العالم ـ امارات
خبرگزاری آناتولی روز دوشنبه در گزارشی به معرفی سفیر جدید کویت در ایران و ازسرگیری فعالیت سفارت این کشور در تهران در سطح سفیر پس از هفت سال و همچنین از سرگیری فعالیت سفیر امارات در ایران در روزهای آینده اشاره کرد و نوشت: کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس در مسیر جدید برای از سرگیری روابط با جمهوری اسلامی ایران و تنشزدایی با تهران قرار گرفته اند.
این خبرگزاری ترکیه اضافه کرد که دیدگاههای کشورهای شورای همکاری خلیج فارس دربرآورد برنامهها و اقدامات لازم برای جلوگیری از تنش با تهران و در عین حال نفوذ ایران در چندین کشور منطقه و در خلیج فارس و دریای سرخ متفاوت است.
آناتولی در ادامه به فراز و فرود روابط کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس با ایران پرداخت و نوشت که کویت یکی از اولین کشورهای عربی است که انقلاب ایران را در سال ۱۹۷۹ به رسمیت شناخت، اما روابط دو کشور درپی جنگ تحمیلی علیه ایران در سال ۱۹۸۰ تیره شد اما پس از حمله عراق به کویت در سال ۱۹۹۰ و محکومیت این حمله توسط ایران به حالت عادی بازگشت.
در ادامه این گزارش با اشاره به اینکه سطح روابط ایران و کویت پس از تیرگی روابط ایران و عربستان در پی اعدام شیخ «نمر الباقر النمر» روحانی شیعه عربستان توسط ریاض و حمله عربستان به یمن کاهش یافت، آمده است: اما سرانجام رسانههای ایرانی در روزهای گذشته گزارش دادند که «بدر عبدالله» سفیر جدید کویت در تهران استوارنامه خود را به «حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه ایران تقدیم کرد.
بازگشت سفیر کویت به تهران چند هفته پس از آن صورت گرفت که امارات اعلام کرد؛ در حال بررسی بازگرداندن سفیر خود به پایتخت ایران است.
به نوشته خبرگزاری آناتولی، بازگشت سفیر کویت به تهران ممکن است به یافتن راه حلی برای مشکلات باقیمانده به ویژه اختلاف مرزی و اختلاف بر سر میدان نفتی مشترک «آرش» (الدره) کمک کند.
از سوی دیگر مقامات امارات برای تقویت همکاریهای تجاری و اقتصادی و زمینهسازی برای احیای روابط، چندین بار به تهران سفر کرده اند و وزیران امور خارجه امارات و ایران نیز در پایان ماه گذشته طی تماسی تلفنی درباره تقویت روابط دو کشور گفت و گو کردند.
آناتولی ترکیه با اشاره به اینکه مقامات ایران و امارات به تازگی درباره اعزام قریب الوقوع سفیر ابوظبی به تهران گفت و گو کرده اند، اضافه کرد که در طول سالهای کاهش روابط دیپلماتیک، روابط امارات با ایران در بخش اقتصادی تحت تأثیر قرار نگرفت، بلکه حجم مبادلات تجاری بین دو کشور افزایش نیز یافت.
ناظران سیاسی معتقدند که امارات به چنین روابط تجاری با ایران نیاز دارد و نباید روابط خود با ایران را به پروندههای سیاسی مرتبط کند. از سوی دیگر، جمع زیادی از ایرانیها که تعداد آنها به چند صد هزار نفر میرسد ساکن امارات هستند و از طریق هزاران شرکت ایرانی در بخشهای اقتصادی و خدماتی این کشور کار میکنند.
این خبرگزاری ترکیه ادامه داد: امارات همچنین پس از آنکه تاسیسات نفتی آرامکو در سپتامبر ۲۰۱۹ مورد حمله قرار گرفت و در این زمینه دولت «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری پیشین آمریکا پشت عربستان را خالی کرد، از دشمنی با ایران اجتناب کرد.
به نوشته این خبرگزاری، به تازگی نیز صحبت از تشکیل به اصطلاح «ناتوی عربی» با مشارکت رژیم اسرائیل برای مقابله با آنچه تهدیدهای ایران خوانده شد، به میان آمد اما بر اساس اظهارات «انور قرقاش» مشاور دیپلماسی «محمد بن زاید آل نهیان» رئیس کشور امارات، ابوظبی رسما اعلام کرد که در هیچ ائتلافی که سایر کشورهای منطقه به ویژه ایران را هدف قرار دهد، عضو نمیشود و در حال بازگرداندن سفیر خود به تهران پس از قطع چند ساله روابط با ایران است و بر جستجوی راه حل و همکاریهای اقتصادی بین کشورهای منطقه متمرکز است.
آناتولی اضافه کرد: این اظهارات موجب کاهش صحبتها درباره ائتلافی شد که قرار بود شش کشور خلیج فارس به همراه عراق، اردن و مصر و با مشارکت آمریکا و با هماهنگی یا مشارکت [ رژیم ] اسرائیل تشکیل شود.
این خبرگزاری در ادامه با اشاره به اینکه ظاهرا مذاکره تهران و ریاض و روند عادیسازی روابط عربستان و ایران بر مسیر روابط سایر کشورهای عربی حوزه خلیج فارس نیز تاثیر گذاشته است، افزود: از آوریل سال گذشته، عراق میانجیگری موفقی را با پنج دور مذاکرات مستقیم بین هیاتهای امنیتی دو کشور انجام داد که قرار است تا سطح وزیران خارجه پیش برود. پ
یش بینی میشد که عراق طی هفتههای گذشته از عادیسازی کامل روابط ریاض و تهران خبر دهد اما دغدغه دولت «مصطفی الکاظمی» نخست وزیر عراق بر سر بحران تشکیل کابینه جدید این کشور، مانع از این امر شد.
وزیر امور خارجه ایران در اواسط ماه گذشته به تلویزیون ایران گفت که کشورش پیامی از «فواد حسین» وزیر امور خارجه عراق مبنی بر اینکه طرف سعودی آماده انتقال مذاکرات در سطح سیاسی و علنی است دریافت کرده است.
حسین امیرعبدالهیان در این گفت و گو، آمادگی ایران برای ورود به مذاکرات با عربستان در مرحله سیاسی را اعلام کرد.
به نوشته آناتولی، «فواد حسین» وزیر امور خارجه عراق در اواخر ژوئیه اعلام کرد که ولیعهد عربستان از وی خواسته است تا میزبان نشست وزیر خارجه عربستان با همتای ایرانی خود در بغداد باشد.