العالم - آفریقا
کشور نیجریه یکی از کشورهای بزرگ دنیای اسلام به شمار می آید، با اینکه از منابع طبیعی مانند نفت و محصولات کشاورزی بسیار غنی برخوردار است ولی زیر سلطه کشورهای استکباری مانند سایر کشورهای آفریقایی از لحاظ سیاسی و اقتصادی نابود شده است. برای اینکه کشورهای آفریقایی نتوانند در زمینههای گوناگون پیشرفت کنند، دشمن فتنههای سیاسی، مذهبی و قومیتی ایجاد میکند و آتش جنگهای حزبی و انقلابهای ناکام را در این کشورها شعلهور میکند.
کشور نیجریه پرجمعیت ترین کشور قاره ی آفریقا است که بیش از 200 میلیون نفر جمعیت مسلمان دارد که تا قبل از انقلاب مسلمانان این کشور اهل سنت بودند.«شیخ ابراهیم زکزاکی»رهبر شیعیان نیجریه نقش مهمی در آشنایی مردم نیجریه با اهلبیت (ع) دارد.
زندگی سراسر مجاهدانه و توام با زهد و تقوا و دوری از دنیازدگی، «علامه شیخ ابراهیم زکزاکی» موجب شد که بیش از پیش میان مردم محبوب شود و با توجه به اینکه مردم آفریقا گرفتار وضع اقتصادی نابهسامان بوده و دست به گریبان چالشهایی که وهابیت با ایجاد گروهکهای تکفیری بوکوحرام برایشان ایجاد کرده است، متوجه شدند، بهترین راه برای ادامه زندگی پیروی از اسلام شیعی است و در همین راستا 20 میلیون نفر در نیجریه توسط علامه شیخ زکزاکی شیعه شدند.
شیعیان نیجریه از نظر اعتقادی بسیار قوی هستند و به شیوهای خاص برای ائمه اطهار (ع) به ویژه امام حسین (ع) سوگواری میکنند به گونهای که اگر کسی نداند در نیجریه این مراسم برپا شده است، گمان میبرد که این مراسم خاص در کربلا برگزار میشود.
22 آذر ماه 1394 و 13 دسامبر 2015 شیعیان مشغول عزاداری اباعبدالله در حسینیه در نیجریه بودند، پلیس این کشور با نقشه قبلی برای نابودی اسلام شیعی در نیجریه به حسینیه زاریا و منزل شخصی علامه شیخ زکزاکی
«شیخ زکزاکی» از انقلابیون اسلامی به ویژه امام خمینی رحمه الله علیه و شیخ «عثمان بن فودیو» تاثیر پذیرفته اند.
حمله کرد و با کشتن بیش از هزار نفر از شیعیان و شماری از اعضای خانواده «شیخ زکزاکی»، رهبر جنبش اسلامی نیجریه را به شدت زخمی کرده و به اسارت برد.
خبرنگار «اسلام تایمز» برای اطلاع از آخرین وضعیت جسمانی ایشان که بعد از حمله ی ارتش با وجود جراحت شدید به همراه همسر مجروحشان در زندان محبوس و از درمان محروم هستند، و همچنین اطلاع از اینکه آیا تا بحال از سوی مجامع و نهادهای حقوق بشر برای آزادی «شیخ زکراکی» و دیگر یارانش که ظالمانه در زندان محبوسند، اقدامی صورت گرفته است یا خیر؟ با «سهیلا زکزاکی» دختر «شیخ ابراهیم زکزاکی» گفتگویی را انجام داده است.
«سهیلا زکزاکی» در پاسخ به این پرسش که حادثه ی شهادت سه برادرش در راهپیمایی روز جهانی قدس در سال 2014 و همچنین شهادت سه برادر دیگرش در سال 2015 چگونه به وقوع پیوست و آیا خودش هم در این حادثه جراحت دید؟ گفت: «در جولای سال 2014 در حین برگزاری راهپیمایی روز قدس ارتش نیجریه به راهپیمایی روز قدس در زاریا حمله می کند که منجر به شهادت 34 تن از جمله سه برادرم به نام های «احمد و حامد و محمود» و زخمی شدن شمار زیاد دیگری از شرکت کنندگان از جمله برادرم کوچکم علی می شود.»
وی افزود: «اما در سال 2015 در کشتار زاریا که از 12 تا 14 دسامبر به وقوع پیوست، نزدیک به یکهزار تن به شهادت رسیدند که در میان این تعداد سه تن دیگر از برادرانم هستند. «حماد و حیدر و حمید» در روز 14 دسامبر در منزلمان به شهادت رسیدند. پدرم و مادرم در همان روز به شدت زخمی شدند و هر دوی آنها اکنون از آن زمان تاکنون زندانی هستند. من هم به علت فرو ریختن آوار در پی تیراندازی و ضرب و شتم نظامیان نیجریه ای زخمی شدم.»
دختر «شیخ ابراهیم زکزاکی» رهبر شیعیان نیجریه به این سوال که منابع فکری که به موجب آن «شیخ ابراهیم زکزاکی» و دوستانش جنبش
من هم به علت فرو ریختن آوار در پی تیراندازی و ضرب و شتم نظامیان نیجریه ای زخمی شدم.»
اسلامی را در نیجریه تاسیس کردند چه بود ؟و این جنبش در شعله ور کردن روح دین درمیان جوانان و جامعه ی نیجریه چه تاثیری داشت؟، اینگونه پاسخ داد: «شیخ زکزاکی» از انقلابیون اسلامی به ویژه امام خمینی رحمه الله علیه و شیخ «عثمان بن فودیو» تاثیر پذیرفته اند.
لازم به ذکر است؛ ۲۰۰ سال پیش شخصی به نام «عثمان بن فودیو» در نیجریه انقلاب کرده بود و انگلیسیها آن قیام را از بین برده بودند. علمای اهل تسنن از آن موقع ترسیده بودند که با حکومت درگیر شوند.
وی در ادامه ی پاسخ به پرسش فوق افزود: «من معتقدم که جنبش اسلامی در تاکید بر این موضوع که اسلام راه و روش کاملی برای زندگی است و تاکید بر این پیام جهانی که مقصد، خدای عز و جل است، نقش بسزایی ایفا کرده؛ زندگی مان باید چند بعدی باشد و شامل همه ی جوانب حیات بشود نه فقط امور شخصی را در بر بگیرد.»
دختر رهبر شیعیان نیجریه درباره اینکه اهداف جنبش اسلامی نیجریه چیست؟ و در زمینه های اجتماعی و دینی به طور کلی و مذهب شیعه و اهل بیت علیهم السلام به طور خاص چه دستاوردهایی داشته است، اینطور ابراز عقیده کرد: «پدرم همیشه می گوید هدف جنبش ما کسب رضایت خدا است و به دنبال بهانه ای (دلیلی) برای وجود خدا بودیم. ما در این جنبش به دنبال رهایی، نجات ( و عاقبت بخیری) در آخرت هستیم.»
وی ادامه داد: «اینکه چه دستاوری داشته، دستاورد همان زندگی و مرگ به همراه فرمانبرداری و اطاعت از اوامر خدای متعال است. از زمان شروع جنبش اسلامی در اوایل دهه ی هشتاد، این جنبش در همه جای نیجریه بسیار زیاد توسعه یافت از جمله آن فعالیت ها، همایش ها، مدارس و ... . و امروز نتیجه ی این جنبش اسلامی وجود میلیون ها تن از مسلمانان انقلابی در نیجریه و میلیون ها تن از طرفداران اهل بیت علیهم السلام است.»
دختر «شیخ ابراهیم زکزاکی» در ادامه به این سوال خبرنگار
پدر من یک چشم خود را از دست داد و چشم دیگر نیز به شدت زخمی شد. وی همچنین در مدت حضور خود در وزارت امنیت اجتماعی دچار دو سکته مغزی شده است.
«اسلام تایمز» که آیا موضوع «شیخ ابراهیم زکراکی» با توجه به اینکه جنایتی ضد بشری به شمار می آید و منجر به آن شد که صدها تن از شهروندان نیجریه ای جان خود را از دست بدهند، در دادگاه بین المللی مطرح شده است؟ خاطر نشان کرد: در حال حاضر این قضیه از سوی کمیته ی اسلامی حقوق بشر در لندن در دادگاه جنایی بین المللی مطرح شده است.
ذکر این نکته ضروری است، بر اساس حکم دادگاه عالی نیجریه که سال 2016 صادر شد دولت نیجریه می بایست فورا ایشان را آزاد و به ایشان غرامت نیز پرداخت می کرد زیرا نیروهای دولت نیجریه خانه و کاشانه «شیخ زکزاکی» را با بولدوزر کاملا تخریب کردند اما «رفایی» استاندار کادونا که دارای نفوذ در دولت نیجریه است مانع از اجرای این حکم شده است.
منابع آگاه پیش از این در اظهار نظرشان در خصوص وضعیت رهبر شیعیان نیجریه گفتند: این فرد تصریح کرد که قصد دارد «شیخ زکزاکی» را از بین ببرد و خود شیخ هم می گوید او از عربستان پول گرفته تا مرا از بین ببرد و به همین علت «شیخ زکزاکی» از پایتخت به کادونا منتقل شد تا زیر نظر این فرد باشد .
دولت نیجریه تاکنون از آزادی«زکزاکی» به بهانههای مختلف جلوگیری کرده و حتی به وی امکان دسترسی به خدمات درمانی را نداده است. اخیرا که وضع جسمانی«زکزاکی» رو به وخامت گذاشته، نهادهای حقوق بشری بارها خواهان آزادی رهبر شیعیان نیجریه شدند. مردم نیجریه نیز بارها با برگزاری تظاهرات در شهرهای مختلف این کشور خواستار آزادی شیخ زکزاکی شدهاند اما نیروهای امنیتی نیجریه هر بار این تظاهرات را سرکوب کردهاند.
دختر رهبر شیعیان نیجریه در خصوص آخرین وضعیت جسمانی پدر و مادرش و اینکه آخرین بار کی آنها را ملاقات کرده است؟، گفت: «برخی از اعضای خانواده که در نیجریه حضور دارند هر از گاهی می توانند به ملاقات پدر
مادرم از آرتروز پیشرفته رنج می برد و باید حداقل سه سال قبل تحت عمل جراحی تعویض مفصل زانو قرار می گرفت. امتناع وزارت امنیت اجتماعی از صدور مجوز انجام این عمل باعث شده که عملکرد زانوها تقریباً از دست برود.
و مادرم در زندان بروند. متاسفانه سلامتی آنها در حال بهبود نیست. هنگامی که ارتش نیجریه در دسامبر سال 2015 به ما حمله کرد، والدینم بر اثر چندین گلوله زخمی شدند. پدر من یک چشم خود را از دست داد و چشم دیگر نیز به شدت زخمی شد. وی همچنین در مدت حضور خود در وزارت امنیت اجتماعی دچار دو سکته مغزی شده است. طبق گفته پزشكانی كه آزمایشاتی را روی وی انجام داده اند، در خونش نشانه هایی از مسمومیت با سرب و كادمیوم دیده شده است.»
«سهیلا زکزاکی» در ادامه خاطر نشان کرد: «این، نتیجه ترکش هایی است که در سر و دست چپ او جاگرفته است.سرانجام، یک چشم پزشک مستقل، توانست وی را معاینه کند. نتایج نشان داد که چشم دیگر وی در حال ابتلا به گلوکوم است.»
(گلوکوم یا آب سیاه به گروهی از بیماریهای چشمی گفته می شود که درآن عصب بینایی دچار آسیب می شود.)
دختر رهبر شیعیان نیجریه افزود: «فشار چشم نیز به طور نامنظمی در حال نوسان است. هر دو شرایط با خطر بالایی از صدمات جبران ناپذیر همراه است که می تواند منجر به کوری شود. پدرم در حال حاضر تحت درمان داروهایی است که برای ایجاد ثبات در وضعیت تجویز شده، اما بینایی وی بهبود نیافته است.»
«سهیلا زکزاکی» در پایان این مصاحبه تصریح کرد: «مادرم حداقل پنج بار مورد اصابت گلوله قرار گرفت و به دلیل وجود ترکشهای بزرگ در ناحیه شکمش، که باید مدت ها قبل برداشته می شدند، به صورت دوره ای دچار درد در ناحیه شکمی می شود. وی همچنین از آرتروز پیشرفته رنج می برد و باید حداقل سه سال قبل تحت عمل جراحی تعویض مفصل زانو قرار می گرفت. امتناع وزارت امنیت اجتماعی از صدور مجوز انجام این عمل باعث شده که عملکرد زانوها تقریباً از دست برود. در واقع معجزه است که او هنوز قادر به ایستادن می باشد، گرچه که بیشتر اوقات روی صندلی چرخدار است.»
اسلام تایمز