نیست شیوه تعاملات نتانیاهو در روزهای اینده با تظاهر کنندگان رنگ و بویی ازخشونت بگیرد چنانکه با معترضان اتیو پیایی تبار و حریدیمها و...قبلا تجربه شده است . همچنین دور از ذهن نیست برای فرار از بحران در نگاه نتانیاهو صفحات جدیدی از ماجراجویی در کشورهای مانند لبنان ،سوریه ،فلسطین و یا حتی ایران رقم بخورد هرچند در عمل اقتدار محور مقاومت و محاصره اسرائیل از سه جهت در مرزهای زمینی رژیم انتخاب این رویکرد را در ردیف آخرین انتخاب های نتانیاهو قرارداده است. ماجرای ناکام حمله به کفر شوبا در چند روز پیش جز افزایش دردسر و البته تحمل شکست دریک جنگ روانی تمام عیار حاصلی برای نخست وزیر به همراه نداشت.