العالم- درگوشی
موضوع قابل تامل در پیشنویس قطعنامه انگلیس، که مصداق "بدترین مصیبت آن است که بخنداند" به حساب میآید، این است که انگلیس خواستار توقف عملیات نظامی در مأرب میشود در حالیکه همپیمان آن- ائتلاف سعودی- از 6 سال پیش و با حمایت نظامی غربیها، توافق آتشبس در الحدیده را نقض میکند و به تجاوزاتش و محاصره ملت یمن ادامه میدهد.
روسیه، به عنوان بازیگر جدید در پرونده یمن به پیشنویس قطعنامه انگلیس که علیه دولت صنعا است، اعتراض کرده و آن را "نامتعادل" خوانده است.
تحرکات روسیه در حالی انجام میشود که جامعه جهانی گزینهای را برای پایان دادن به جنگ یمن در دست ندارد. از سویی، این تحرکات روسیه به نوعی راهحلی برای بحران یمن و منطقه محسوب میشود که برای آمریکا که اخیرا خشم خود را نشان داده، رضایتبخش است.
تحلیلگران سیاسی معتقدند ورود روسیه به خط پرونده یمن، که به موازات موضع مبهم آمریکا درباره همین پرونده صورت میگیرد، همچنین در راستای حمایت از استراتژی تهران مبنی بر پشتیبانی سیاسی از رهبری صنعا است. تحرکات روسیه همچنین بستر ایجاد راهحلهای بیشتر برای جنگ یمن را فراهم میسازد.
در حالیکه سرنوشت پیشنویس قطعنامه انگلیس در شورای امنیت مبهم است و نگاههای متفاوت و دوگانهای درباره پیشنویسهای پیشنهادی وجود دارد، "عملیات موازنه بازدارندگی" در آسمان و جبهههای درگیری روزنه امید یمنیها را تثبیت کرده است.
در این میان، استانهای جنوبی تحت اشغال ائتلاف سعودی- اماراتی شاهد تشدید تنش شده، و درگیریها میان نیروهای طرفدار منصور هادی- مورد حمایت رژیم سعودی- و شورای انتقالی- مورد حمایت امارات- بسیار داغ شده است که در نتیجه آن، شماری از طرفیت کشته شدهاند و همزمان درخواستهایی برای حل بحران در این مناطق مطرح میشود که البته احتمال گشایش در آن به دلیل سنگاندازیها، بعید به نظر میرسد.
خلاصه آنکه، این تحرکات بینالمللی یمن را در مقابل دو راهحل قرار میدهد و راهحل سومی وجود ندارد؛ نخست اینکه بازیگران خارجی به جاهطلبیها و نفوذشان در یمن پایان دهند و یمن را به صاحبان اصلیاش واگذار کنند، و راهکار دوم دستیابی به راهحلی سیاسی با نظارت سازمان ملل است که به موجب آن، نیروهای ائتلاف متجاوز سعودی از این کشور خارج شوند و به ملت یمن به دلیل خسارات و تلفات جنگ ویرانگر غرامت دهد.
ماجد الشرهانی