العالم- درگوشی
ناظران مسائل منطقهای و افغانستان میگویند که چین سیاستی مدبرانه و آیندهنگری دارد و لذا این کشور در تعامل با طالبانِ افغانستان تحقق منافع عالی افغانستان و نیز تکمیل پروسه الحاق این کشور به طرح اقتصادی "جاده کمربندی" را مدنظر قرار داده است.
ناظران میگویند، امضای توافقنامه اقتصادی میان چین و طالبانِ افغانستان در مرحله کنوبی و تا مشخص شدن ساختار نظام حکومتی طالبان منتفی است و همانطور که سخنگوی رسمی دولت چین اعلام کرده، پکن خواهان آن است که طالبان "دولتی فراگیر و جامعه" تشکیل دهد. در مقابل، اظهارات مسئولان طالبان موید این امر است که طالبان ترجیح میدهد چین و دیگر کشورها بازسازی افغانستان را در اولویت قرار دهند.
ناظران مسائل منطقهای میگویند، اگر توافق چین و افغانستان در آیندهای نزدیک حاصل شود آن، دستاوردی برای طرفین محسوب میشود؛ زیرا افغانستان به رغم اینکه مشرف به دریا نیست ولی از جایگاه استراتژیکی در منطقه برخوردار است.
موضوع طرح "جاده کمربندی"، که راه ابریشم دریایی است، در واقع جهانسازی جدید به سبک چینی ارزیابی میشود که در مرکز سیاست خارجی "شی جین پینگ" دبیرکل حزب کمونیست چین و رهبر عالیمقام این کشور که این استراتژی را اولین بار در جریان یک سفر رسمی به قزاقستان در سپتامبر 2013 معرفی کرد، قرار دارد.
برخی ناظران با اشاره به موقعیت جغرافیایی افغانستان در ابتکار بینالمللی چین، خاطرنشان کردند که به دلیل وجود جادههای جایگزین، ولی این جاده تاثیر زیادی برای افغانستان ندارد.
خلاصه آنکه، احتمالا به دلیل عدم تشکیل دولت جدید در افغانستان، پیوستن افغانستان به طرح جاده کمربندی و جاده چینی با تاخیر انجام میشود و طالبان به رغم اطمیناندهی به جامع جهانی، بایستی بعد از تشکیل دولت، همچنین سیاست خارجی خود را به وضوح اعلام کند.
در واقع، سرعت پیوستن افغانستان به جاده کمربندی و یا نپیوستن آن هیچ تاثیری بر این طرح جهانی ندارد.
ناگفته نماند که عراق به طرح جاده کمربندی پیوسته و توافقنامه استراتژیک "نفت مقابل بازسازی" با چین را منعقد کرده است ولی ضرورت دارد این طرح و توافق عملی شود.