العالم - امارات
جدیدترین پژوهش منتشرشده توسط مرکز «مطالعات خلیج [فارس] در واشنگتن» از تلاش «محمد بن زاید»، ولیعهد ابوظبی جهت به حاشیه راندن برادرانش و تحکیم پایههای قدرت «خالد»، پسر بزرگش پرده برمیدارد.
مرکز «مطالعات خلیج [فارس] در واشنگتن» با انتشار مقالهای از «کریستین اسمیت»، پژوهشگر ارشد این مرکز نوشت: «محمد بن زاید در تلاش است با انتصاب پسرش خالد در سمتهای مهم شیخنشین ابوظبی، موجب تقویت و افزایش قدرت وی در این امارت شود و او را بهعنوان گزینه اول جانشینی خود معرفی کند».
این مرکز خاطرنشان کرد: «سازماندهی مجدد مؤسسات و نهادهای حکومتی امیرنشین ابوظبی طی چند ماه گذشته، قدرتگیری بیش از پیش و مستمر خالد بن محمد بن زاید، پسر ارشد حاکم فعلی کشور امارات در مناصب حکومتی را مورد تأکید قرار داده است.
بهنوشته وبگاه اماراتی «امارات لیکس»، خالد بن محمد بن زاید ماه اکتبر سال 2019 بهعنوان یکی از اعضای «شورای اجرایی ابوظبی» به این شورا ملحق شد که قدرتمندترین نهاد حکومتی ابوظبی در کشور امارات محسوب میشود.
در ادامه، در ماه سپتامبر سال 2020، خالد به هیئت مدیره «شورایعالی امور مالی و اقتصادی» پیوست، هیئت جدید التأسیسی که وظیفه آن نظارت بر اقتصاد امیرنشین ابوظبی از جمله بخش حیاتی نفت و گاز است.
در ماه مارس گذشته، وی به شورای تازهتأسیس «شرکت ملی نفت ابوظبی» در این امیرنشین ملحق شد که شرکتی حکومتی و منبع اصلی ثروت این امارت محسوب میشود.
علاوه بر این، خالد ریاست دفاتر اجرایی، دو بخش سیاست و نفت امیرنشین ابوظبی را نیز بهعهده دارد که به وی اجازه به دست آوردن تجربه رهبری و تأثیر گسترده بر جوانب سیاسی و اقتصادی اداره حکومت را میدهد.
مرکز «مطالعات خلیج [فارس] در واشنگتن» تأکید میکند: «افزایش نفوذ و قدرت خالد بن محمد بن زاید بهزیان برادران ولیعهد ابوظبی و رویکرد قبلی کشور امارات مبنی بر تقسیم قدرت و تصمیمگیری توافقی صورت میگیرد.
جانشینی منصب ولیعهد
با رو به وخامت گذاشتن وضعیت جسمانی و سلامتی شیخ «خلیفه بن زاید»، حاکم امارات، هر لحظه انتظار میرود محمد بن زاید بهعنوان رئیس امارات اعلام شود.
اینجاست که نزاع بر سر جانشینی محمد بن زاید در خواهد گرفت و اینکه چهکسی مناسب تصدی این منصب خواهد بود؛ «طحنون» برادر محمد بن زاید یا «خالد» پسر ارشدش.
درباره این دو شخصیت حرف بسیار است، طحنون نفر دوم در امارات، رئیس دستگاه اطلاعاتی این کشور، رئیس کمیته امور راهبردی ابوظبی، رئیس شرکت و مؤسسات تجاری مانند شرکت «القابضه» مهمترین شرکت تجاری کشور وغیره است.
اما خالد بن محمد بن زاید، وی علاوه بر اینکه ریاست دستگاه امنیت حکومت و معاونت شورای امنیت ملی، معاونت رئیس دفتر اجرایی ابوظبی را نیز بهعهده دارد و محمد بن زاید از سالها قبل تلاش میکند زمینه جانشینی وی را فراهم کند.
هماکنون، در محافل تصمیمگیری امارات صحبت از تلاش محمد بن زاید جهت انتصاب پسرش بهعنوان مشاور امنیت ملی امارات بهجای طحنون است که از دید برادرش کودتا علیه وی محسوب میشود،
این درحالی است که اطلاعاتی وجود دارد که از تلاشهای مداوم محمد بن زاید و نزدیکانش جهت تضعیف موقعیت طحنون حکایت دارد که خطری جدی برای وی بهشمار میآید.
رقابت اقتصادی و مالی
علاوه بر نزاع برای دستیابی به قدرت، رقابت شدیدی بین طحنون بن زاید و خالد بن محمد بن زاید بر سر کسب امتیازات اقتصادی جریان دارد، در این خصوص، وبگاه «اینتلیجنس اونلاین» نوشت: «رقابت و نزاع در خاندان حاکم ابوظبی به بزرگترین شرکتهای تسلیحات دفاعی امارات (ایدج) ضربه زده و باعث تجدید نظر در ساختار و تغییر ریاست آن شده است».
بهنوشته این وبگاه، جنگ قدرت داخل خاندان بنزاید باعث توقف شماری از مهمترین طرحهای ایدج و تغییر در کادرهای آن شده است؛ بهنحوی که خالد بن زاید و طحنون برای نظارت بر اجرای مهمترین و سریترین طرحهای امارات در زمینه اینترنت، اطلاعات و ارتباطات با یکدیگر رقابت میکنند.
فارس