العالم – درگوشی
سفر "آنتونی بلینکن" وزیر امور خارجه امریکا به اراضی اشغالی، تلاشی برای از بین بردن یخ روابط میان بنیامین نتنیاهو نخست وزیر رژیم اسرائیل و جو بایدن رئیس جمهوری آمریکاست.
روابط اسرائیل و امریکا در طول تاریخ ، فراز و نشیب های بسیار داشته و دو طرف سعی کرده اند تا به منظور حفظ پیمان استراتژیک میان دو طرف، این فراز و نشیب ها را به شکلی پشت سر بگذارند، با وجود اینکه امریکا در دوران ریاست جمهوری "توماس وودرو ویلسون" از حامیان پیمان بالفور بود، و از جمله اولین کشورهایی بود که رژیم اشغالگر را در سال 1948 به رسمیت شناخت، اما درآن زمان سعی کرد تا روابط خوب خود را با همه کشورهای عربی نفت خیز حفظ کند و کمک های خود به صهیونیست ها را که امروز بیش از سه میلیادر دلار است، به 63 ملیون دلار در سال محدود کرد.
اما با به قدرت رسیدن جان کندی در امریکا، گرمی به روابط امریکا و اسرائیل بازگشت و زمینه برای مبادله سلاح و تقویت همکاری در دوران جنگ سرد در واکنش به اقدام شوروی سابق در فروش سلاح به مصر فراهم شد.
پس از جنگ شش روزه در سال 1967 ، روابط میان رژیم اسرائیل و امریکا تقویت شد و واشنگتن تلاش کرد تا بر توافق های صلح میان مصر و" اسرائیل " نظارت کند تا اینکه توافق کمپ دیوید حاصل و در سال 78 امضا شد.
دولت های مختلف امریکا از دونالد ریگان گرفته تا جرج بوش پدر و بیل کلینتون ، همه تلاش کردند تا موضوع مذاکرات را احیا کنند و بویژه با شروع انتفاضه های اول و دوم و پافشاری اسرائیل بر ادامه شهرک سازی این تلاش ها بیشتر شد.
در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما، تنشها میان دولت آمریکا و اسرائیل به دلیل تأکید واشنگتن بر توقف شهرکسازیها بسیار زیاد بود. اسرائیل در سال 2010 که جو بایدن در مقام معاون اوباما به فلسطین اشغالی سفر کرده بود، با اعلام تصمیمش برای ساخت 1900 واحد مسکونی جدید به تنشهای دیپلماتیک میان طرفین دامن زد. دونالد ترامپ نیز با دستاویز قرار دادن این مساله در جریان کارزار انتخاباتی اش، توانست آرای لابیهای یهودی را از آنِ خود کند.
در واقع، ترامپ آرای لابیهای یهودی را از آنِ خود کرد و روابط میان واشنگتن و تلآویو به حالت عادی برگشت و طرحهای ضد فسطینی از جمله طرح شوم موسوم به "معامله قرن" و انتقال سفارت آمریکا به قدس اشغالی و تنگتر کردن محاصره سیاسی و نظامی فلسطینیان تدوین شد و در همین دوران، برخی رژیمهای رجعت گرای عربی عزت وکرامت خود را از طریق طرح عادیسازی از دست دادند؛ طرحی که ماهیت واقعی طرفهایی را که از آرمان فلسطین برای دستیابی به اهدافشان بهرهبرداری میکرد، برملا ساخت.
محور سفر آنتونی بلینکن به اراضی اشغالی این پروندهها و مسائل بود و او در جریان این سفر، با برخی اظهارات و برداشتن گامهایی در راستای حل و فصل منازغه فلسطینیان و صهیونیستها، به مرحله منتکشی از تلآویو رسید.
آیا اقدامات صوری برای از میان بردن اختلافات انباشته شده در طول تاریخ کافی است؟ اختلافاتی که نتوانسته منجر به از هم پاشیدن روابط با بزرگترین هم پیمان امریکا در منطقه شود. پیام واشنگتن از بسیج شدن جامعه جهانی برای بازسازی باریکه غزه چیست و مخاطب این پیام کیست؟
تحولات آتی پرده از بسیاری از طرح و توطئههای دولت آمریکا و دولت پنهان درباره اراضی اشغالی و منطقه بر خواهد داشت.
ماجد الشرهانی