اختلافات ترکیه و عربستان به حوزه تجاری رسید

اختلافات ترکیه و عربستان به حوزه تجاری رسید
يکشنبه 13 مهر 1399 - 05:03

تنش در روابط ترکیه و عربستان که پس از کشته شدن «جمال خاشقچی» روزنامه نگار منتقد آل سعود در ۱۰ مهرماه ۹۷ در ساختمان کنسولگری ریاض در استانبول ترکیه شدت گرفته بود، اکنون به حوزه بازرگانی کشیده شده است.

العالم - عربستان

به گزارش بلومبرگ، شرکت‌های ترکیه‌ای عربستان را متهم کردند که مانع از انتقال کالای ترکیه‌ای به کشورش می‌شود.

این ادعاها موجب شده است، یک مقام ترکیه‌ای آشنا به این موضوع هشدار دهد آنکارا شکایت از عربستان به سازمان تجارت جهانی را دور از انتظار نمی‌داند.

در همین حال شرکت "A.P. Moller-Maersk A/S" دانمارک که بزرگ‌ترین خطوط کانتیتری در دنیاست، به مشتریانش بابت احتمال بروز ناآرامی [میان ترکیه و عربستان] هشدار داده است.

خبرگزاری بلومبرگ گزارش داد که وکیل ترکیه‌ای این شرکت دانمارکی در ایمیلی که ۲۹ سپتامبر سال جاری ارسال کرده است، نوشته که کالاهایی که از ترکیه راهی بنادر عربستان می‌شوند، مشمول تحریم احتمالی واردات یا به خاطر ترافیک گمرکی ورود آنان به کندی صورت می‌گیرد.

در همین ارتباط، "کمال گل" مالک شرکت حمل و نقل گولسان که دفتر مرکزی آن در نزدیکی مرز ترکیه و سوریه قرار دارد، در این باره گفت: انتقال کالاهای ترانزیتی از طریق‌ زمینی به عربستان ممنوع شده‌ است.

وی افزود: عربستان به بهانه شیوع ویروس کرونا، ورود کالاهای ترکیه را محدود کرده است، مشکلی که در ایران و عراق شاهد آن نیستیم و به نظر می‌رسد که عربستانی‌ها اینک انتقال کالا از طریق دریا را نیز محدود خواهند کرد.

این درحالی است که مرکز ارتباطات بین‌المللی وابسته به دولت عربستان مدعی شد، مقام‌های ذی ربط در دولت ریاض هیچ محدودیتی بر کالاهای ترکیه‌ای اعمال نکرده‌اند و تجارت دوجانبه میان آنکارا و ریاض بدون کاهش محسوسی جریان دارد.

عربستان پانزدهمین مقصد صادرات کالاهای ترکیه است و ریاض اقلامی چون فرش، منسوجات، مواد شیمیایی، حبوبات، لوازم منزل و فولاد به عربستان صادر می‌کند.

ارزش صادرات ترکیه در هشت ماهه سال جاری میلادی بالغ بر یک میلیارد و ۹۲۰ میلیون دلار بوده است که نسبت به سال ۲۰۱۹ کاهشی ۱۷ درصدی را نشان می‌دهد.

پیش از این نیز، تنش در روابط سیاسی عربستان و ترکیه به حوزه گردشگری کشیده شده بود، بطوری که چندی پیش اتاق بازرگانی ریاض سعودی از آژانس‌های هواپیمایی این کشور خواسته بود، مقاصد گردشگری جدیدی را جایگزین ترکیه و شهرهای آن کنند.

تنش در روابط آنکارا و ریاض از مهرماه ۹۷ و کشته شدن خاشقچی در ساختمان کنسولگری عربستان در استانبول ترکیه به شدت افزایش یافت و دولت ترکبه درخواست معرفی عاملان اصلی این پرونده را مطرح کرد.

همزمان با سالگرد کشته شدن خاشقچی در استانبول ترکیه توسط تیم امنیتی عربستان، "فخرالدین آلتون" مدیر رسانه‌ای و مسؤول ارتباطات دولت ترکیه روز جمعه در توئیتی با کنایه به ناعادلانه بودن روند رسیدگی به پرونده این روزنامه نگار منتقد آل سعود اعلام کرد: همه ما می‌دانیم که عاملان قتل جمال چه کسانی هستند.

آلتون اضافه کرد: بیایید کاری کنیم که عاملان قتل خاشقچی هزینه زیادی بپردازند.

ریشه تنش در روابط عربستان و ترکیه البته به ژوئن ۲۰۱۷ (خرداد ۹۶) بازمی گردد، جایی که ریاض به همراه امارات، بحرین و مصر، قطر را تحریم کردند و کشورهای تحریم کننده ۱۳ شرط از جمله بسته شدن پایگاه نظامی ترکیه در قطر و توقف همکاری نظامی آنکارا با دوحه را برای ازسرگیری روابط با قطر تعیین کردند.

ترکیه و عربستان در لیبی نیز رو به روی یکدیگر صف‌آرایی کرده‌اند، به طوری که دولت اردوغان از دولت "فایز السراج" رییس دولت وفاق ملی که مورد حمایت سازمان ملل متحد است، حمایت می‌کند، درحالی که دولت ریاض از ژنرال "خلیفه حفتر" فرمانده دولت شرق لیبی حمایت می‌کند.

از دیگر نقاط اختلاف آنکارا و ریاض آن است که در حالی که ترکیه حامی سرسخت گروه اخوان المسلمین است، عربستان این گروه را به عنوان یک گروه تروریستی معرفی کرده و فعالیت آن را در کشور خود ممنوع کرده است.

دسته بندی ها :

پربیننده ترین خبرها